OZNANILA za 32. nedeljo med letom, 12.11.2017

Opolnoči pa je nastalo vpitje: ›Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!‹ Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke. Nespametne so rekle preudarnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!‹ Toda preudarne so odvrnile: ›Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!‹ Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!«
(Mt 25,6-9.13)

V evangeljskem odlomku o desetih dekletih, ki so se s prižganimi svetilkami odpravile na poročno praznovanje, gre za simbol večnega življenja v nebeškem kraljestvu (prim. Mt 25,1–13). S to posrečeno primerjavo nas Jezus želi poučiti o resnici, ki nas spravlja nekoliko v zadrego. Polovica deklet vstopi z ženinom na praznovanje, druga polovica pa jih ostane zunaj, ker so bile nespametne in niso imele s seboj potrebnega olja. Kaj je pravzaprav tisto olje, ki dovoli prisostvovati na poročnem slavju? Sveti Avguštin in drugi antični pisatelji prepoznavajo v olju simbol za ljubezen, ki je ni mogoče kupiti, temveč jo sprejemamo kot dar, ki ga hranimo v svoji notranjosti in ga živimo v delih. Resnično moder je človek, ki svoje zemeljsko življenje posveti delom usmiljenja. Ob poslednji sodbi bomo vprašani o delih ljubezni v zemeljskem življenju (prim. Mt 25,31–46). Ta ljubezen je Kristusov dar, izlit v nas po Svetem Duhu. Kdor veruje v Boga, ki je Ljubezen, nosi v sebi nepremagljivo upanje, ki je podobno svetilki, s katero premostimo temo onkraj smrti in dospemo do velikega slavja življenja.
Vsak dan znova se trudimo in v svoje okolje prinašajmo močno luč vere in krščanske ljubezni in bomo tako vedno pripravljeni na srečanje z nebeškim Ženinom.
Po: radio.ognjisce.si; B. Zelič, 2011

NAPOVEDNIK

V ponedeljek, 13. novembra, bo ob 10.00 SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV.

V sredo, 15. novembra, vas vabimo na ROMANJE K SV. MARTINU v Martjance v Prekmurju, v Bogojino, Kobilje in Sv. Trojico v Slov. goricah, kjer bomo z ogledom romarske cerkve, knjižnice, muzeja in kleti sklenili romanje.
Cena za prevoz in kosilo je 23 €. Prijave sprejemamo do 13. novembra. Odhod avtobusa izpred Modne hiše bo ob 7.00.

V petek goduje SV. ELIZABETA OGRSKA, zavetnica Frančiškovega svetnega reda. Po smrti moža Ludvika IV., kneza Turingije, se je iz krščanske ljubezni posvetila negi bolnikov in skrbi za siromake ter razmeroma mlada umrla 17. novembra 1231.

V soboto, 18. novembra, bo ob 20. uri SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE.

V nedeljo, 19. novembra, bo pri sveti maši ob 10. uri sodelovala VOKALNA SKUPINA MATER MISERICORDIAE.

V nedeljo, 19. novembra, bo ob 15.00 v stolni cerkvi REVIJA DEKANIJSKIH CERKVENIH PEVSKIH ZBOROV, na kateri se bosta predstavila tudi župnijski pevski zbor in vokalna skupina Mater Misericordiae. Vabljeni k poslušanju.

ZAHVALA
Župnijska Karitas se zahvaljuje za darove zahvalne nedelje. Po vaši ljubezni in darežljivosti smo zbrali 483 kg kakovostnih prehrambenih in ostalih izdelkov. Bog vam povrni!

NIKODEMOVI VEČERI 2017
Slovenci med krščanstvom in vplivi od drugod
Med 13. in 16. novembrom pripravlja Akademsko katoliško združenje Amos v sodelovanju z Univerzitetno župnijo Maribor Nikodemove večere 2017. Večeri bodo v Slomškovi dvorani, Slomškov trg 20, od ponedeljka do četrtka, od 19.30 do 21.30.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 19. 11. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: s. Bogomira Imperl
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Ko boš ob koncu svojega življenja stopil pred večnega Sodnika, te ne bo vprašal, kako dolgo si živel na zemlji, temveč boš moral dati odgovor, kako si živel: pošteno ali nepošteno. (Friderik Baraga)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
/…/ [N]otranji vzgib ogorčenosti, ki ga je povzročilo nekaj zunanjega /…/ [so] nasilne misli /…/, ki nas v odnosu do drugih sili[jo], da zavzamemo obrambno držo, kot da bi bili drugi nadležni sovražniki, ki se jih moramo izogibati. Gojiti to notranjo nasilnost ne služi ničemur. Naredi nas samo bolne in nas končno osami. Ogorčenost je zdrava, ko nas pripravi do tega, da se odzovemo na hudo krivico; škodljiva pa je, ko si prizadeva prepojiti vse naše vedenjske drže do drugih. /…/ [K]ristjani ne moremo prezreti stalnega vabila Božje besede, da bi ne gojili jeze: »Ne daj se premagati hudemu« (Rim 12,21). /…/ Eno je čutiti porajajočo moč nasilnosti, nekaj drugega pa je, da vanjo privolimo in dopustimo, da postane trajna drža: »Jezite se, a nikar ne grešite; sonce naj ne zaide nad vašo jezo« (Ef 4,26). Zato naj se dan nikoli ne konča, ne da bi v družini dosegli mir. »In kako naj dosežem mir? Ali moram poklekniti? Ne! Stôri samo majhno dejanje, nekaj malega, in spet bo v družini sloga. Dovolj je nežna kretnja brez besed. Toda dan v družini se ne sme nikoli končati, ne da bi dosegli mir«. Notranji odziv na jezo, ki nam jo povzročajo drugi, bi moral biti predvsem ta, da v srcu drugega blagoslavljamo, mu želimo dobro in Boga prosimo, da ga reši in ozdravi /…/.
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu”, podpoglavje “Brez nasilnih misli”, točki 103 in 104)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.