OZNANILA na 4. postno nedeljo, 27. 3. 2022

IZGUBLJENI SIN SE VRNE K OČETU

Tisti čas so se Jezusu približevali vsi cestninarji in grešniki, da bi ga poslušali. Farizeji in pismouki pa so godrnjali in govorili: »Ta sprejema grešnike in jé z njimi.« Tedaj jim je povedal tole priliko: »Neki človek je imel dva sina. Mlajši med njima je rekel očetu: ›Oče, daj mi delež premoženja, ki mi pripada!‹ In razdelil jima je imetje.
Čez nekaj dni je mlajši sin spravil vse stvari skupaj in odpotoval v daljno deželo. Tam je z razuzdanim življenjem pognal svoje premoženje. Ko je vse zapravil, je v tisti deželi nastala huda lakota in začel je trpeti pomanjkanje. Šel je in se pridružil nekemu meščanu tiste dežele, ki ga je poslal na svoje posestvo past svinje. Želel se je nasititi z rožiči, ki so jih jedle svinje, pa mu jih nihče ni dal. Šel je vase in dejal: ›Koliko najemnikov mojega očeta ima kruha v obilju, jaz pa tukaj umiram od lakote. Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Vzemi me za enega od svojih najemnikov.‹
In vstal je ter šel k očetu. Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil. Sin mu je rekel: ›Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin.‹ Oče pa je naróčil svojim služabnikom: ›Brž prinesite najboljše oblačilo in ga oblecite! Dajte mu prstan na roko in sandale na noge! Pripeljite pitano tele in ga zakôljite ter jejmo in se veselímo! Ta moj sin je bil namreč mrtev in je ožível; bil je izgubljen in je najden.‹ In začeli so se veseliti.
Njegov starejši sin pa je bil na polju. Ko se je domov grede približal hiši, je zaslišal godbo in ples. Poklical je enega izmed služabnikov in ga vprašal: ›Kaj pa to pomeni?‹ Ta mu je rekel: ›Tvoj brat je prišel in oče je zaklal pitano tele, ker se mu je zdrav vrnil.‹ Razjézil se je in ni hôtel vstopiti. Njegov oče je prišel ven in mu prigovarjal. On pa je očetu odgovóril: ›Glej, toliko let ti služim in nikoli nisem prestopil tvojega ukaza, pa mi še nikoli nisi dal kozliča, da bi se poveselil s svojimi prijatelji. Ko pa je prišel ta tvoj sin, ki je z vlačugami potratil tvoje premoženje, si mu zaklal pitano tele.‹ On pa je rekel: ›Otrok, ti si vedno pri meni in vse, kar je moje, je tvoje. Vzradostiti in poveseliti pa se je bilo treba, ker je bil ta, tvoj brat, mrtev in je ožível, ker je bil izgubljen in je najden.‹«
(Lk 15,1-3.11-32)

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10. uri sodeluje z glasbo družina Marčič.

Popoldne ob 15. uri je na Pekrski Gorci DEKANIJSKI KRIŽEV POT. Začetek je pri spodnji kapelici (na studenški strani).

Pri sv. maši ob 19. uri sodeluje PEVSKI ANSAMBEL ELINOR pod vodstvom Roberta Feguša.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, da nam bo varno zavetje v življenju, posebno ob smrtni uri. Tisti, ki mu bodo vdani in posvečeni, se ne bodo pogubili.

Prihodnjo nedeljo, 3. 4., bo ob 15. uri v naši baziliki dekanijski spokorni dan in priložnost za sv. spoved. Spovedno dežurstvo pred veliko nočjo bo v velikem tednu.

PROVINCIALNI KAPITELJ
Od 28. marca do 1. aprila 2022 bo na Viču v Ljubljani potekal provincialni kapitelj, na katerem bomo bratje frančiškani razmišljali o preteklem delu in iskali smernice in izzive za nadaljnje delo v naši provinci. Provincialni kapitelj poteka vsaka tri leta in predstavlja najvišje odločujoče telo v naši provinci.
Izvolili bomo tudi novo vodstvo (provincialnega ministra, vikarja province in definitorje ali svetovalce).
Slovenski frančiškani delujemo na 14 postojankah v Sloveniji, kjer oskrbujemo 10 župnij in 3 romarske poti. Prisotni smo tudi v ZDA in Avstraliji, kjer skrbimo za slovenske izseljence.
Podprite nas z molitvijo!
V tem tednu bodo v naši baziliki maševali gostujoči duhovniki. Sv. spoved bo mogoča v torek med sv. mašo ob 9. uri! Pred večerno sv. mašo ne bo vodene molitve pred Najsvetejšim. Križev pot bo potekal kot običajno.

ŽUPNIJSKA PISARNA
Od ponedeljka 28. 3., do petka 1. 4., bo naša župnijska pisarna ZAPRTA.
Za nujne zadeve (pogrebi) se obrnite na stolno župnijo (tel.: 02 251 84 32).
Hvala za razumevanje!

POSTNE DELOVNE SOBOTE
V postnem času imamo za otroke postne delovne sobote, kjer se pripravljamo na praznovanje velike noči.
Srečanja potekajo od 10h do 13h:
– Sobota, 2. 4.: OTROCI 4., 5., 6., 7., 8. IN 9. RAZREDA.

ROMANJE V LURD
V mesecu maju (18.-22. 5. 2022) bomo romali z avtobusom v Lurd, največji romarski kraj katoliške cerkve, z zanimivimi postanki na poti v Marseillesu, Carcasonnu, Avignonu in ob Azurni obali. Podrobnosti najdete na programskih letakih in na spletni strani.
Cena je 435 € pri najmanj 35 potnikih!
Prijave prek spletne strani oz. v poslovalnici agencije Sajko turizem.

SINODA
Hvala vsem, ki ste sodelovali pri sinodalnih pogovorih. Še vedno pa lahko izpolnite spletni vprašalnik, ki ga najdete na naši spletni strani:
www.bazilika.info/sinoda

KRIŽEV POT
Križev pot v naši baziliki molimo oz. premišljujemo vsako sredo in petek po sveti maši ob 9. uri in zvečer ob 18.30 ter v nedeljo ob 18.30.
V času vojne v Ukrajini, je molitveni namen križevih potov za mir.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
23. marca 2022
Spomin in pričevanje

Evangeliji pripovedujejo o blagoslovljeni zgodovini Jezusa, ne da bi skrivali napake, nesporazume in celo izdajstva učencev. To je zgodovina, je resnica, to je pričevanje. To je dar spomina, ki ga »stari« v Cerkvi od začetka posredujejo, ko ga »iz roke v roko« predajajo naslednji generaciji. Dobro bo, če se vprašamo: kako zelo cenimo ta način posredovanja vere, prenašanje pričevanja med ostarelimi v skupnosti in mladimi, ki se odpirajo za prihodnost?
Kako se posreduje vera? »Tukaj imaš knjigo in se uči.« Ne. Tako se ne more posredovati vere. Vera se posreduje v narečju, to pomeni v domačem pogovornem jeziku, med starimi starši in vnuki, med starši in otroki. Vera se vedno posreduje v narečju, v tistem domačem in izkušenjskem narečju. Zato je zelo pomemben pogovor v družini, pogovarjanje otrok s starimi starši, ki imajo modrost vere.
Katekizem o krščanskem uvajanju danes velikodušno zajema iz Božje besede in posreduje natančne informacije o dogmah, morali vere in zakramentih. Pogosto pa manjka poznavanje Cerkve, ki izvira iz poslušanja in pričevanja resnične zgodovine vere in življenja cerkvene skupnosti od začetka do naših dni. Kot otroci se pri katehezi učimo o Božji besedi, a kot mladi se o Cerkvi učimo v šolskih klopeh in po medijih globalnega informiranja.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.