OZNANILA na ROJSTVO JANEZA KRSTNIKA, za mesec JULIJ

Tedaj so pomignili njegovemu očetu, kako bi ga on hotel imenovati. Zahteval je deščico in zapisal: »Janez je njegovo ime.« In vsi so se začudili. Pri tej priči so se mu razvezala usta in jezik in je govoril ter hvalil Boga. Strah je obšel vse njihove sosede in po vsem judejskem pogorju so govorili o vsem tem. Vsi, ki so to slišali, pa so si vzeli k srcu in so govorili: »Kaj neki bo iz tega otroka? Gospodova roka je bila z njim.« (Lk 1,62-66)

KAJ BO IZ TEGA OTROKA?
Evangelist Luka poroča, kako je Bog po angelu naznanil očetu Zahariju Janezovo rojstvo, podobno kot malo kasneje Mariji iz Nazareta učlovečenje Jezusa, Božjega Sina. V obeh primerih je Božji poslanec določil tudi ime otroka, s katerim je naznačeno njegovo poslanstvo. Ime Janez se po hebrejsko glasi Johanan in pomeni ‘Bog je milostljiv’. Janezu pravimo Krstnik zato, ker je oznanjal krst spokornosti in je tiste, ki so se s pokoro hoteli pripraviti na Odrešenikov prihod, krščeval v reki Jordan; predvsem pa je dobil vzdevek Krstnik zato, ker je krstil tudi Jezusa ter ga pri tem razglasil za obljubljenega Mesija.
Pred očmi lahko imamo prizor oznanjenja rojstva Janeza Krstnika duhovniku Zahariju v jeruzalemskem templju. Njegova žena Elizabeta, sorodnica Jezusove matere Marije (‘teta’), je vztrajno prosila Boga, da bi jima naklonil potomstvo, po katerem bi bila deležna sreče mesijanskih časov. Ko je Elizabeta po uslišani prošnji le rodila sina, so mu hoteli sorodniki dati ime po očetu, toda Zaharija je vzel deščico in nanjo zapisal: »Janez je njegovo ime.« Tedaj je spet mogel govoriti: začasna onemelost je bila kazen, ker ni veroval angelovemu oznanilu. Sorodnike in sosede je ob vsem tem obšel strah in spraševali so se, kaj bo s tem otrokom, ko se že ob njegovem rojstvu dogajajo tako nenavadne stvari. Janez je bil rojen za to, da pripravi pot Odrešeniku. To nalogo je izpolnil, ko je Jezusa predstavil ob krstu v Jordanu.
»Kaj bo iz tega otroka?« se lahko vprašamo ob rojstvu vsakega otroka. Vsak človek je po Božjih načrtih enkraten in neponovljiv, vsakemu je določena posebna naloga, ki jo mora izpolniti prav on in nihče drug. Na to pa ga morajo pripraviti predvsem njegovi starši pa tudi drugi vzgojitelji.

Povzeto po: revija.ognjisce.si

NAPOVEDNIK

NARODNI TABOR FSR
Na dan državnosti, 25. junija, bo ob 10. uri v mariborski stolnici mašniško in diakonsko posvečenje.
Po posvečenju bo v našem samostanu Narodni tabor Frančiškovega svetnega reda. Pričakujemo okoli 200 gostov. Ta dan vas ob 8.30 prosimo za pomoč pri pripravi prostorov in miz ter pri postrežbi. Gospodinje prosimo za pecivo.

V petek, 29. junija, je slovesni PRAZNIK APOSTOLOV PETRA IN PAVLA.
Svete maše bodo po nedeljskem redu. Na ta dan lahko v naši baziliki prejmete popolni odpustek.

PRAZNOVANJA MED POČITNICAMI
– Od 5. 7. do 8. 7.: Romanje družin v Assisi.
– V nedeljo, 22. julija, je Krištofova nedelja; blagoslov avtomobilov in zbiranje darov za misijone MIVA.
– V nedeljo, 22. julija, bo ob 10. uri sveta maša v kapelici v Ribniškem selu.
– V četrtek, 2. avgusta, je praznik Marije Angelske v Porciunkuli. Na ta dan lahko v naši baziliki prejmete popolni odpustek.
– V soboto, 11. avgusta, je praznik posvetitve naše bazilike. Na ta dan lahko v naši baziliki prejmete popolni odpustek. Ob 9.00 bo maševal letošnji zlatomašnik p. Lavrencij Anžel.
– V sredo, 15. avgusta, je praznik Marijinega vnebovzetja.

POČITNIŠKE DEJAVNOSTI
V juliju in avgustu bodo vsako sredo ob 10. uri DRUŽABNA POČITNIŠKA SREČANJA ZA ODRASLE (ljudske in narodne pesmi, filmi z versko vsebino, delavnice, pohodi po Martinovi in Slomškovi poti …).
V primeru slabega vremena bodo namesto pohoda družabna počitniška srečanja.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 1. 7. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Velika in mogočna je Marijin oblast in moč njene priprošnje. To nam dokazujejo številni čudeži, ki so se od nekdaj godili na Marijino prošnjo – toliko Božjih poti in očitnih znamenj Božjega usmiljenja, toliko ozdravljenih bolnikov, spokorjenih grešnikov, žalostnih potolaženih, celo mrtvih, ki so oživeli. Sveti Bernard pravi: »Še nikoli ni bilo slišati, da bi kdo zapuščen bil, kdor je k tebi, Marija, pribežal in se tvoji prošnji priporočil.« Marija je pomočnica kristjanov, mati vsega usmiljenja. Kako nesrečni so torej tisti, ki Marije ne častijo in vanjo ne upajo; Marijine podobe ne upoštevajo in se Marijini prošnji ne priporočajo.

Povzeto po: Krščanska beseda Antona Martina Slomška

SVETNIK TEDNA

SV. PETER IN PAVEL

Praznik apostolov Petra in Pavla nam kliče v spomin dva moža, ki sta bila po Božjem načrtu izbrana, da postavita človeški temelj Kristusovi Cerkvi.
Jezus je Petra posebej vzgajal za močno vero. Pogoj za njegovo službo je namreč popolno zaupanje v Kristusovo Božjo moč, ki mu pomaga izvrševati Božje ukaze.
Pripravljenost, da čim bolj zvesto sledi Kristusu, je premagala Petrove človeške slabosti in omogočila, da je postal resnično »skala«, na kateri še danes gradi Cerkev.
Tudi Pavel ima v Cerkvi posebno mesto. Po čudežnem spreobrnjenju je iz zagrizenega preganjalca postal goreč oznanjevalec Kristusovega nauka med pogani.
Oba sta žrtvovala svoje življenje za Kristusa. Na mestu je vprašanje, kakšna je naša vera in kaj smo mi pripravljeni žrtvovati za Kristusa; kakšni oznanjevalci smo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.