OZNANILA na 11. nedeljo med letom, 17.6.2018

In govoril je: »Čému naj primerjamo Božje kraljestvo ali v kakšni priliki naj ga ponazorimo? Kakor gorčično zrno je, ki je takrat, ko se vseje v zemljo, manjše od vseh semen na zemlji; ko pa se vseje, raste in postane večje ko vsa zelišča in naredi velike veje, tako da morejo ptice neba prebivati v njegovi senci.« (Mr 4,30-32)

VERA JE ZAUPANJE V ZMAGO DOBREGA

Zakon rasti je, da iz malega, iz neznatnih začetkov raste veliko. Jezus je to opisal v prilikah o semenu, tako o tistem, ki pade iz sejalčevih rok v zemljo, potem pa počasi poraja bilko in polni klas, kakor tudi o drobcenem gorčičnem zrnu, ki pa vendarle zraste v krepak in košat grm.
Zrno v zemlji je majhno in komaj opazno. Podobno velja za dobro, ki ga storijo ljudje: večinoma je skrito. Hudobija in neumnost pa delata velik hrup in trušč, se razkazujeta, šopirita in uživata vso pozornost sredstev obveščanja. »Prazni sodi najbolj bobnijo,« pravi naš pregovor. Časopisi in televizijski kanali so polni tega praznega bobnenja. Dobro pa je neopazno in o njem časopisi redko pišejo. Pa je vendarle močnejše od zla, kakor je eno samo zrno, eno samo seme, močnejše od smrti.
Vera v Boga je tudi v tem, da zaupaš v moč in zmago dobrega. Na koncu se zares splača samo eno: biti dober in pošten. Vredno je delati dobro, ne glede na to, ali je priznano, opaženo in poplačano ali pa morda žanje posmeh. Vera je ravno zaupanje v rast in zmago dobrega. Takšno vero imajo starši, ki vzgajajo otroke za dobro, za to, da so sposobni plavati tudi proti toku puhlega javnega mnenja, in so prepričani, da bo to nekoč obrodilo sad. Tako tudi verujejo vsi oznanjevalci evangelija.
Jezus je Božje kraljestvo, to je Božje delovanje v svetu, primerjal rasti zrna in semena. Zakon tega delovanja je ravno majhnost in neznatnost. Resnična sila je samo sila ljubezni in dobrote. Resnična moč je v ljudeh, ki ljubijo. Ta moč seveda ni merljiva z našimi običajnimi merili.
Po: B. Dolencu

NAPOVEDNIK

ŽUPNIJSKO ROMANJE NA SVETE VIŠARJE
V soboto, 23. junija, bomo poromali k Mariji na Svete Višarje. Od tam bomo nadaljevali pot na Avstrijsko Koroško, kjer bomo obiskali Gospo Sveto in cerkev Matere Božje na Vrbskem jezeru. Odhod avtobusa bo ob 6.00 izpred bazilike.

MOLITEV ZA NOVE DUHOVNE POKLICE
Vodstvo Centra za duhovne poklice vabi v mariborsko stolnico k 24-urni molitvi za nove duhovne poklice.
Molitev se bo začela v petek, 22. junija, s sveto mašo ob 18.30. Vso noč in ves naslednji dan se bodo vrstile svete maše in molitev pred Najsvetejšim. Molili bomo tudi za letošnje slovenske novomašnike ter za vse, ki bodo prejeli diakonsko posvečenje. Molitev bodo vodili molivci iz različnih župnij, redov, skupin in gibanj. Sklep molitve bo v soboto, 23. junija, ko bo ob 18.30 sveto mašo daroval nadškof metropolit Alojzij Cvikl DJ.

MAŠNIŠKO IN DIAKONSKO POSVEČENJE
Na dan državnosti, 25. junija, bo ob 10. uri v mariborski stolnici mašniško in diakonsko posvečenje. Ob slovesni posvetitvi novomašnika iz minoritskega reda, br. Vladimirja Rufina Predikaka OFMConv, bosta red diakonata prejela dva škofijska bogoslovca: Primož Lorbek iz župnije Zavrč in Sebastijan Tišler iz župnije Maribor – Tezno.
Po posvečenju bo v našem samostanu Narodni tabor Frančiškovega svetnega reda. Pričakujemo okoli 200 gostov. Gospodinje prosimo za pecivo.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 24. 6. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Darko Lorec
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA

V Božji besedi 11. nedelje med letom nam Jezus razlaga, kako je z Božjim kraljestvom. Gotovo je imel v mislih rast vsega Božjega: dobrega, lepega in plemenitega v človeku tudi v sedanjem času. Naj torej pride k nam kraljestvo Božje ljubezni, ki naj nas nagiba, da bi vedno hrepeneli po Bogu, k resnični osebni dobrohotnosti do bližnjega, in da bi zavladalo tu, na zemlji, v srcih ljudi, v družinah in med narodi.
Nedvomno je naloga vsakega kristjana, da se trudi z vsemi svojimi močmi graditi Božje kraljestvo ter se ga veseliti in zanj moliti; trdno zaupajmo v moč Božje milosti, v moč Božje besede. Tako bo lahko tudi iz drobnih gorčičnih zrn zraslo mogočno klasje.
Po: Bogoslužno leto B

ŽIVLJENJE V SKUPNOSTI

Lepo se je poročiti, toda biti poročen je nekaj drugega.
Mnogo zakoni se razhajajo.
Vedno znova se sprašujem: Zakaj je tako težko, ko morajo ljudje dan za dnem živeti v skupnosti?
Saj so si to vendar tako strastno želeli in so se za to skupaj odločili.
Zakaj ljudje ne vztrajajo v svoji ljubezni?
Zelo pomembno je, da medsebojno spoštovanje in ljubezen neprestano rasteta.
Pri tem lahko pomagajo že malenkosti: topla beseda priznanja, kompliment, skrbno izbrano darilo …
Tudi za to je potrebna pozornost, da spoznamo okus partnerja.
Vedno znova poskušajte s sproščenim pogovorom.
Zaupen pogovor, skupno prenašanje bolečine in deljeno veselje obnavljajo in utrjujejo vajino zvezo.
Ljuba žena, bodi prisrčna in polna razumevanja.
Ljubi mož, ne bodi ravnodušen in hladen.
Vzemita si čas zase.
Samo prava ljubezen vzdrži vse.

Phil Bosmans, Živi vsak dan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.