OZNANILA na 23. nedeljo med letom, 10. 9. 2023

BRATA JE TREBA KLICATI K SPREOBRNITVI

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem:
»Ako greši tvoj brat zoper tebe, pojdi in ga posvári med štirimi očmi.
Če te posluša, si pridobil svojega brata.
Če pa ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva,
da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič.
Če jih ne posluša, povej Cerkvi.
Če pa niti Cerkve noče poslušati, naj ti bo kakor pogan ali cestninar.
Resnično, povem vam:
Kar koli boste zavezali na zemlji, bo zavezano v nebesih in,
kar koli boste razvezali na zemlji, bo razvezano v nebesih.
Povem vam tudi:
Ako se na zemlji dva izmed vas zedinita v kateri koli prošnji,
jima bo vse storil moj Oče, ki je v nebesih.
Kajti, kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu,
tam sem jaz sredi med njimi.«
(Mt 18,15-20)

Navodila za vsakdanje življenje, ki jih podaja Jezus, so v bistvu zelo enostavna. Pa vendar vsem tako težko izvedljiva. Kot bi hoteli preskakovati stopnice, ponavadi spore rešujemo tako, da vsem razglasimo, kaj se je zgodilo, samo tisti konkretni osebi ne. Raje govorimo za hrbtom in opravljamo ali celo obrekujemo.
Gospod, pomagaj mi, da bom znal predvsem graditi odnose, ne pa jih samo rušiti!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 je srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

V soboto, 16. 9., poteka vseslovensko srečanje STIČNA MLADIH.

Naslednjo nedeljo, 17. 9., ob 16.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

KATEHEZA
Pred vrati je NOVO KATEHETSKO LETO 2023/24. Razpored dejavnosti je obešen na oglasni deski in je na voljo tudi na spletni strani.
Z rednimi srečanji osnovnošolskih skupin pričnemo v ponedeljek, 11. 9. 2023.

SPOMIN MARIJINEGA IMENA, 12. 9.
Podobo Marije krasimo s cvetjem in prižigamo lučko pred Njo, ki nam jo podoba predstavlja. Prav zato častimo tudi njeno ime: izgovarjamo ga s spoštovanjem in z zaupanjem, slavimo ga v pesmih, ker nas to ime, kakor podoba, spominja na našo Mater in Kraljico. In nobena podoba nam o naši nebeški Materi ne more toliko lepega povedati, kakor pove pomenljivo ime Marija.

POVIŠANJE SV. KRIŽA, 14. 9.
Skoraj 300 let je bil Gospodov grob in križ globoko zakopan v zemlji. Ko je cesar Konstantin dal kristjanom svobodo je njegova mati Helena dala kopati tam, kjer je moral biti Gospodov grob in križ. Razkrili so grob in našli križ. Konstantin je dal nad Gospodovim grobom sezidati cerkev Kristusovega vstajenja in cerkev Svetega križa, ali oz. cerkev Božjega groba.

ŽALOSTNA MATI BOŽJA, 15. 9.
V srednjem veku so začeli upodabljati žalostno Mater božjo s sedmimi meči v srcu, ki označujejo njenih sedmero žalosti.
Prva žalost, ki jo je bridko občutilo Marijino srce, je bila Simeonova prerokba. Druga žalost je zadela Marijo, ko je morala bežati v Egipt pred morilskim Herodom. Tretja žalost je ranila srce božje Matere, ko je dvanajstletni Jezus ostal v templju v Jeruzalemu. Četrti meč je prebodel njeno srce, ko je srečala Sina obloženega s križem. Peta žalost je presunila srce Matere, ko so dvignili Jezusa, na križ pribitega. Šesto je bridko občutila takrat, ko so mrtvega Jezusa sneli s križa in ji ga položili v naročje. Sedmi meč žalosti je prebodel Marijino srce, ko so Jezusa položili v grob.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse vaše darove, ki so potrebni za vzdrževanje cerkve in samostana. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE.
Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.
Sprejemamo za meseca september in oktober.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
6. september 2023
Apostolsko potovanje v Mongolijo

Ta skupnost ima ganljivo zgodovino. Po Božji milosti je nastala iz apostolske gorečnosti nekaterih misijonarjev, ki so se pred približno tridesetimi leti, navdušeni nad evangelijem, odpravili v deželo, ki je niso poznali. Naučili so se jezika, ki ni lahek jezik, in kljub temu, da so prihajali iz različnih držav, so ustvarili enotno in zares katoliško skupnost. To je namreč pomen besede »katoliški«, ki pomeni »univerzalni«. Vendar pa ne gre za univerzalnost, ki homologizira, ampak univerzalnost, ki inkulturira. To je katoliškost: utelešena univerzalnost, ki sprejema dobro tam, kjer živi, in služi ljudem, s katerimi živi. Tako živi Cerkev: pričuje o Jezusovi ljubezni s krotkostjo, prej z življenjem kot besedami, srečna zaradi svojega resničnega bogastva: služenja Gospodu ter bratom in sestram.
Tako se je rodila ta mlada Cerkev: v brazdi dejavne ljubezni, ki je najboljše pričevanje vere. Ob koncu obiska sem z veseljem blagoslovil in slovesno odprl Dom usmiljenja, prvo karitativno ustanovo v Mongoliji, ki je ustanovljena kot izraz vseh komponent krajevne Cerkve. Dom, ki je vizitka teh kristjanov, hkrati pa vsako našo skupnost poziva, naj bo dom usmiljenja: to je odprt in gostoljuben prostor, kjer lahko stiske vsakega človeka brez sramu vstopijo v stik z Božjim usmiljenjem, ki dviga in ozdravlja.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.