OZNANILA na 10. nedeljo med letom, 10.6.2018

Resnično, povem vam: »Človeškim sinovom bo vse odpuščeno, grehi in kletve, kolikor jih bodo izrekli. Kdor pa preklinja Svetega Duha, vekomaj ne bo dosegel odpuščanja, ampak ga bo greh večno bremenil.«
(Mr 3,28-29)

GREH

Padel sem, Gospod, že spet sem padel. Ne morem več, nikoli ne bom prišel do konca, sram me je samega sebe, ne upam si te pogledati. In vendar sem se boril, Gospod, kajti zavedal sem se, da si blizu mene, da se skrbno sklanjaš nad menoj.
Toda kot vihar je privršala skušnjava in obrnil sem glavo in izstopil sem iz vrste, ti pa si ostal, tih in žalosten, kakor zaničevan zaročenec, ki vidi, kako se njegova ljubljena oddaljuje v objemu nasprotnika.
Ko je veter utihnil, ko je nenadoma prenehal, kot je prišel, ko je ugasnil blisk, ki je bil tako veselo razsvetlil temo, sem se v hipu spet znašel sam, osramočen, ostuden, s svojim grehom v rokah.
Ta greh sem izbral, kot kupec izbere svoje blago, ta greh sem plačal in ne morem ga dati nazaj, ker je prodajalec izginil; ta greh brez vonja, brez okusa, ki uničuje srce, nekoristen predmet, ki bi ga rad vrgel proč; ta greh, ki sem ga hotel, pa ga zdaj nočem več, ta greh, ki sem si ga predstavljal, ki sem ga iskal, ga zakoličil, ga ljubkoval dolgo časa, ta greh, ki sem ga končno dosegel in se hladno ločil od tebe, Gospod.
Vrgel sem se pred njim na trebuh in po njem stegoval svoje roke, svoje pesti, svoje prste, svoj pogled in svoje srce … Moj je na koži, stopil je vame, pretaka se po mojih žilah, zasedel je moje srce, splazil se je povsod. … Pomagaj mi, Gospod, da se ga znebim …, da ponovno vstanem.
Po: M. Quist, Molitve

NAPOVEDNIK

V sredo, 13. junija, goduje sveti ANTON PADOVANSKI.
Pri svetih mašah bomo delili BLAGOSLOVLJENE ANTONOVE KRUHKE. Po maši lahko fant in dekle prejmeta BLAGOSLOV ZALJUBLJENIH.
Sveti Anton Padovanski se je rodil leta 1195 v Lizboni na Portugalskem. Umrl je leta 1231 od izčrpanosti v Padovi. Nekaj časa je bil profesor v samostanu v Bologni, deloval je v južni in srednji Franciji ter nazadnje v Italiji. Slovel je kot odličen pridigar, osebno pa je bil izjemno preprost in skromen. Živel je res svetniško. Manj kot leto dni po smrti so ga razglasili za svetnika.
Je eden najbolj priljubljenih svetnikov, priprošnjik za tisočere zadeve. Priporočajo se mu za izgubljene stvari, za srečen porod, proti neplodnosti, vročici, boleznim živine, brodolomu, vojnim stiskam in kugi. Je zavetnik zaljubljencev, zakoncev, žensk in otrok, revežev, popotnikov, pekov, rudarjev; priprošnjikov v vseh potrebah; frančiškanov, Padove in Lizbone.

OBISK BOLNIKOV
Če želite, da duhovnik obišče bolnika na domu, prinese sveto obhajilo, opravi sveto spoved in podeli bolniško maziljenje, nam sporočite. Vsak petek obiskujemo bolnike na domu.
V župniji imamo tudi izredne delivce svetega obhajila, ki lahko ob nedeljah ali po dogovoru starejšim in bolnikom prinesejo sveto obhajilo na dom.

ŽUPNIJSKO ROMANJE NA SVETE VIŠARJE
V soboto, 23. junija, bomo poromali k Mariji na Svete Višarje. Od tam bomo nadaljevali pot na Avstrijsko Koroško, ki je zibelka prve slovenske države, Karantanije. Tu je tudi zibelka krščanstva in Marijinega češčenja med Slovenci.
Obiskali bomo Gospo Sveto in cerkev Matere Božje na Vrbskem jezeru. Cena za vožnjo in vzpenjačo na Svete Višarje je 37 €. Kosilo je v lastni režiji. Prijave sprejemamo do nedelje, 17. junija 2018. Odhod avtobusa bo ob 6.00 izpred bazilike.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 17. 6. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Anastazija Brkljačič
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Če trpiš in je tvoje trpljenje tolikšno, da ne moreš nič delati, se spomni svete maše. Pri maši Jezus še danes, kakor takrat, ne dela in ne pridiga, temveč se daruje iz ljubezni.
Če trpiš, potopi svojo bolečino v njegovo, opravi svojo mašo in ne vznemirjaj se, če te svet ne razume – tudi njega takrat ni nihče razumel – zate naj bo dovolj, da te razume Jezus.
T. Kompare – Bogoslužno leto B

Youcat – katekizem za mlade

In ozre se po tistih, ki so sedeli okoli njega in pravi: »Glejte, moja mati in moji bratje!« (Mr 3,34).
Je torej imela Marija poleg Jezusa še druge otroke?
Ne. Jezus je bil edini Marijin telesni sin. (KKC 500, 510)

Že v zgodnji Cerkvi najdemo navzočo resnico Marijinega trajnega devištva, kar izključuje Jezusove telesne brate in sestre. V aramejščini, Jezusovem maternem jeziku, je samo ena beseda za brate in sestre, bratrance in sestrične. Kjer evangeliji govorijo o Jezusovih »bratih in sestrah«, gre za Jezusove bližnje sorodnike. (Youcat)

»Kdor namreč spolni Božjo voljo, ta mi je brat in sestra in mati« (Mr 3,35).
Jezus nas spodbuja, da živimo, kakor nas je sam učil. Tako bomo lahko tudi mi resnično njegovi bratje in sestre in mati …
Vsi, ki se zbiramo ob njegovi oltarni mizi, smo prav tako bratje in sestre med seboj. Združuje nas ista Ljubezen. Smo družina, ki s svojo voljo in njegovim blagoslovom lahko stori marsikaj. Ste pripravljeni na izpolnitev Božje volje?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.