OZNANILA na Binkoštno nedeljo, 20.5.2018

Kadar pa pride Tolažnik, ki vam ga bom jaz poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni. Pa tudi vi boste pričevali, ker ste od začetka pri meni. (Jn 15,26-27)
Praznujemo binkošti, praznik Svetega Duha, tolažnika, posvečevalca in zdravnika. On je Gospod, ki oživlja. Brez njega bi bila Cerkev mrtva. Morda tudi naše izsušene in ranjene duše potrebujejo njegov blagodejni obisk. Pridružimo se prošnji, s katero se danes Cerkev obrača nanj: »Duši madeže izmij, kar je suho, spet zalij in ozdravi rane vse!«
Povzeto po: TV Slovenija – Ozare 1997

Bodimo hvaležni za darove Svetega Duha,
ki jih tako samoumevno sprejemamo iz Božji rok
in se z njimi hvalimo …
Zahvalimo se za svoja življenja, ki v moči Svetega Duha
najdejo vedno znova pravo pot, četudi se včasih zdi,
da nas je zagrnila tema obupa, žalosti ali malodušja …
O, Bog Sveti Duh, daj nam moči, da vedno bolj postajamo svetilke
na poti življenja.
Amen.
Po: Uvodi pri nedeljskih in prazničnih svetih mašah – leto B

NAPOVEDNIK

Jutri je praznik Marije, Matere Cerkve ali binkoštni ponedeljek. Svete maše bodo po delavniškem redu.
Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako je postala mati prve krščanske skupnosti in pozneje mati Cerkve, ki se je oblikovala na binkoštni praznik. Papež Pavel VI. je Marijo ob sklepu 3. zasedanja II. vatikanskega cerkvenega zbora razglasil za Mater Cerkve in pozneje vzklik »Mati Cerkve« dodal tudi v Marijine litanije.

V sredo, 23. maja, bo ob 17.00 SREČANJE III. ZAKONSKE SKUPINE.

V nedeljo, 27. maja, bodo ob 18.30 PETE LITANIJE Matere Božje.

V župniji Brezje pri Mariboru je UDAR STRELE uničil vso električno napeljavo v cerkvi in župnišču ter povzročil veliko materialno škodo. Sanacija je povezana z velikimi finančnimi stroški, zato bomo prihodnjo nedeljo zbirali denarna sredstva za pomoč pri obnovi električne napeljave. Bodimo solidarni.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 27. 5. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

DUHOVNA ISKRICA

Molitev za sedem darov Svetega Duha

Pridi, božanski tolažnik, in napolni mi srce s sedmimi svojimi darovi!
PRIDI, DUH MODROSTI, in prepoji moje srce in dušo. Nauči me, kako opazovati in ceniti nebeške stvari, da jih bolj, kot vse zemeljske stvari vzljubim in iskreno iščem.
PRIDI, DUH RAZUMA, in razsvetli mojo dušo, da tvoje božanske besede in skrivnosti, sebi v rešitev pravilno razumem in se po tem spoznanju ravnam.
PRIDI, DUH SVÉTA, in nauči moje srce predvsem, da bo naklonjeno dobremu in se izogiba zlu. Vodi me in upravljaj v vsakem dvomu, da nikoli ne skrenem s poti, ki me vodi k rešitvi!
PRIDI, DUH MOČI, in naseli se v meni! Ohrabri me v vseh težavah, utrdi me v bolečinah in nasprotovanjih, daj mi moč proti vsem napadom hudobnega duha, da ti v vsem ugodim!
PRIDI, DUH ZNANJA, in nauči me pravilno spoznati prehodne stvari tega sveta, da jih uporabljam le za tvojo slavo in rešitev svoje duše!
PRIDI, DUH POBOŽNOSTI, in povedi moje srce v pravo pobožnost in sveto ljubezen do Boga, da Tebe vedno iskreno iščem, tebe v ljubezni najdem in te za vedno obdržim!
PRIDI, DUH STRAHU BOŽJEGA, in prepoji moje srce s svetim strahom, da na tebe, svojega Boga, neprestano mislim in se izogibam vsemu, kar bi lahko bilo sovražno tvojemu božanskemu veličanstvu.
AMEN

SVETNIK TEDNA

Blaženi Alojzij Grozde, 27. maj

Bil je nezakonski otrok. Očim ga ni hotel sprejeti v svojo družino. Zanj je tako skrbela teta Ivanka. Imel jo je rad, prav tako tudi deda. A najbolj je pogrešal mamo, saj jo je mogel le malokdaj videti. Tudi ona je pogrešala njega.
Dobrotniki so mu omogočali šolanje na gimnaziji v Ljubljani. Bil je bolj lačen kot sit, vendar zadovoljen in čedalje bolj srečen. Bil je odličnjak, športnik, šahist, pisec, govornik, pesnik, zavzet član verskega gibanja. Radi so ga imeli sošolci in prijatelji. Bila je vojna in manjkalo je tudi kruha. Toda Lojze je svoj kos rad delil s kom, ki se mu je zdel še bolj lačen.
Kot dijak je bil vsak dan pri sveti maši in obhajilu. V Marijanišču, kjer je stanoval, je v kapelo zahajal tudi čez dan. Mnogi gojenci tega zavoda so se mu čudili in ga iskreno spoštovali.
Na novega leta dan, leta 1943, se je vračal od svete maše v Stični. Partizani so ustavili voz, na katerega je med potjo prisedel. Lojzeta so aretirali. Očitali smo mu, da nasprotuje njihovemu gibanju. Pri njem so našli nekaj verskih predmetov, zato so ga strogo zasliševali in mučili, nato pa ga odpeljali v gozd in ga tam umorili. Čez dva meseca so na mrtvo telo naleteli otroci, ki so v topljeni zimi iskali prve zvončke …

B. Golob, Svetniki sveti svetilniki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.