OZNANILA za 27. nedeljo med letom, 8.10.2017

Rekli so mu: »Hudobneže bo kruto pokončal, vinograd pa dal v najem drugim viničarjem, ki mu bodo ob svojem času dajali pridelek.« Jezus jim je rekel: »Ali niste nikoli brali v Pismih: ‘Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen. Gospod je to naredil in čudovito je v naših očeh.’
Zato vam pravim: Vzelo se vam bo Božje kraljestvo in dalo ljudstvu, ki bo obrodilo njegove sadove. (Mt 21,41-43)

Mnogo ljudi, in z njimi vred, žal, tudi mnogo kristjanov, pravi, da je rožni venec molitev za stare mame, da, ko prisluhnejo žebranju rožnega venca, ne dehtijo rože, ampak pogrebni venci, da je nenehno ponavljanje utrujajoče in duhamorno … Svoj čas sem takim odgovarjal: »Ni res! Temu ni tako!«, zdaj pa raje rečem: »Zakaj pa ne?!« Je mar kaj narobe, če si kdo želi z rožnim vencem stlakovati pot v nebo, medtem ko si drugi z dobrimi sklepi tlakujejo pot v …
Priznam pa, da sem tudi sam včasih sodil med tiste, ki so se zmrdovali nad rožnim vencem. Potem pa sem z leti izgubil strah in predsodke, tako da danes rožni venec vsem toplo priporočam.
Rožni venec je svoj čas veljal za molitev preprostih, neukih in nepismenih, saj naj bi nastal kot nadomestilo za molitev 150 psalmov iz Svetega pisma. Danes o rožnem vencu ne moremo govoriti kot o molitvi za neuke in nepismene, da je to molitev preprostih, pa ostaja neizpodbitno dejstvo.
Ljudje o svojih težavah in skrbeh spregovorimo ali pa jih zamolčimo, jih nesemo v gostilno ali pa pred tabernakelj … Predraga sestra, brat v Kristusu, izbira je tvoja! Priporočam pa ti, da tako, kot kdaj pa kdaj vzameš v roke album s fotografijami ter preletiš svojo osebno, intimno zgodovino, se spomniš veselih in žalostnih, prijetnih in neprijetnih trenutkov svojega življenja, potovanj in srečanj, vzameš v roke tudi molek, rožni venec, ter preletiš zgodovino svojega odnosa z Njim, se spomniš veselih in žalostnih, častitljivih in svetlih trenutkov njegovega in Marijinega življenja.
Po: Ognjišče 10/10 (G. Čušin)

V ponedeljek, 9. oktobra, bo ob 10. uri SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV.

V soboto, 14. oktobra, bo JESENSKO ŽUPNIJSKO ROMANJE v Nazarje, Gornji Grad in Novo Štifto pri Gornjem Gradu. Odhod avtobusa bo ob 7. uri izpred Modne hiše. Vsa mesta so že zasedena. Za kosilo na romanju bo poskrbljeno. Romarjem svetujemo, da s seboj vzamete topla oblačila.

V nedeljo, 15. oktobra, bo po sveti maši ob 10. uri predstavitev stripa “MALI VOLK”. Strip govori o dečku, ki je živel brez mame in očeta v 13. stoletju. Njegova prijatelja sta bila volk in sv. Frančišek Asiški. Vabljeni!

ZAHVALA
Hvala vsem, ki ste pomagali pri srečanju bolnih in ostarelih. Hvala za vse dobrote, za pozornost in ljubezen, ki ste jo na srečanju poklonili ostarelim in bolnim. Bog vam povrni!

22. oktobra bomo v naši župniji začeli z uvajanjem odraslih v krščanstvo – KATEHUMENAT. Odrasle, ki so dopolnili osemnajst let starosti in so se odločili za krščanski način življenja, pa niso krščeni, v krščanstvo uvajamo s katehumenatom.
Morda niste imeli priložnosti, da bi prejeli zakrament svetega krsta, svetega obhajila in svete birme. Morda pa še niste prejeli le katerega od teh zakramentov. Če Vas priprava na prejem omenjenih zakramentov in s tem priprava na krščansko življenje zanima, Vas prosimo, da se do 22. oktobra oglasite v župnijski pisarni, ali pa se obrnete na p. Franca Kovšeta: 02 22 85 119, franc.kovse@ofm.si.

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA
Molitveni nameni:
Ponedeljek, 9. 10.: Za zakonce
Torek, 10. 10.: Po namenu Svetega očeta
Sreda, 11. 10.: Za preganjane kristjane
Četrtek, 12. 10.: Za ljudi v stiski
Petek, 13. 10.: Za umirajoče
Sobota, 14. 10.: Za odvisnike
Nedelja, 15. 10.: Za nezaposlene

DUHOVNA ISKRICA
Če ne moreš v cerkvi, potem vsaj doma moli z dobrim namenom. Pomembna je vsakodnevna molitev, pa če je še tako majhna. Kakšno napako, posebno greh, je treba odložiti. In vsako jutro naredi sklep, vsak večer pa si izprašaj vest in obžaluj. Vse svoje delo, trpljenje in veselje daruj Mariji. Tako bomo Marijini ljubi otroci. Tako Marijo ljubijo vsa srca!
Po: A. M. Slomšku

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 15. 10. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Bernardka Uratnik, 2. berilo: Anastazija Brkljačič
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
/…/ [P]otrpežljivost /…/ ni povsem nedejavna drža, temveč /…/ gre z roko v roki z dejavnostjo, z dinamičnim in ustvarjalnim odzivanjem v odnosu do drugih. Pomeni namreč, da je ljubezen drugim v korist in jim pomaga. /…/ [L]jubezen ni samo občutje, ampak nekaj več. Besedo moramo razumeti v tistem pomenu, ki ga ima hebrejski glagol »ljubiti« in pomeni »delati dobro«. Kot je rekel sv. Ignacij Lojolski: »Ljubezen se mora uveljaviti bolj v dejanjih kot pa v besedah«. Tako lahko ljubezen pokaže vso svojo rodovitnost in nam omogoča izkusiti srečo, ki je v dajanju; plemenitost in veličino samopodaritve, ne da bi tehtali in pričakovali plačilo, izključno samo zaradi dajanja in služenja.
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu”, podpoglavje “Drža služenja”, točki 93 in 94)

Če prav pojmujemo svoje krščansko življenje, mora tudi delo biti molitev. Če sem z dobrim namenom posvetil vse, se tudi najbolj navaden opravek spreminja v molitev. (Franc Sodja)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.