OZNANILA za 33. nedeljo med letom – DAN UBOGIH, 19.11.2017

Po dolgem času je prišel gospodar teh služabnikov in napravil z njimi obračun. Pristopil je tisti, ki je prejel pet talentov. Prinesel je pet drugih in rekel: ›Gospodar, pet talentov si mi izročil, glej, pet drugih sem pridobil.‹ (Mt 25,19-20)

Ne sprašuj »vetra«, zakaj te je postavil prav tja, kjer si. Tudi če si obdan z betonom, poganjaj korenine in živi. Ti si sporočilo.

Vzemi, Gospod, in sprejmi vso mojo prostost, moj spomin, moj razum in vso mojo voljo,
karkoli imam ali premorem.
Ti si mi to dal, Tebi, Gospod, to vračam.
Vse je Tvoje, razpolagaj z vsem popolnoma po svoji volji.
Daj mi svojo ljubezen in milost, to mi zadošča. Amen.
sv. Ignacij Lojolski

Gospod, vem, da velikokrat ne znam izkoristiti talentov, ki mi jih daješ. Vem, da jih pogosto izkoriščam v namene, ki niso koristni zame in niso v Tvoje veselje. Prihajam pred Tebe s prošnjo za pomoč: da bi znal svoja znanja v čim večji meri izkoristiti za bogatenje svojega življenja. Da bom ob zadnji uri zadovoljen s tem, kar sem v svojem življenju naredil; da bom s svojimi sadovi prišel pred Tebe kot tisti, ki zasluži plačilo. Ti si pravičen in Tvoje oko je budno nad našimi dejanji. Daj, da se s Tvojo pomočjo izkažem kot dober delavec v Tvojem vinogradu.

SVETOVNI DAN UBOGIH
V apostolskem pismu Usmiljenje in usmiljenja potrebna (Misericordia et misera št. 21) papež Frančišek svetuje, da se na 33. nedeljo med letom (letos 19. novembra) v vsej Cerkvi obhaja svetovni dan ubogih. To bo najprimernejša priprava na slovesni praznik Jezusa Kristusa Kralja vesoljstva, ki se je poistovetil z malimi in ubogimi in nas bo sodil po delih usmiljenja (gl. Mt 25,31-46).

NAPOVEDNIK

Od srede, 22. novembra, do 10. januarja bodo v naši baziliki RELIKVIJE SVETEGA FRANČIŠKA ASIŠKEGA. V sredo ob 9.00 bo v baziliki sprejem relikvij. Sveto mašo bo vodil p. Bernard Goličnik. Relikvije bodo vsak dan skupaj z Najsvetejšim izpostavljene na oltarju. Naj nas relikvije svetega Frančiška spodbudijo še k večji skrbi in molitvi za nove redovne poklice.

V sredo, 22. novembra, goduje SVETA CECILIJA, ZAVETNICA CERKVENIH PEVCEV. Ob njenem godu želimo vsem pevcev veliko poguma in veselja do petja, njihova zavetnica pa naj jim bo priprošnjica in vzornica pri njihovem pastoralnem poslanstvu. Zavedamo se, da pevci s svojim ubranim petjem lepšajo sveto bogoslužje, zato smo jim hvaležni za ves trud in čas, ki ga namenijo liturgičnemu petju, ter v znamenje hvaležnosti zanje molimo.

V nedeljo, 26. novembra, bo pri sveti maši ob 10.00 uri sodeloval otroški pevski zbor MEHURČKI, pri sveti maši ob 11.30 pa vokalna skupina MATER MISERICORDIAE.

V torek, 5. decembra ob 17. uri, bo otroke obiskal SVETI MIKLAVŽ. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do torka, 28. novembra. Prispevek za darilo je 8 € za vsakega otroka.

V adventnem času bo tudi letos po naših domovih romal kip MARIJE, ADVENTNE ROMARICE. Prijave za obisk Marijinega kipa sprejemamo v župnijski pisarni. V soboto, 2. decembra, bo Marija po večerni maši že poromala k prvi družini.

SKRB ZA DUHOVNE POKLICE sodi med prioritetne naloge Cerkve. Že Jezus je opozarjal: »Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev!« (Mt 9,37-38). Vedno manjše število duhovniških in redovniških poklicev v Cerkvi na Slovenskem nas še bolj opozarja na to dolžnost, da je vsak član Cerkve dolžan storiti vse, kar je v njegovi moči, da bi pomagal pri skrbi za duhovne poklice.
PRIDRUŽITE SE MOLITVENI ZVEZI ZA NOVE DUHOVNE POKLICE (MZDP). Vsak član MZDP zmoli vsak dan eno molitev za duhovne poklice ali očenaš, zdravamarijo in slavaočetu z vzklikom: “Kraljica apostolov, prosi za nas!” Veseli bomo vašega pristopa.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 26. 11. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA
Vedno smo v Božjih rokah. Preizkušnja ni nikoli tako velika, da ne bi mogli zaupati v Božjo pomoč. Bog je naš Oče in ve, česa potrebujemo. (Janez Frančišek Gnidovec)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
Če dovolimo, da hudobno občutje prodre v našo notranjost, damo prostor zameri, ki se ugnezdi v našem srcu. /…/ Temu nasprotno je odpuščanje; in sicer odpuščanje, ki temelji na pozitivni drži, ki skuša razumeti šibkost drugega, in si prizadeva iskati opravičila za drugega človeka, kakor Jezus, ki je rekel: »Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo« (Lk 23,34). Toda običajno težimo k temu, da vedno bolj iščemo krivdo, da si predstavljamo vedno večjo hudobijo, da predpostavljamo hudobne namene vseh vrst – in tako zamera raste in se zakorenini. Na ta način lahko vsaka napaka ali padec sozakonca škoduje ljubezenski zvezi in trdnosti v družini. /…/ Ko smo užaljeni ali razočarani, je odpuščanje mogoče in zaželeno, a nihče ne pravi, da se bo to zgodilo zlahka. Drži namreč, da »je mogoče družinsko občestvo ohranjati in živeti le z velikim duhom pripravljenosti za požrtvovalnost. Dejansko se za takšno občestvo zahteva od vseh in od vsakega velikodušna pripravljenost za razumevanje, odpuščanje, spravljivost. Vsaka družina ve, kako sebičnost, razprtija, napetosti in navzkrižja hudo prizadenejo in včasih tudi smrtno ranijo njeno skupnost /…/«.
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu”, podpoglavje “Odpuščanje”, točki 105 in 106)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.