OZNANILA na 6. velikonočno nedeljo, 26. 5. 2019

SVETI DUH NAS UČI EVANGELIJ
Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To sem vam povedal, dokler sem še med vami. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaší. Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodí, da boste verovali, ko se zgodí.
(Jn 14,23-29)

NEDELJA TURIZMA
Odkrivanje naravnih lepot, ki jih je razkošno razsejala Božja vsemogočna ustvarjalnost, in kulturnih vrednot, ki sta jih kot bisere vtkala v ta svet misel in roka Božjih sodelavcev, priložnost za pogovor o vsem tem s človekom, ki stoji pri odprtih vratih in ima vedno čas za človeka, ki gre mimo, trenutki tišine ob zahajajočem soncu ali ob tabernaklju vedno odprte cerkve spreminja navadni turizem v nekaj veliko globljega, v pravo romanje. Kristjani, ki prihajajo kot turisti, in kristjani, ki sprejemajo turiste, lahko odigrajo pomembno vlogo pri povezovanju človeštva v vesoljno bratstvo, ki ga je Jezus s svojim prihodom na svet začel in ga svojim učencem zaupal kot zgodovinsko nalogo. Vsi skupaj stojimo pred velikimi izzivi, in to v srcu Evrope, kamor nas je Božja ljubezen naselila, z lepotami narave, s kulturnimi in verskimi zakladi, ki so jih ustvarili naši predniki, in s slovensko pridnostjo in srčno kulturo, ki je bila priznana v svetu. Tudi Slovenija lahko (še posebej po nas kristjanih) postane vzorec in izziv uspešne turistične dežele.
Po: www.rkc.si (2009)

NAPOVEDNIK

V ponedeljek, torek in sredo so PROŠNJI DNEVI. Tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda obhajamo prošnje dneve. Prosili bomo za Božji blagoslov človeškega dela in varstvo pred naravnimi nesrečami.
Vabimo vas, da se z vero in zaupanjem udeležite prošnjih dni v naši baziliki, pa tudi sami lahko pogosto zmolimo naslednjo molitev za blagoslov svojega dela: “Vsemogočni Bog, Stvarnik in gospodar življenja, vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo za življenje. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila obilne sadove. Varuj naša polja, vrtove in travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo in opustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo. Blagoslovi delo naših rok in našega duha, naše delo na polju in travnikih, v gozdovih, vinogradih in sadovnjakih, doma in v službi, saj zaupamo v tvojo pomoč. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.”

GOSPODOV VNEBOHOD
V četrtek, 30. maja, bomo obhajali slovesni praznik, Gospodov vnebohod. Svete maše bodo po nedeljskem redu.
Na ta praznik se spominjamo svetega dogodka, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov. Praznik obhajamo štirideseti dan po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo.

V petek, 31. maja, je ZAČETEK BINKOŠTNE DEVETDNEVNICE v čast Sv. Duhu.

V nedeljo, 2. junija, bo ob 10.00 v baziliki SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA.

V soboto, 8. junija, vas vabimo na ŽUPNIJSKO ROMANJE. Obiskali bomo cerkev sv. Barbare pri Oplotnici, Matere Božje na Brinjevi gori nad Zrečami, sv. Martina na Zlakovi ter cerkev Jezusove spremenitve na Rogli. Cena prevoza je 10 €. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 2. 6. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

PRIDI SVETI DUH
Ljubezen, ki jo meriš in tehtaš, ni ljubezen, ampak preračunljivost.
Takšna ljubezen ne razveseljuje.
(Phil Bosmans)

SVETI DUH IN KRISTJANI
Sveti Duh je bil poslan na svet po Jezusovem vnebohodu, da bi dopolnil njegovo poslanstvo. Jezus je povedal svojim učencem, ko je bil še pri njih, da nekaterih stvari še ne morejo razumeti, da pa jih bo o njih poučil Duh. Jezus je živel le triintrideset let in je deloval le v svoji domovini, Duh pa je njegovo delo nadaljeval v svetovnem obsegu. Sveti Duh ni bil poslan, da bi nadomestil Jezusa, temveč da bi dokončal in dal polnost Jezusovi navzočnosti. Jezus ni rekel: »Jaz sedaj odhajam – Duh bo opravljal moje delo.« Ne, govoril je, da bo poslal svojega Duha, Duha svojega Očeta.
Tako je Sveti Duh dejansko prišel, da bi pokristjanil kristjane. Toda prava težava je v tem, ali kristjani Duhu to tudi omogočimo. Ljudje nas pogosto ne kritizirajo zato, ker smo kristjani, temveč ker nismo dovolj kristjani – ne prepričamo! Dovoliti moramo, da nas Duh oblikuje in napolni.
Vsak kristjan je poklican, da uresniči kakšen vidik Jezusovega življenja. Ne morem hkrati predstavljati vseh vidikov. Tako en kristjan izžareva predvsem Gospodovo ljubezen do ubogih, drugi poudarjajo druge vidike. Tako se dopolnjujemo in kot diamant, na katerega sije sonce, kažemo Jezusa v različnih odtenkih. In to je delo Duha!
Po: L. J. Suenens

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.