OZNANILA na 25. nedeljo med letom – SLOMŠKOVA, 22. 9. 2019

IZBIRA MED BOGOM IN BOGASTVOM
Tisti čas je Jezus govóril svojim učencem: »Žível je neki bogataš, ki je imel oskrbnika in tega so mu zatožili, da zapravlja njegovo premoženje. Poklical ga je in mu rekel: ›Kaj slišim o tebi? Podaj obračun o svojem gospodarjenju, ker ne boš več mogel biti moj oskrbnik.‹ Oskrbnik pa je rekel sam pri sebi: ›Kaj naj storim, ker mi gospodar jemlje oskrbništvo? Kopáti ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom stóril, da me bodo ljudje sprejeli v svoje hiše, ko me bo gospodar razrešil oskrbništva.‹
Poklical je dolžnike svojega gospodarja, vsakega posebej. In rekel je prvemu: ›Koliko si dolžan mojemu gospodarju?‹ Ta je rekel: ›Sto vrčev olja.‹ On pa mu je dejal: ›Vzemi svojo zadólžnico, brž sédi in zapiši: petdeset.‹ Spet drugemu je rekel: ›Koliko si pa ti dolžan?‹ Rekel mu je: ›Sto mernikov žita.‹ Dejal mu je: ›Vzemi zadólžnico in zapiši: osemdeset.‹ In gospodar je pohvalil krivičnega oskrbnika, da je preudarno ravnal, kajti sinovi tega veka so do svojega rodu preudarnejši kakor sinovi luči.« (Lk 16,1-13)

Origen pravi: »Ena od razlag prilike o krivičnem oskrbniku skuša iz nje potegniti celosten pomen. Na osnovi takšne razlage nima oskrbnik na koncu več svojih grešnih pisem, ampak jih je po Svetem Duhu s pomočjo Kristusovega križa in milosti krsta ponovno napisal Bog. Zato ne pišite ponovno tega, kar je Bog izbrisal.« Sv. Avguštin nadaljuje: »Jezus je svojim učencem priporočil oskrbnikovo zvitost, previdnost in otroško zaupljivost.« Sv. Efrem Sirski pravi: »Če bomo uporabljali stvari tega sveta, ki niso naše, bomo sposobni si pridobivati stvari, ki ne minejo.« Sv. Avguštin nadaljuje: »Če boš mamona razumno uporabljal, kar pomeni, da ga boš uporabljal za pridobivanje prijateljev, tedaj te bodo, ko boš vse porabil, ti prijatelji sprejeli v večne šotore. Izraz pridobiti si prijatelje s krivičnim mamonom, se brez dvoma nanaša na miloščino, ki smo jo komu brez razlike dali in s tem izpolnili Jezusovo spodbudo ‘naj tisto, kar kdo ima, da v miloščino’.« Sv. Janez Krizostom zato pravi: »Bogastvo je posojilo, ki nam ga je dal Bog in ga je potrebno dati revežu, če si želimo pridobiti stokratno povračilo, kajti ta naš prijatelj bo namreč v večnih bivališčih.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK

  • Dopoldne ob 9. uri je slovesno pri naših sosedih v KOŠAKIH, kjer imajo ŽUPNIJSKO ŽEGNANJE.
  • Popoldne bo ob 15h praznovanje SLOMŠKOVE NEDELJE v Gornji Bistrici v Župniji Črensovci, kjer je prva cerkev posvečena bl. Antonu Martinu Slomšku.
  • Ob 18. uri vabljeni v baziliko k molitvi za BLAGOSLOV MISIJONA.
  • Na prihajajoči petek in soboto, 27. in 28. 9., bo pri nas potekala še zadnja letošnja PRIPRAVA NA ZAKON. Naslednji termin bo šele v mesecu februarju!

ANDREJ MAJCEN SDB
Sklep ŠKOFIJSKEGA POSTOPKA ZA BEATIFIKACIJO Andreja Majcna bo prihodnjo nedeljo, 29. 9., na Rakovniku v Ljubljani. Ob 14.30 je ogled novega dokumentarnega filma v rakovniškem svetišču, ob 15.00 pa slovesno somaševanje, ki ga bo vodič ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM.
Božji služabnik Andrej Majcen se je rodil v Mariboru, kak kilometer oddaljen od naše cerkve, in sicer 30. septembra leta 1904. Nekaj dni zatem je bil pri nas krščen: Sam je zapisal: »Moj najsvetejši dan je za vse življenje ostal 9. oktober. Večkrat v življenju sem obnovil krstne obljube. V cerkvi Matere usmiljenja sem bil deležen milosti vseh milosti, da sem postal Božji otrok.«
Več: www.donbosko.si/andrejmajcen
Avtobusnega prevoza ne bo, nekaj mest pa bo na voljo v avtomobilih. Preverite v pisarni!

MISIJON 2019

  • Na praznik bl. škofa Antona Martina Slomška, v torek, 24. 9., bo ob 20.30 MOLITEV OB URI SLOMŠKOVE SMRTI in sv. maša na Slomškovem grobu v stolnici.
  • V petek, 27. 9., se bomo ob 10. uri v naši baziliki zbrali DUHOVNIKI IZ DEKANIJE in skupaj molili za uspeh misijona.
  • SLOVESNOST POSVETITVE SLOMŠKOVE CERKVE v Košakih bo v soboto, 28. 9. ob 10. uri. Najprej bo molitvena ura, ob 11. uri pa slovesna sv. maša, ko bo somaševanje vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl SJ.
  • ZAČETEK SKAVTSKEGA LETA stega Maribor 1 bo v stolnici v soboto, 28. 9. ob 17. uri.

ČIŠČENJE CERKVE
Vsak četrtek po sv. maši ob 9. uri se zbere ekipa prostovoljcev, ki si teden za tednom prizadeva očistiti našo cerkev. Veseli bomo vsake dodatne pomoči!
Bog povrni!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 29. 9. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Josip Markanovič, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

SVETNIK TEDNA

PIJ IZ PIETRELCINE (1887-1968)
23. september
»Življenje tega ponižnega Frančiškovega sina ni bilo nič drugega kot nenehna vaja v veri, ki jo je krepilo upanje v združenje s Kristusom v nebesih,« je dejal papež Janez Pavel II., ko je 2. maja 1999 med slovesno mašo na Trgu sv. Petra v Rimu razglasil za blaženega kapucinskega redovnika p. Pija iz Pietrelcine. Njegova vera in upanje sta se uresničevala v ljubezni, s katero je sprejemal ljudi kot zdravnik duš – spovednik, pomagal pa je lajšati tudi telesne bolezni, ko je v kraju San Giovanni Rotondo ustanovil najsodobnejšo bolnišnico. V tamkajšnjem samostanu je prebil skoraj vsa leta svojega redovniškega življenja in tja so se že tedaj zgrinjale velike množice romarjev.
Zadnja leta je dopoldne spovedoval ženske, popoldne pa moške. Imel je dar, da je bral v dušah. Zadostovala je štiriminutna spoved, da je spovedanec bolje razumel, kaj naj stori, da bo pravi kristjan.
Njegovo blagoslovljeno zemeljsko poslanstvo se je izteklo 23. septembra 1968. Od njegove razglasitve za blaženega se obhaja njegov god na ta dan. Med svetnike katoliške Cerkve je bil blaženi pater Pij slovesno uvrščen 16. junija 2002.
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.