OZNANILA na 13. nedeljo med letom, 30. 6. 2019

JEZUSOVE ZAHTEVE DO UČENCEV
Ko so se dopolnjevali dnevi, v katerih naj bi bil Jezus vzet v nebesa, se je tudi sam odločil iti v Jeruzalem. Pred seboj je poslal svoje glasnike, ki so spotoma prišli v neko samarijsko vas, da bi vse pripravili zanj; vendar ga tam niso sprejeli, ker je bil namenjen v Jeruzalem. Ko sta to videla učenca Jakob in Janez, sta rekla: »Gospod, ali hočeš, da rečeva, naj pade ogenj z neba in jih pokonča?« Jezus se je obrnil k njima in ju pograjal.
Nato so odpotovali v drugo vas. Ko so potovali, mu je nekdo rekel: »Za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš.« Jezus pa mu je dejal: »Lisice imajo brloge in ptice neba gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslónil.« Nekomu drugemu pa je rekel: »Hôdi za menoj!« A ta je dejal: »Gospod, dovôli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta.« Rekel mu je: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!« Spet drug mu je rekel: »Hodil bom za teboj, Gospod, a dovôli mi, da se prej poslovim od svojih domačih.« Jezus pa mu je rekel: »Nihče, kdor položi roko na plug in se ozira nazaj, ni primeren za Božje kraljestvo.« (Lk 9,51-62)

HOJA ZA KRISTUSOM
Vsemogočni, večni, pravični in usmiljeni Bog, daj nam bednim, da bomo zaradi tebe delali, kar vemo, da ti hočeš, in vedno hoteli, kar je tebi všeč, da bomo notranje očiščeni, notranje razsvetljeni in vžgani z ognjem Svetega Duha mogli hoditi po stopinjah tvojega ljubega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa ter le po tvoji milosti priti k tebi, Najvišji; ti, ki v polni Trojici in nedeljivi Enoti živiš in kraljuješ, v slavi, vsemogočni Bog, na vse veke vekov. Amen.
Sv. Frančišek Asiški

PERSONALNE SPREMEMBE
Na letošnjem kapitularnem kongresu Slovenske frančiškanske province Svetega Križa je prišlo do personalnih sprememb tudi v našem samostanu.
S 1. avgustom 2019 bomo v mariborski skupnosti naslednji bratje:
p. JANEZ PAPA, gvardijan, župnik in voditelj študentskega doma;
p. FRANC KOVŠE, vikar in kaplan;
p. BORIS MARKEŽ, ekonom in spovednik.

P. BENEDIKT EMBERŠIČ pa odhaja na Sveto Goro pri Novi Gorici za vikarja in ekonoma. P. Benediktu se v imenu župnije in samostana zahvaljujem za vsa opravljena dela na pastoralnem področju župnije in bratsko sožitje v samostanu. V bratstvu na Sveti Gori pa mu želim obilje Božjega blagoslova, zadovoljstva in uspehov.

PRAZNOVANJA v JULIJU
Petek, 5. julija: Sv. Ciril in Metod, sozavetnika Evrope

Nedelja, 7. julija: 14. nedelja med letom, nova maša na Teznem ob 10h, pri nas slovesne večernice z novomašnikom g. Sebastijanom Tišlerjem ob 18. uri.

Četrtek, 11. julija: Sv. Benedikt, zavetnik Evrope

Nedelja, 14. julija: 15. nedelja med letom

Ponedeljek, 15. julija: Sv. Bonaventura, zavetnik frančiškanskih bogoslovcev

Nedelja, 21. julija: 16. nedelja med letom, KRIŠTOFOVA nedelja, blagoslov avtomobilov in zbiranje darov za misijone (MIVA)

22.-25. julija: Ministrantski tabor pri nas

Nedelja, 28. julija: 17. nedelja med letom, Anina nedelja;
ob 10h sv. maša v podružni cerkvici sv. Ane v Ribniškem selu.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 7. 7. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

POČITNICE
Šolsko in veroučno leto je pri koncu. Začele so se tako težko pričakovane počitnice. Potrudi se, da tvoji prosti dnevi ne bodo polni dolgočasja in brez vsakršnih doživetij. Na voljo imaš mnogo priložnosti, da prosti čas preživiš bogato in zabavno ter v družbi novih in starih prijateljev. Oratorij, ustvarjalne delavnice, igra na prostem in še mnoge druge priložnosti se ti ponujajo. Izkoristi jih. Ob vsem tem pa ne pozabi, da te vselej spremljata tvoj angel varuh in nebeška Mati Marija. Jezus te tudi v teh počitniških dneh pričakuje pri sveti maši. Ne, ni odšel na počitnice, tukaj je zate. Četudi odideš v drugi kraj, te že čaka tam.

NASLEDNJA TISKANA OZNANILA IZIDEJO SEPTEMBRA!

SVETNIK TEDNA
SV. CIRIL IN METOD
V katoliški Cerkvi 5. julija obhajamo slovesni praznik sv. bratov Cirila in Metoda, sozavetnikov Evrope. Zaradi pomembnega misijonskega dela med slovanskimi ljudstvi ju imenujemo tudi apostola Slovanov. Ciril in Metod sta bila misijonarja grškega rodu, ki sta pri oznanjevanju in širjenju krščanske vere uporabljala glagolico. Ciril se je rodil okrog l. 826 ali 827, Metod pa okrog l. 812 ali 815 v Solunu. Moravski knez Rastislav ju je okrog l. 860 povabil med slovanske narode, kjer sta delovala na tedanjem velikomoravskem ozemlju, ki je zajemalo današnjo vzhodno Slovenijo, vzhodno Hrvaško, Madžarsko, Češko, Slovaško, južno Poljsko, jugovzhodno Nemčijo in zahodno Ukrajino, ter širila krščansko oznanilo v slovanskem jeziku. Po treh letih na Moravskem sta odšla v Panonijo in od tam preko Benetk v Rim. Pri papežu Hadrijanu II. (867–872) sta dobila dovoljenje za opravljanje bogoslužja v slovanskem jeziku. Ciril je v Rimu zbolel in umrl, papež Hadrijan II. pa je Metoda poslal h knezu Koclju v Panonijo. Na tem ozemlju je prišel v spor z nemškimi duhovniki in bil obtožen krivoverstva. Po izpustitvi mu je papež Janez VIII. (872–882) ponovno dovolil uporabo slovanskega jezika za bogoslužno rabo.
Povzeto po: radio.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.