OZNANILA na 24. nedeljo med letom, 17. 9. 2023

ODPUŠČANJE NIMA MEJE

Tisti čas je Peter pristopil k Jezusu in mu rekel: »Gospod, kólikokrat naj odpustim svojemu bratu, če greši zoper mene? Do sedemkrat?« Jezus mu je dejal: »Ne pravim ti do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat.
Zato je nebeško kraljestvo podobno kralju, ki je hotel napraviti račun s svojimi služabniki. Ko je začel računati, so mu privedli nekoga, ki mu je bil dolžan deset tisoč talentov. Ker ni imel s čim povrniti, je njegov gospodar ukazal prodati njega, njegovo ženo, otroke in vse, kar je imel, ter poravnati dolg. Služabnik je tedaj padel predenj in ga prôsil: ›Potŕpi z menoj in vse ti povrnem.‹ Gospodar se je tega služabnika usmilil, opróstil ga je in mu dolg odpústil.
Ko pa je služabnik šel ven, je srečal enega svojih soslužabnikov, ki mu je bil dolžan sto denarijev. Zgrabil ga je, ga davil in rekel: ›Vrni, kar si dolžan!‹ Ta je padel predenj in ga prosil: ›Potrpi z menoj in ti povrnem.‹ Óni pa ni hotel, ampak je šel in ga vrgel v ječo, dokler mu ne bi povŕnil dolga. Ko so njegovi tovariši videli, kaj se je zgodilo, so se zelo razžalostili in šli svojemu gospodarju podrobno povedat, kaj se je zgodilo.
Tedaj ga je gospodar poklical k sebi in mu rekel: ›Hudobni služabnik! Ves dolg sem ti odpústil, ker si me prosil. Ali nisi bil tudi ti dolžan usmiliti se svojega soslužabnika, kakor sem se jaz usmilil tebe?‹ In njegov gospodar se je razjézil in ga izročil mučiteljem, dokler mu ne bi povŕnil vsega dolga.
Tako bo tudi moj nebeški Oče stóril z vami, če vsak iz srca ne odpustí svojemu bratu.« (Mt 18,21-35)

Ljudje silno hrepenimo po tem, da bi nam bilo odpuščeno, če karkoli naredimo narobe, sami pa zelo težko odpuščamo, kar je Jezus čudovito ponazoril v priliki. Odpuščanje je Božja lastnost.
Gospod, odpri nam oči, da bomo znali zaznavati stisko ljudi okoli sebe in jim pomagati, da bodo lahko dostojno živeli.

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V petek, 22. 9., bo ob začetku skavt-skega leta ob 19. uri v stolni cerkvi UVODNA SKAVTSKA MAŠA skavtov iz Slomškovega stega Maribor 1.

KATEHEZA
Začeli smo NOVO KATEHETSKO LETO 2023/24. Razpored dejavnosti je obešen na oglasni deski in je na voljo tudi na spletni strani.
Z rednimi srečanji osnovnošolskih skupin smo pričeli prejšnji teden.

VTISNJENJE RAN, 17. 9.
Sv. Frančišek je veliko časa preživel v molitvi in samoti, kjer je nabiral moči za apostolsko oznanjevanje in pričevanje v svetu. V enem takih odmikov od sveta na gori La Verna, ko se je postil pred praznikom sv. nadangelov Mihaela, Rafaela in Gabriela, je prejel tudi znamenja Kristusovih ran (stigme).

SVETI PATER PIJ, 23. 9.
Rodil se je 25. maja 1887 v kraju Pietrelcina blizu mesta Benevento. Pri krstu so mu dali ime Francesco; ko je leta 1903 vstopil h kapucinom, je dobil redovno ime Pij (Pio), po rojstnem kraju pa je ohranil vzdevek ‘iz Pietrelcine’.
Po končani redovniški vzgoji in bogoslovnem študiju je leta 1910 prejel mašniško posvečenje. Leta 1916 so ga predstojniki zaradi slabega zdravja poslali v samostan v San Giovanni Rotondo blizu mesta Foggia nedaleč od jadranske obale. Tam je mladi redovnik 20. septembra 1920 v mističnem zamaknjenju prejel stigme – znamenja Kristusovih ran – na rokah, nogah in na prsih.
Cerkveni predstojniki so mu naročili, naj te rane skrije in nosi rokavice. Redovnik je ubogal. Prav tako je v duhu pokorščine sprejel ukaz iz Rima, da ne sme maševati javno, temveč le v samostanski kapeli. To je trajalo dve leti. Hoteli so ga zavarovati pred navalom ljudi, ki so od vseh strani vreli v San Giovanni Rotondo, da bi videli ‘svetega patra’.

SLOMŠKOVA NEDELJA
Slomškovo nedeljo bomo letos praznovali v nedeljo, 24. septembra 2023.
Osrednja slovesnost bo v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa sveta maša, ki jo bo ob somaševanju navzočih duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.
Z obhajanjem Slomškove nedelje tudi na zunaj in slovesneje obeležimo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse vaše darove, ki so potrebni za vzdrževanje cerkve in samostana. Bog povrni!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
13. september 2023
Zdravnik revnih in apostol miru

Danes se bomo podali v Latinsko Ameriko, natančneje v Venezuelo, da bi spoznali lik laika, blaženega Joséja Gregoria Hernándeza Cisnerosa. Rodil se je leta 1864 in se vere naučil predvsem od svoje matere, kot je pripovedoval: »Mati me je od zibelke učila kreposti, pomagala mi je rasti v spoznavanju Boga in mi dala dejavno ljubezen kot vodilo.« Na to bodimo pozorni: mame so tiste, ki posredujejo vero. Vera se posreduje v dialektu, v maminem jeziku, v tistem dialektu, v katerem mame govorijo s svojimi otroki. Ve, mame, bodite pozorne na posredovanje vere v tem maternem dialektu.
Dejavna ljubezen je dejansko bila zvezda severnica, ki je usmerjala življenje bl. Joséja Gregoria: bil je dober in sijoč človek, veselega značaja, obdarjen z izrazito inteligenco; postal je zdravnik, univerzitetni profesor in znanstvenik. Predvsem pa je bil kot zdravnik blizu najšibkejšim, tako da je bil v svoji domovini poznan kot »zdravnik revnih«. Vedno je negoval revne. Pred denarnim bogastvom je imel raje bogastvo evangelija in je svoje življenje namenil pomoči potrebnim. José Gregorio je v revnih, bolnih, migrantih in trpečih videl Jezusa. In uspeh, ki ga ni nikoli iskal v svetu, je prejemal in ga še vedno prejema od ljudi, ki ga imenujejo »ljudski svetnik«, »apostol krščanske ljubezni«, »misijonar upanja«.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.