OZNANILA na 12. nedeljo med letom, 25. 6. 2023

JEZUS NAM VLIVA POGUM

Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom:
»Ne bojte se ljudi! Nič ni zakritega, kar se ne bo razodelo,
in skritega, kar se ne bo spoznalo.
Kar vam pravim v temi, povejte pri belem dnevu;
in kar slišite na uho, oznanite na strehah.
Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti.
Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v pekel!
Ali ne prodajajo dveh vrabcev za en novčič?
In vendar nobeden od njiju ne pade na zemljo brez vašega Očeta.
Vam pa so celo vsi lasje na glavi prešteti.
Ne bojte se torej! Vredni ste več kakor veliko vrabcev.
Vsakega torej, ki me bo priznal pred ljudmi,
bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih.
Kdor pa me bo zatájil pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatájil pred svojim Očetom,
ki je v nebesih.« (Mt 10,26-33)

Jezus spodbuja apostole, naj se ne bojijo ljudi, ampak tistega, ki pogublja v pekel. Svoje učence vabi, naj oznanjajo njegove besede kakor in kjer se da in obljublja, da bo vsakogar, ki bo njega priznal pred ljudmi, tudi on priznal pred svojim Očetom.
Gospod, naredi me za glasnika tvojih besed, da bom pogumno in radostno razglašal tvojo slavo. Varuj me pred skušnjavcem, da bom mogel vztrajati v zvestobi tebi, ki živiš in kraljuješ vekomaj!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

DAN DRŽAVNOSTI, 25. 6.
Danes je Dan državnosti, slovenski državni praznik. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Ne pozabite izobesiti slovenske zastave!

ŽUPNIJSKA PISARNA
Dežurstva v župnijski pisarni v času od 26. 6. do 31. 8. ne bo. V pisarni bomo na voljo vsak dan takoj po sv. maši.

POPOLNI ODPUSTEK
Na slovesni praznik SV. PETRA IN PAVLA (29. junij) lahko v naši baziliki prejmete POPOLNI ODPUSTEK.
Odpustek je odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Prejme ga kristjan, ki je pravilno pripravljen pod določenimi pogoji ob pomoči Cerkve, katera v službi odrešenja z oblastjo razdeljuje in naklanja zaklad zadostitev Kristusa in svetnikov.
Popolni odpustek lahko prejmemo le enkrat na dan, delnega pa tudi večkrat. Pri popolnem odpustku se nam odpustijo vse časne kazni. Popolne in delne odpustke lahko naklonimo dušam v vicah po načinu priprošnje, ne pa živim na zemlji; njim lahko pomagamo, da se sami odločijo zanje.

Pogoji za prejem odpustkov:
– nenavezanost na greh;
– prejem zakramenta sv. spovedi (velja do 10 dni prej ali pozneje);
– vreden prejem svetega obhajila;
– molitev po namenu svetega očeta; zadostujejo vera, očenaš in zdravamarija ter slavaočetu;
– dejanje (v tem primeru vstop v našo baziliko)

Sv. obhajilo in molitev po namenu svetega očeta se priporočata na dan odpustka. Oboje je potrebno za vsak popolni odpustek. Ena spoved pa velja za več popolnih odpustkov, a ne smemo biti navezani na greh.

VRTNICE 2023
V petek bomo sklenili prebiranje VRTNIC z naslovom Apostol Jezusovega Srca in ljubezni do bližnjega, ki govorijo o mučeniškem duhovniku Francu Saleškem Gomilšku (1872-1943).

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali na spletni strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.
Sprejemamo za mesec julij in avgust.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Srečanje z umetniki,
23. junij 2023
Hrepenenje po Bogu

Umetnik se giblje predvsem v prostoru iznajdbe, novosti, ustvarjanja, da prinaša na svet nekaj, česar še ni bilo. Na ta način zavrača idejo, da je človek bitje za smrt. Res je, da se mora človek soočiti s svojo umrljivostjo, vendar pa ni bitje za smrt, temveč za življenje. To je razsežnost človekove rodovitnosti. Prinašati novost. Vi umetniki to uresničujete tako, da uveljavljate svojo originalnost. V svoja dela vedno vnašate sebe kot neponovljiva bitja, kar smo vsi, vendar z namenom, da bi ustvarili še več. Ko vam pri tem pomaga talent, na svetlo prikličete še ne videno, svet obogatite z novo resničnostjo. V knjigi preroka Izaija beremo: “Glejte, novo stvar storim, zdaj klije. Je ne poznate?” (43,19). In v knjigi Razodetja: “Glej, vse delam novo” (21,5). Zdi se torej, da je umetnikova ustvarjalnost soudeležena pri stvariteljski gorečnosti Boga, to je pri gorečnosti, s katero je ustvarjal Bog. Vi ste zavezniki Božjih sanj! Ste oči, ki gledajo in sanjajo. Ni dovolj samo gledati, potrebno je tudi sanjati. Nekdo je dejal, da imamo ljudje dve očesi: z enim gledamo to, kar vidimo, z drugim pa to, o čemer sanjamo. In kadar človek nima teh dveh očes mu nekaj manjka. Ni dovolj, da samo gledamo, ampak moramo sanjati. Ljudje hrepenimo po novem svetu, ki ga ne bomo videli s svojimi očmi v celoti, čeprav po njem hrepenimo, ga iščemo in o njem sanjamo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.