OZNANILA za Binkošti, 4.6.2017

Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.« (Jn 20,21-23)

BINKOŠTI
Praznujemo binkošti, praznik Svetega Duha, Tolažnika, Posvečevalca in Zdravnika. On je Gospod, ki oživlja. Brez njega bi bila Cerkev mrtva. Morda tudi naše izsušene in ranjene duše potrebujejo njegovega blagodejnega obiska.
V mnogih kulturah ogenj velja za nekaj svetega. Medtem ko voda izvira iz zemlje, prihaja ogenj z neba. Ogenj lahko čisti in obnavlja, vse nepopolno dokončno očisti. Zlato se prav tako čisti v ognju; vse primesi izgorijo, da ostane čisto zlato. Tudi Sveti Duh naj bi v nas požgal vse, kar ovira naše življenje. V nas so mnoge motnje, kalni duhovi, kot so grenkoba, nezadovoljstvo, žalitve, užaljenosti. Vsi ti kalni duhovi nas ovirajo pri življenju; ne moremo sprejemati jasnih odločitev. Kalijo jih naša jeza, ljubosumje, naši manjvrednostni kompleksi. Hrepenimo po ognju Svetega Duha, da bi vse kalno in umazano v nas izžgal, da bi se lahko odločali razsvetljenega in čistega srca. Ogenj pripravlja novo rojstvo na višjem nivoju: ko staro v nas izgori, lahko nastane v nas novo življenje. Ogenj je tudi podoba živosti: ljudje lahko imajo žareče oči, izžarevajo življenje, veselje, pozornost. S svojim žarom nas prevzamejo. Iz vseh oči pa ne žari ogenj, ki nas ogreje, ampak tudi bliskajoči ogenj, pred katerim se umaknemo. Takrat zaslutimo, da je v človeku nekaj nepredvidljivega in hudobnega. Ko prosimo Svetega Duha, prosimo za ogenj, ki budi življenje, ki ponovno razplamti v nas ugaslo žerjavico. V globini našega srca torej ni izgoreli pepel, temveč žerjavica, ki nam zmore na novo razplamteti dušo in telo. Za binkošti ne oblačimo kar tako rdečih liturgičnih oblačil. Naj nas spominjajo na to notranjo žerjavico, ki jo nosimo v sebi. Praznujmo prihod Svetega Duha, da ta žerjavica v nas ponovno zagori v novem ognju, ob katerem se bodo drugi greli in veselili ter odkrivali svojo lastno živost.
Po: A. Grünu

V četrtek, 8. junija, se bo začela BIRMANSKA DEVETDNEVNICA pred praznikom sv. birme, ki bo v soboto, 17. junija, ob 9. uri.
Pridružimo se molitvam naših birmancev in prosimo, da jih Sveti Duh v obilni meri posveti in utrdi s svojo milostjo in darovi.

Molitev za darove Svetega Duha
Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje.
Molimo! Bog naš Oče, Sveti Duh nas razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in vselej radi sprejemali njegove spodbude. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

V petek, 9. junija, in v soboto, 10. junija, bo pri nas PRIPRAVA NA ZAKON. V petek je začetek predavanj ob 18.00, v soboto ob 8.30. Zaročenci lepo vabljeni.

V soboto, 10. junija, bo v Šiški v Ljubljani enodnevno SREČANJE MINISTRANTOV.

V soboto, 10. junija, bo ob 20. uri SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Vsi člani ŽPS lepo vabljeni.

V nedeljo, 11. junija, bo pri sveti maši ob 10.00 SKLEP VEROUČNEGA LETA. Po maši bomo razdelili veroučna spričevala. Veroučenci lepo vabljeni.

V nedeljo, 11. junija, bo po župnijski maši na pristavi za Kalvarijo družabno SREČANJE ZA VSE ŽUPNIJSKE SODELAVCE.

V nedeljo, 11. junija, bo ob 16.30 srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Bratje in sestre FSR lepo vabljeni.

V soboto, 1. julija, vas vabimo na ŽUPNIJSKO ROMANJE NA BREZJE. Po romarski maši si bomo ogledali muzej jaslic in obiskali romarsko cerkev v Velesovem. Cena prevoza je 16 €. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 11. 6. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

DUHOVNA ISKRICA
Apostoli so govorili, kakor jim je dajal govoriti Sveti Duh. Blagor tistemu, ki govori, kakor mu narekuje Sveti Duh in ne kakor lastna pamet! (sv. Anton Padovanski)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
/…/ »[O]drešenjski red osvetljuje in dovršuje stvariteljski red. Zato naravni zakon v polnosti razumemo v luči njegove zakramentalne dovršitve: samo s pogledom, uprtim v Kristusa, lahko resnično spoznamo človeške odnose v njihovi globini. »V resnici samo v skrivnosti učlovečene Besede res v jasni luči zasije skrivnost človeka. /…/« [D]obrina zakona vključuje edinost, odprtost za življenje, zvestobo in nerazvezljivost ter v krščanskem zakonu tudi medsebojno pomoč na poti do popolnega prijateljstva z Gospodom. »Razločevanje navzočnosti semen Besede /…/ v drugih kulturah /…/ je mogoče prenesti tudi na zakon in družino. Poleg pravega naravnega zakona obstajajo dragocene prvine v zakonskih oblikah drugih verskih izročil«, čeprav ne manjka tudi senčnih strani. Lahko rečemo, da »bo vsak človek, ki bi si rad ustvaril družino, ki bo naučila otroke veseliti se dejanj, katerih namen je premagati zlo (taka družina kaže, da v njej živi in deluje Sveti Duh) deležen hvaležnosti in spoštovanja, ne glede na to, kateremu ljudstvu, kateri veri ali deželi pripada«.

(Tretje poglavje “Poklicanost družine: gledati Jezusa”, podpoglavje “Semena Besede in nepopolni primeri”, točki 76 in 77)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.