OZNANILA na 24. nedeljo med letom, 15. 9. 2019

VESELJE V NEBESIH ZARADI SPREOBRNJENJA GREŠNIKOV
Tisti čas so se Jezusu približevali vsi cestninarji in grešniki, da bi ga poslušali. Farizeji in pismouki pa so godrnjali in govorili: »Ta sprejema grešnike in jé z njimi.« Tedaj jim je povedal tole priliko: »Kdo izmed vas, ki ima sto ovac, pa izgubi eno od njih, ne pusti devetindevetdesetih v puščavi in gre za izgubljeno ovco, dokler je ne najde? In ko jo najde, jo vesel zadene na rame. Ko pride domov, skliče prijatelje in sosede ter jim reče: ›Veselite se z menoj, kajti našel sem ovco, ki se je izgubila.‹ Povem vam: Prav takó bo v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se spreobrne, kakor nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki ne potrebujejo spreobrnjenja.
Ali: katera žena, ki ima deset drahem, če izgubi eno drahmo, ne prižge svetilke in ne pomete hiše ter skrbno ne išče, dokler je ne najde? In ko jo najde, skliče prijateljice in sosede ter pravi: ›Veselite se z menoj, kajti našla sem drahmo, ki sem jo izgubila.‹ Povem vam: Prav táko veselje bo vpričo Božjih angelov nad enim grešnikom, ki se spreobrne.« (Lk 15,1-32)

Sv. Ciril Aleksandrijski pravi: »Farizeji in pismouki se pritožujejo, ker nočejo sprejeti, da je Kristus postal človek zato, da bi lahko rešil cestninarje in grešnike.« Sv. Ambrož pa pravi: »Prilike so bile napisane za ozdravitev naših ran, saj predstavljajo božansko zdravilo, ki od Trojice prihaja k nam: oče je namreč Bog Oče, pastir je Kristus, žena pa je Cerkev.« Tertulijan dodaja: »Pastir pokaže krepost potrpežljivosti, ko išče ovco, prav tako pa oče s potrpežljivostjo čaka na sina.« Sv. Maksim Torinski nadaljuje: »Pastir, to je Bog, ne more pozabiti na nas, tudi na najmanjšega ne.« Sv. Ambrož pojasnjuje: »Pastir je moral nositi ovco vse do vasi, a se je kljub temu veselil. Pastirjeva ramena so raztegnjene roke na križu, ki potrpežljivo prenašajo težo ponovne vključitve.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
Danes obhajamo spomin ŽALOSTNE MATERE BOŽJE. Naši verni predniki so se, zlasti v težkih trenutkih osebnega in skupnega življenja, radi zatekali k Mariji sedem žalosti. Ta naziv ima podlago v napovedi starčka Simeona, ki je prišel po navdihu v tempelj, ko sta Marija in Jožef prinesla tja osem dni starega Jezusa, da bi zanj opravila vse po predpisu postave. Simeon je vzel Dete v naročje in se Bogu zahvalil, da je mogel pred smrtjo videti Odrešenika. Potem ga je vrnil njegovi materi in ji dejal: »Ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu bodo nasprotovali, da se razodenejo misli mnogih src. Tvojo dušo pa bo presunil meč.«
Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.
Ob 18. uri vabljeni k molitvi za BLAGOSLOV MISIJONA.
V sredo, 18. 9., bo v Trebnjem REDOVNIŠKI DAN – vseslovensko srečanje redovnikov in redovnic.
V soboto, 21. 9., bo pod geslom »Tukaj sem, zgodi se!« (prim. Lk 1,38), potekalo VSESLOVENSKO SREČANJE MLADIH v Stični. Odhod avtobusa z Ljudskega vrta ob 6.15. Prijave na janez.papa@rkc.si!
V soboto, 21. 9., ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK2.

VEROUK
Minuli teden smo pričeli z rednim veroukom. V kolikor vam kateri izmed razpisanih terminov ne ustreza, se oglasite, da poiščemo rešitev.

SLOMŠKOVA NEDELJA
Praznovanje Slomškove nedelje bo letos 22. septembra, v Gornji Bistrici v Župniji Črensovci, kjer je prva cerkev posvečena bl. Antonu Martinu Slomšku.
Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa somaševanje škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl, pridigal bo škof dr. Peter Štumpf.
Ob tej slovesnosti bodo pred cerkvijo blagoslovili bronasti kip bl. Slomška, ki ga je izdelal akademski kipar Marjan Drev.
Iz Maribora bo peljal poseben avtobus (6 €), PRIJAVE v pisarni!

MISIJON 2019
Devetdnevnica pred praznikom obletnice beatifikacije (9.-18.9.) v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika.
Obletnica Slomškove beatifikacije, v četrtek, 19. 9. ob 18.00, v stolnici. Vodi nadškof Alojzij Cvikl DJ ob somaševanju duhovnikov.
Bdenje ob spominskem križu papeževega obiska, v petek, 20. 9. ob 19.00, v Košakih.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 22. 9. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Suzana Markovič

SVETNIK TEDNA

JOŽEF KUPERTINSKI (1603-1663)
18. september
Sv. Jožef K. je bil po človeških merilih neroden in nesposoben, Bog pa ga je izbral za uspešno orodje svoje milosti. V življenju ni storil na zunaj nič posebnega: ni ustanovil nobenega novega reda, ni napisal nobene knjige, ni začel z nobenim novim načinom v dušnem pastirstvu.
Če je bilo njegovo zunanje življenje podpovprečno, pa je bilo izredno bogato njegovo notranje življenje. Ta ubogi fant je bil pogosto zamaknjen. Glas o tem je v samostan privabil preproste ljudi in plemiče, da bi videli tega nenavadnega redovnika in govorili z njim, se mu priporočili v molitev ali odnesli od njega kakšen spomin. Povsod je čutil božjo bližino. Dovolj mu je bilo, če je le slišal o Jezusu ali Mariji ali o nebesih, že se je zamaknil. Najmočnejše doživetje zanj je bilo vsakdanje maševanje. Zmerom ga je prevzelo zamaknjenje, tako da je njegova maša trajala tudi do pet ur. Pri njem ni šlo za igro domišljije, temveč za bližino tega, kar je ljubil.
Leta 1963 so ga za svojega zavetnika izbrali astronavti: svetnik se je namreč v zamaknjenju večkrat dvignil s tal ali krožil po zraku več minut.
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.