OZNANILA na 11. nedeljo med letom, 18. 6. 2023

JEZUS POKLIČE IN RAZPOŠLJE DVANAJSTERE

Tisti čas je Jezus zagledal množice.
Zasmilile so se mu, ker so bile izmučene in razkropljene
kakor ovce, ki nimajo pastirja.
Tedaj je rekel svojim učencem: »Žetev je velika, delavcev pa malo.
Prosíte torej Gospoda žetve, naj póšlje delavce na svojo žetev.«
Poklical je k sebi svojih dvanajst učencev in jim dal oblast nad nečistimi duhovi,
tako da so jih izganjali in ozdravljali vsako bolezen in vsako slabost.
Imena dvanajstih apostolov pa so: prvi Simon, imenovan Peter, in njegov brat Andrej;
Jakob, Zebedêjev sin, in njegov brat Janez; Filip in Bartolomej;
Tomaž in cestninar Matej; Jakob, Alfêjev sin, in Tadej;
Simon Kananej in Juda Iškarijot, ki ga je izdal.
Teh dvánajst je Jezus poslal in jim naróčil:
»Ne hodíte na pot k poganom in ne vstopajte v nobeno samaríjsko mesto!
Pojdite rajši k izgubljenim ovcam Izraelove hiše.
Spotoma pa oznanjajte in govoríte: ›Nebeško kraljestvo se je približalo.‹
Bolnike ozdrávljajte, mrtve obujajte, gobave očiščujte, hudobne duhove izganjajte.
Zastonj ste prejeli, zastonj dajájte.« (Mt 9,36-10,8)

Jezus opazi stisko in izkaže sočutje množicam, obenem pa spodbuja svoje učence, naj prosijo za žanjce, saj je žetev velika – veliko ljudi je v stiski in potrebuje sočutje.
Prisluhnimo torej Jezusovemu naročilu in prinašajmo v svoje okolje tolažbo in upanje.
Kar prejemamo pri Gospodovi mizi, oznanimo tudi drugim.
Gospod, pomagaj mi, da bom zmogel pristopiti k tistim, ki potrebujejo ravno mojo pomoč!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 11.30 je srečanje in po maši piknik NEKDANJIH IN SEDANJIH MINISTRANTOV v naši baziliki.

Prihodnjo nedeljo, 25. 6., ob 15. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

ROJSTVO JANEZ KRSTNIKA
V koledarju cerkvenega leta se slovesno spominjamo rojstva dveh oseb, ki sta najpomembnejši v zgodovini odrešenja: učlovečenega Božjega Sina Jezusa Kristusa (25. decembra) in njegove deviške matere Marije (8. septembra). Edini svetnik, čigar rojstvo Cerkev proslavlja s posebnim praznikom, je Janez Krstnik, Jezusov predhodnik. Njegova vloga je posebej pomembna ob prehodu iz Stare v Novo zavezo, saj Janez Krstnik velja za angela glasnika pred Mesijo.
Ime Janez se po hebrejsko glasi Johanan in pomeni Bog je milostljiv. Janezu pravimo Krstnik zato, ker je oznanjal krst spokornosti in je tiste, ki so se s pokoro hoteli pripraviti na Odrešenikov prihod, krščeval v reki Jordan; predvsem pa je dobil vzdevek Krstnik zato, ker je krstil Jezusa ter ga pri tem razglasil za obljubljenega Mesija.
Vir: katoliska-cerkev.si

NARODNO SREČANJE OFS
V soboto, 24. 6., bo na Ptuju potekalo narodno srečanje Frančiškovega svetnega reda. Tema srečanja: Oznanjevanje in vodilo.
Ob 9.30 bo molitev rožnega venca, ob 10h sv. maša (daruje jo nadškof v Izmirju v Turčiji p. Martin Kmetec), sledi druženje bratov in sester, ob 12h pričevanje p. Martina Kmetca in brata Primoža Hodaka o oznanjevanju Frančiškovih bratov v današnjem svetu.

DAN DRŽAVNOSTI, 25. 6.
Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Ne pozabite izobesiti slovenske zastave!

VRTNICE 2023
V mesecu juniju pri mašah prebiramo VRTNICE z naslovom Apostol Jezusovega Srca in ljubezni do bližnjega, ki govorijo o mučeniškem duhovniku Francu Saleškem Gomilšku (1872-1943).

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali na spletni strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za mesec julij in avgust.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Sporočilo krščanskim politikom,
12. junij 2023
Solidarnost in subsidiarnost

Papež se zaustavi ob pojmu pluralizma. »Jasno je, da mora velika parlamentarna skupina zagotoviti določen notranji pluralizem. Vendar pa je treba pri nekaterih vprašanjih, kjer gre za primarne etične vrednote in pomembne točke krščanskega družbenega nauka, biti enotni.« To se svetemu očetu zdi še posebej zanimiv vidik, saj zahteva razmislek o stalnem usposabljanju poslancev: »Normalno je, da tudi vi potrebujete čas za študij in razmislek, da se lahko poglobite in razpravljate o etično najbolj pomembnih vprašanjih.« Gre za »izziv, ki se odvija predvsem na ravni vesti« in ki prav tako »na svetlo postavi kakovost tistih, ki se ukvarjajo s politiko«. »Krščanski politik bi se moral odlikovati po resnosti, s katero pristopa k določenim temam, pri tem pa zavračati oportunistične rešitve in ohranjati trdnost meril o dostojanstvu osebe in skupnega dobrega.«
Po papeževih besedah ima skupina Evropske ljudske stranke v tem pogledu zelo bogato dediščino, iz katere lahko zajema in daje svoj izvirni prispevek k evropski politiki, in to je družbeni nauk Cerkve. »Pomislimo na primer na načeli solidarnosti in subsidiarnosti ter njuno krepostno dinamiko. Obstajajo etično-politični vidiki, povezani z vsakim od teh dveh načel, ki si jih delite s kolegi različnih pripadnosti, ki poudarjajo eno ali drugo; toda prepletanje obeh, njuno skupno aktiviranje in dopolnjevanje, to je lastno družbeni in ekonomski misli krščanskega navdiha, zato je zaupano predvsem vaši odgovornosti.«
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.