OZNANILA na binkoštno nedeljo, 5. 6. 2022

KAKOR ME JE OČE POSLAL, VAS JAZ POŠLJEM IN DAJEM SVETEGA DUHA

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem:
»Če me ljubite, boste spolnjevali moje zapovedi;
jaz pa bom prosil Očeta
in dal vam bo drugega Tolažnika,
da bo ostal pri vas vekomaj.
Če me kdo ljubi, se bo dŕžal moje besede
in moj Oče ga bo ljubil.
Prišla bova k njemu in prebivala pri njem.
Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed;
in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal.
To vam povem, dokler sem še med vami.
Tolažnik pa, Sveti Duh,
ki ga bo Oče poslal v mojem imenu,
vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.«
(Jn 14,15-16.23-26)

Življenje po Besedi je največji izraz ljubezni, kot je povedal Jezus svojim učencem.
V zavesti svoje človeške nebogljenosti in šibkosti v spolnjevanju zapovedi pa nam veliko upanje vzbuja Jezusova obljuba Duha Tolažnika, ki nas bo učil in spomnil vsega, kar nam je povedal.
Gospod, pošlji nam svojega Svetega Duha, da ti bomo znali ostati zvesti!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 11.30 prepeva zbor LAUDAMUS pod vodstvom Maksimilijana Feguša.

V torek, 7. 6., ob 20. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V soboto, 11. 6., ob 16. uri bo v Slomškovem domu v Rošpohu sv. maša ob SKLEPU SKAVTSKEGA LETA.

Prihodnjo nedeljo, 12. 6., pri sv. maši ob 10.00 prepeva otroški pevski zbor MEHURČKI pod vodstvom Fani Pečar.

Prihodnjo nedeljo, 12. 6., je ob 16. uri srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

KATEHEZA
V tem tednu bodo potekala zadnja srečanja osnovnošolskega verouka, prihodnjo nedeljo je podelitev spričeval pri sv. maši ob 10. uri.

BINKOŠTI
Binkoštno nedeljo obhajamo 50 dni po veliki noči in je praznik prihoda Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh.
Apostolska dela pričujejo o delovanju Svetega Duha ne samo ob nastanku Cerkve, ampak tudi o njegovem stalnem spremljanju Cerkve na njeni poti napredovanja. Celotna knjiga je eno samo sklicevanje na Svetega Duha. Ta je dvakrat omenjen kot prvotni dejavnik odrešenja, njegovo delo je tudi obrat Cerkev k poganom. Po molitvi, veri in krstu Sveti Duh podarja moč za pričevanje ter vodi Cerkev pri njenem misijonskem poslanstvu in oznanjevanju evangelija.
Beseda binkošti izhaja iz nemškega jezika (Pfingsten iz ‘der fünfzigste Tag’ /petdeseti dan), pojem pa izhaja iz grške besede pentekoste’ (hemera), kar pomeni petdeseti (dan).
Po binkoštih se v Katoliški Cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo umaknemo z oltarnega prostora, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi.

MARIJA, MATI CERKVE
Na dan po binkoštnem prazniku obhajamo praznik Marije, Matere Cerkve.
Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako je postala mati prve krščanske skupnosti in pozneje mati Cerkve, ki se je oblikovala na binkoštni praznik.
Njej je posvečena župnijska cerkev na Pobrežju.

VRTNICE 2022
V juniju pri sv. mašah prebiramo VRTNICE o Antonu Strletu in Jezusovem Srcu. Avtor p. Andrej Pirš FSO, v tridesetih kratkih zgodbah predstavi Božjega služabnika Antona Strleta. Od mladosti pa vse do smrti je bil velik častilec Srca Jezusovega. Češčenje Srca Jezusovega nam pomaga, da premagamo izgubo občutka za greh.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
1. junija 2022
Ne skrivajmo starosti

Celotna družba se mora podvizati in poskrbeti za svoje ostarele ljudi, saj so zaklad, ki jih je vedno več in so pogosto tudi vedno bolj zapuščeni. Ko slišimo o starejših, ki jim je odvzeta samostojnost, varnost in celo dom, razumemo, da ambivalenca današnje družbe do starejših ni problem občasnih izrednih razmer, temveč je poteza kulture odmetavanja, ki zastruplja svet, v katerem živimo. Starostnik v psalmu zaupa Bogu svoj brezup: »Zakaj moji sovražniki govorijo o meni, tisti, ki prežijo na moje življenje, se skupaj posvetujejo in pravijo: “Bog ga je zapustil, zasledujte in zgrabite ga, saj ni rešitelja.“« (Ps 71,10-11).
Posledice so usodne. Starost ne izgubi samo svojega dostojanstva, ampak se pojavi celo dvom, da si zasluži nadaljevanje. Tako smo vsi v skušnjavi, da bi skrili svojo ranljivost. Skrili svoje bolezni, svoja leta in svojo ostarelost, saj se bojimo, da so predsoba za našo izgubo dostojanstva.
Vprašajmo se: Je prav vzbujati to občutenje? Kako to, da se moderna civilizacija, tako napredna in učinkovita, nahaja v takšnem nelagodju pred boleznijo in starostjo? Da skriva bolezen, skriva starost?
In kako to, da je politika, ki se tako zavzema za opredeljevanje dostojnega preživetja, istočasno neobčutljiva za dostojanstvo ljubečega sobivanja z ostarelimi in bolnimi?
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.