OZNANILA za mesec JULIJ 2023

NAPOVEDNIK za mesec JULIJ
V mesecih juliju in avgustu je ŽUPNIJSKA PISARNA odprta samo takoj po jutranji in večerni sv. maši. V nujnih primerih pa seveda pozvonite na domofon ali pokličite po telefonu.

V ponedeljek, 3. 7., obhajamo praznik SV. TOMAŽA, apostola.

V sredo, 5. 7., je praznik sozavetnikov Evrope SV. CIRILA IN METODA, v torek, 11. 7., pa praznik SV. BENEDIKTA, zavetnika Evrope.

V soboto, 15. julija, obhajamo praznik SV. BONAVENTURA, škofa in cerkvenega učitelja, ki je zavetnik frančiškanskih bogoslovcev. Ob tem ne pozabimo moliti in prositi za nove duhovne poklice!

V soboto, 22. 7., obhajamo praznik SV. MARIJE MAGDALENE.

V nedeljo, 23. julija, obhajamo t.i. KRIŠTOFOVO NEDELJO. Pri vseh mašah bomo blagoslovili avtomobile, za vsak srečno prevožen kilometer pa boste lahko darovali za akcijo MIVA, s katero podpiramo slovenske misijonarje in jim tako olajšamo nakup prepotrebnih prevoznih sredstev.

V nedeljo, 23. julija, obhajamo tudi ANINO NEDELJO, ob 10.30 bo sv. maša tudi v naši podružni cerkvi sv. Ane v Ribniškem selu.

Vsako četrto nedeljo v juliju praznujemo SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV IN OSTARELIH, saj je ta nedelja blizu praznika Marijinih staršev Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev. Letos bo to v nedeljo, 23. julija, in sicer pod naslovom »Njegovo usmiljenje je iz roda v rod« (Lk 1,50).
Namen letošnje teme je ustvariti povezavo s svetovnim dnevom mladih v Lizboni, ki bo med 1. in 6. avgustom. Tema svetovnega dneva mladih je »Marija je vstala in se v naglici odpravila« (Lk 1,39). To je pripoved o mladi Mariji, ki se odpravi na obisk k svoji starejši sestrični Elizabeti in v svoji hvalnici goreče oznanja moč zaveze med mladimi in starimi.

V torek, 25. 7., obhajamo praznik SV. JAKOBA STAREJŠEGA, apostola.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
28. junija 2023
Pričevalci – sveta Mary MacKillop

Bistvena značilnost njene gorečnosti za evangelij je bila skrb za revne in odrinjene na rob družbe. In to je zelo pomembno: na poti svetosti, kar je krščanska pot, imajo glavno vlogo revni in odrinjeni. Oseba ne more napredovati v svetosti, če se ne posveča tudi njim, na tak ali drugačen način. Tisti, ki potrebujejo Gospodovo pomoč, prinašajo Gospodovo navzočnost. Enkrat sem prebral misel, ki se me je dotaknila; takole pravi: »Protagonist zgodovine je berač. Berači so tisti, ki pozornost usmerijo na nepravičnost, ki je velika revščina sveta.« Denar se porabi za izdelavo orožja in ne za proizvodnjo hrane. Ne pozabite: ni svetosti, na tak ali drugačen način, če ni skrbi za revne, za ljudi v stiski, za tiste, ki so na družbenem obrobju. Ta skrb za revne in odrinjene je gnala tudi Mary, da je šla tja, kamor drugi niso hoteli ali mogli iti. 19. marca 1866, na praznik svetega Jožefa, je odprla prvo šolo v majhnem predmestju v Južni Avstraliji. Sledile so številne druge, ki jih je s sestrami ustanovila v podeželskih skupnostih v Avstraliji in Novi Zelandiji. Apostolska gorečnost pomnožuje dela.
Mary MacKillop je bila prepričana, da je namen vzgoje celostni razvoj človeka kot posameznika in kot člana skupnosti.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.