OZNANILA za 2. adventno nedeljo, 4.12.2016

OZNANILA v PDF

Jaz vas krščujem z vodo, da bi se spokorili; ta pa, ki pride za menoj, je močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu obuvalo sezul; on vas bo krstil s Svetim Duhom in z ognjem. (Mt 3,11)

Fenomen današnjega časa je, da obstajajo ljudje, ki so pripravljeni zatajiti svojo enkratnost, svojo pristnost in identiteto, upogniti svojo hrbtenico, da bi si pridobili vstop v na videz pomembno družbo. Prilagajajo se, na noben način nočejo biti drugačni od drugih, nočejo izstopati, trudijo se, da ne bi koga užalili, da ne bi prišli s kom v konflikt in bi jih iz določenega kroga izključili. Tako izgubiš svojo identiteto in potoneš v množici. Primerjaš se z drugimi in se več ne razlikuješ, opustiš svojo pravo obliko in podobo in s tem izgubiš svoj obris.
Nekoč je nekdo rekel: »Človek se rodi kot original, umre pa kot kopija.« Podrejamo se diktatu mode, zapeljivosti reklam, počenjamo to, kar je »in«, pustimo se določati temu, kar se dela – naj bo to pri vprašanju aktualnih počitniških krajev, najmodernejše znamke hlač ali političnega prepričanja – in to se začenja že pri otrocih. Postajaš takšen, kot so vsi – in se pri tem izgubljaš. Vsem želiš ustreči – in se pri tem izgubljaš v nič.
Krščansko poslanstvo je drugačno. Vstani, Jeruzalem, Bog želi tvoj blišč, Bog ti je dal za večno svoje ime, Bog te želi v tvojih posebnostih – in povzpni se v višavo, postavi se in se pokaži v svoji enkratnosti in v svoji lepoti! Dvigni se! Postavi se! Postavi se za Boga – kot se je postavil Janez, trdi in nenavadni klicar v puščavi. Postavi se zase in za svoje meje in naj te objame Božja neskončnost! Bodi svoj v svoji enkratnosti! Bodi pokončen in postavi se na lastne noge, človeški sin, človeška hči! Ne izgubljaj hrbtenice, ki ti jo je podaril Gospod!

Po: A. Schwarz, Moj resnični božič

V četrtek, 8. decembra, je slovesni praznik BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE. Zvečer ob 18.30 vas vabimo k petim litanijam Matere Božje. Svete maše bodo po nedeljskem urniku.

V soboto, 10. decembra, bo ob 9. uri SREČANJE ZA BOLNE IN OSTARELE. Pri sveti maši bodo lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja. Po maši bomo nadaljevali druženje v samostanski dvorani, kjer bo pogostitev in srečanje z Miklavžem. Gospodinje lepo prosimo za pecivo.

V nedeljo, 11. decembra, bo ob 15.00 v cerkvi Svetega Jožefa na Studencih revija otroških pevskih zborov. Vabljeni k poslušanju.

V nedeljo, 11. decembra, bo ob 16.30 redno mesečno srečanje starejših in mlajših članov FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Po srečanju bomo imeli v baziliki skupno molitev, nato bomo skupaj sodelovali pri večerni sveti maši.

V nedeljo, 11. decembra, bo ob 18.00 SREČANJE I. ZAKONSKE SKUPINE.

V nedeljo, 18. decembra, bomo pri maši ob 8.30 praznovali OBLETNICE POROK: 5, 10, 15, 20, 25 … Zakonske pare, ki imajo obletnico poroke, vabimo, da se nam pridružijo na skupnem zahvalnem praznovanju. Jubilante prosimo, da nam sporočite prisotnost na skupnem praznovanju.

Za obisk MARIJE, ADVENTNE ROMARICE je še vedno nekaj prostih terminov. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE
V Katoliški cerkvi 8. decembra obhajamo slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije. Marija je bila spočeta po naravni poti. A zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, je bila po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti. To tudi izraža besedna zveza brezmadežno spočetje.
Nauk o Marijinem brezmadežnem spočetju pravi, da je bila Marija, ki je bila pred vsemi veki določena za mater Božjega Sina Jezusa Kristusa, ravno zaradi te svoje naloge vnaprej predvidena za svetost in čistost. Bog je zaradi Jezusovega rojstva vnaprej odel Marijo s svojo milostjo, da je bila od samega začetka svojega bivanja čista in brez madeža. Vse to se je zgodilo že takrat, ko sta jo spočela njena starša, sveti Joahim in sveta Ana. Zato pravimo, da je bila Marija brez madeža spočeta oziroma da je Brezmadežno spočetje (Lurd). Marija je bila obvarovana vsakega greha in še prav posebej izvirnega greha, s katerim smo ljudje ranjeni in zaradi njega nagnjeni k slabemu.
Po: radio.ognjisce.si

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 11. 12. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira, 2. berilo: Polona Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Saba, opat
TOREK – Nikolaj (Miklavž), škof
SREDA – Ambrož, škof in cerkveni učitelj
ČETRTEK – Brezmadežno spočetje Device Marije
PETEK – Valerija, mučenka
SOBOTA – Judita, svetopisemska žena
NEDELJA – Damaz I., papež

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Ponižno in stvarno [moramo] priznati, da je naš način, kako smo predstavljali krščanski pogled, in način, kako smo obravnavali ljudi, v veliki meri pripomogel k nastanku tega, kar danes obžalujemo. Zato bi se na to morali odzvati z zdravilno samokritiko. Pogosto smo predstavljali zakon tako, da je njegov združitveni namen – namreč klic k rasti v ljubezni in ideal medsebojne pomoči – prekrilo skoraj izključno poudarjanje dolžnosti posredovanja življenja. Prav tako nismo vedno dobro spremljali novoporočencev v njihovih prvih letih zakona /…/ [s] ponudbami, prilagojenimi njihovim urnikom, njihovi govorici in njihovim zares konkretnim skrbem. Spet drugič smo predstavili preveč abstrakten teološki ideal zakona, ki je bil /…/ zelo oddaljen od konkretne situacije /…/ sodobnih družin. Ta pretirana idealizacija /…/ zakona ni naredila bolj zaželenega in privlačnega, temveč prav nasprotno. Dolgo časa smo verjeli, da smo že z vztrajanjem pri /…/ moralnih vprašanjih – ne da bi spodbujali k odprtosti za milost – dovolj podpirali družine, utrjevali povezanost med zakonci in napolnjevali njihovo skupno življenje s smislom. Namesto da bi zakon predstavili kot dinamično pot rasti in uresničitve, smo govorili o njem kot o bremenu, ki ga je treba nositi vse življenje. Prav tako le s težavo dopustimo vernikom, /…/ [da] po svoji vésti odgovarjajo na evangelij /…/. Poklicani smo k temu, da vest ljudi oblikujemo, ne pa, da jo skušamo nadomestiti.
(Drugo poglavje “Realni položaj in izzivi družine”, podpoglavje “Položaj današnje družine”, točke 36–37)

DUHOVNA ISKRICA
Bog je tako velik,
da lahko postane majhen.
Bog je tako mogočen,
da se lahko naredi nemočnega
in se nam približa kot nemočno dete,
da ga moremo ljubiti.

(Benedikt XVI.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.