OZNANILA za 6. nedeljo med letom, 12.2.2017

Kajti povem vam: Ako vaša pravičnost ne bo obilnejša ko pismoukov in farizejev, ne pridete v nebeško kraljestvo. Slišali ste, da je bilo rečeno starim: ‚Ne ubijaj; kdor pa koga ubije, pride pred sodbo.‘ Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se na svojega brata jezi, zasluži, da pride pred sodbo; in kdor reče svojemu bratu ‚tepec‘, zasluži, da pride pred veliki zbor; kdor pa reče ‚norec‘, zasluži, da pride v peklenski ogenj. Slišali ste, da je bilo rečeno starim: ‚Ne prešuštvuj!‘ 28 Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor gleda žensko, da jo poželi, je v svojem srcu z njo že prešuštvoval. Dalje ste slišali, da je bilo rečeno starim: ‚Ne prisegaj po krivem: spolni pa, kar si Gospodu prisegel.‘ Jaz pa vam pravim: Sploh ne prisegajte: ne pri nebu, ker je božji prestol; Vaš govor pa bodi: Dà, dà; ne, ne; kar je več kot to, je od hudega.Ne mislite, da sem prišel razvezovat postavo ali preroke; ne razvezovat, marveč dopolnit sem jih prišel. Kajti resnično, povem vam: dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla ne ena črka ali ena pičica postave, dokler se vse ne zgodi.
(Mt 5,20-37)

V današnjem evangelijskem odlomku nam Jezus daje mnogo navodil. Skupni imenovalec vseh je zelo preprost: Vsak človek naj ti bo brat. Glej v njem svojo in Božjo podobo. Če pričakuješ od njega, da ti bo dober, bodi ti do njega prej. Veruj v moč dobrote, kajti za njo stoji Bog.
Lepe besede, bo kdo dejal. Lepe, toda Jezus ni ostal le pri njih. Vzel jih je zares. V njem so postale dejanje in življenje. Življenje so tudi vsem tistim, ki jih jemljemo zares.
Morda me bo kdo vprašal, kako se je tista zgodba iz filma končala. Ne vem. Vem pa, da se nadaljuje v tebi in v meni.
Po: F. Cerar, Evangelij na prepihu

SAMOSTANSKA VIZITACIJA
V četrtek, 16. februarja bo naš samostan obiskal provincialni minister p. Marjan Čuden. Ob 9. uri bo vodil somaševanje, nato pa bo opravil letno vizitacijo.

V soboto, 18. februarja bo ob 20. uri SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE.

Od 30. marca do 1. aprila ste vabljeni na 22. TRADICIONALNO POSTNO ROMANJE mariborske metropolije in agencije Aritours na Slovaško.
Program potovanja:
1. dan: četrtek, 30. marec, Slovenija – Košice
Ogled mestne gotske katedrale sv. Elizabete, največje v vzhodnem delu Evrope. Po maši sledi ogledgotske kapele sv. Mihaela iz 14. stol., stolp sv. Urbana, mestnega gledališča, rotovža, nadškofijske palače, … Večerja in nočitev v hotelu.
2. dan: petek, 31. marec, Prešov
V Prešovu si bomo ogledali mogočno katedralo sv. Nikolaja in druge znamenitosti. Prešov je versko središče grkokatoliške Cerkve na Slovaškem. Okolica Prešova slovi po zgodovinskih lesenih cerkvah iz 18. in 19. stol. Obiskali bomo romarsko središče v Lutini, kjer v tamkajšnji baziliki častijo podobo Lutinjske Matere Božje.
3. dan: sobota, 1. april, Spišska Kapitula – Levoča – Slovenija
Mesto Spišska Kapitula imenujejo tudi slovaški Vatikan. Znotraj dobro ohranjenega obzidja stoji katedrala sv. Martina iz 13. stol, kateri so v 15. stol dogradili kapelo Corpus Christi, po vzoru francoske Sainte Chapelle v Parizu.
Levoče je najbolje ohranjen srednjeveški grad na Slovaškem, ki je v celoti pod Unescovo zaščito. Sledi ogled mestne hiše, tržnice Sukienice in katedrale sv. Jakoba. V katedrali je 18 m visok in 6m širok glavni oltar in spada med največje lesene oltarje na svetu.
Cena romanja je 199 €. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni, ali na agenciji Arotours.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 19. 2. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Bernardka Uratnik, 2. berilo: Anastazija Brkljačič
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Ljudje ne živimo samo od kruha, od telesne hrane in drugih gmotnih dobrin, ampak tudi od svojih vzorov, vrednot, ciljev in hrepenenj. V svetopisemski govorici to pomeni, da živimo iz svojega srca.
(Anton Stres)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
/…/ [Z]asvojenost z drogami /…/ povzroča trpljenje mnogih družin in jih pogosto uniči. Nekaj podobnega je z alkoholizmom, igrami na srečo in drugimi zasvojenostmi. Družina bi lahko preprečevala ali vsaj omilila težave v zvezi z zasvojenostjo /…/ toda /…/ družina, ki ni trdna, »izgubi /…/ sposobnost za pomoč svojim članom. /…/ Opažamo hude posledice uničenih družin: zapuščene otroke in starejše, osirotele otroke še živih staršev, najstnike in mlade brez orientacije in spoštovanja družbenih norm« /…/ [in] žalostne pojave družinskega nasilja /…/. V družinah, kjer ti vplivi pridejo do izraza, ni zadostne komunikacije; prevladuje obrambna drža in njihovi družinski člani se med sabo ne podpirajo; ni družinskih dejavnosti, ki bi pospeševale vključenost; odnosi med staršema so običajno konfliktni in nasilni; odnose med starši in otroki zaznamuje sovražna naravnanost. Nasilje znotraj družine je šola za gojenje zamer in sovraštva v temeljnih človeških odnosih«.
(Drugo poglavje “Realni položaj in izzivi družine”, podpoglavje “Izzivi”, točke 50–51).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.