OZNANILA za 7. nedeljo med letom, 19.2.2017

Jaz pa vam pravim: Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo. Če namreč ljubite tiste, ki vas ljubijo, kakšno zasluženje imate? Ali ne delajo tega tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Ali ne delajo tega tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče (Mt 5,44.46-48).

»LJUBITE!« PO TEM SO PREPOZNAVNI KRISTJANI
Jezus v evangeliju sporoča, da naj bo naša odprtost popolna, naj padejo vse pregrade. V evangeliju v ospredje stopa ne samo to, da je mogoče preseči pravičnost pismoukov in farizejev, mogoče je preseči tudi pravičnost cestninarjev (to je: grešnikov) in celo pravičnost poganov. Zdaj učenec ve, kaj storiti, da bo luč sveta, še več, da bo težil po popolnosti svojega Očeta, ki je v nebesih in daje, da njegovo sonce vzhaja in da dežuje nad dobrimi in nad hudobnimi; zdaj učenec zares ve, kako živeti v uglašenosti z Očetovim srcem.
Jezus želi razložiti, kako v globini živeti postavo kraljestva. Temelj vsega je ljubezen do bližnjega, ki v Tretji Mojzesovi knjigi zveni kot odgovor na »Bodite sveti, kajti jaz, gospod, vaš Bog, sem svet«. Jezus nam tako kaže življenje pravega kristjana: ljubezen do sovražnikov in celo molitev za preganjalce so edina pot, da bi stara postava dobila nazaj vso svojo veljavo in bila v vseh pomenih izpopolnjena v vsakdanjem ravnanju.
Po: M. Galizzi

Danes pri sv. mašah poslušamo pastirsko pismo slovenskih škofov.

V soboto, 25. februarja, bo ob 17. uri SREČANJE DRUŽIN. Na srečanje vabimo tudi nove družine.

Od 13. februarja so v župniji Svetega Rešnjega Telesa vsak ponedeljek ob 18.30 DELAVNICE MOLITVE IN ŽIVLJENJA. Lepo vabljeni.

Otrokom želimo lepe ZIMSKE POČITNICE.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 26. 2. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

POSTNA PREDAVANJA
V postnem času bodo vsako soboto ob 17. uri v dvorani v prvem nadstropju postna predavanja z družinsko tematiko.
• sobota, 4. marec:
p. dr. Viktor Papež: Problemi digitalne zasvojenosti in komunikacija v družini
• sobota, 11. marec:
p. Branko Cestnik: Premik k družini v družbi in Cerkvi
• sobota, 18. marec:
p. dr. Viktor Papež: Družina in odsotnost očeta – družina “brez očeta”
• sobota, 25. marec:
Lidija in Jože Kociper: Pot iz vražjega dialoga v družini
• sobota, 1. april:
Marinka Černetič: Čuječnost v vsakdanjiku družine

SVETNIK TEDNA
22. februarja v baziliki praznujemo PRAZNIK SEDEŽ APOSTOLA PETRA, ki nas spominja na učiteljsko oblast Kristusovega namestnika. S tem praznikom se Cerkev spominja Petrovega prvenstva v Cerkvi, ki ga je njemu in njegovim naslednikom podelil Kristus, ko je rekel: »Ti si Peter – Skala in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala.«
»Petrov sedež ponazarja papeževo poslanstvo kot pastirja vsega Božjega ljudstva. S tem praznovanjem mu pripisujemo velik duhovni pomen in ga sprejemamo kot privilegirano znamenje Božje ljubezni« (papež Benedikt XVI.).

DUHOVNA ISKRICA
Spoznavam, da se vse začenja spre-minjati, in sicer vsakokrat, ko se ljudje trudijo živeti evangelij tako, kot nas to uči Jezus; tedaj vsa agresivnost, vsaka bojazen in vsaka ža-lost dajejo prostor miru in veselju.
(Baudouin)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
Nihče ne more misliti, da je slabljenje družine kot naravne, na zakonu utemeljene skupnosti, nekaj, kar družbi koristi. /…/. Ne zavedamo se več povsem jasno, da samo izključna in neločljiva zveza med moškim in žensko v polnosti izpolnjuje družbeno vlogo, ker pomeni trdno zavezo in omogoča rodovitnost. Priznati moramo veliko raznolikost družinskih situacij /…/, toda /…/ zvez med osebami istega spola preprosto ni mogoče enačiti z zakonom. Nobena začasna ali pa za posredovanje življenja zaprta zveza ne zagotavlja prihodnosti. Ob tem se moramo vprašati, kdo danes skrbi za to, da bi bodrili zakonce, /…/ jih spremljali pri vzgoji otrok, jih spodbujali, da ostane njihova zakonska zveza trdna. [N]ezadržno [se] širi praksa skupnega življenja parov pred poroko ali skupnega življenja, kjer pari nimajo nobenega namena, da bi zvezo /…/ potrdili. Zakonodaja /…/ zakon z značilnostmi, kot so izključnost, neločljivost in odprtost za življenje, /…/ kaže kot zastarel[o] ponudb[o]. /…/ Čeprav je upravičeno in prav, da zavrnemo stare oblike /…/ družine, zaznamovane z avtoritarnostjo in celo z nasiljem, to ne bi smelo voditi k preziranju zakona, temveč k ponovnemu odkritju njegovega pravega smisla in k njegovi prenovi. Moč družine »/…/ [je] v sposobnosti, da ljubimo in da učimo ljubiti. Naj bo družina še tako ranjena, vedno lahko raste, če živi iz ljubezni«.
(Drugo poglavje “Realni položaj in izzivi družine”, podpoglavje “Izzivi”, točke 52-53).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.