OZNANILA na 4. nedeljo med letom, 28. 1. 2024

JEZUS UČI, KAKOR KDOR IMA OBLAST

V Kafarnáumu je Jezus v soboto šel v shodnico in učil.
Strmeli so nad njegovim naukom,
kajti učil jih je kakor tisti, ki ima oblast,
in ne kakor pismouki.
V njihovi shodnici pa je bil prav tedaj človek z nečistim duhom in je zavpil:
»Kaj imamo s teboj, Jezus Nazaréčan?
Si nas prišel pokončat?
Vem, kdo si: Sveti, od Boga.«
Jezus pa mu je zapovedal:
»Umolkni in pojdi iz njega!«
Nečisti duh ga je stresel, zavpil z močnim glasom in šel iz njega.
Vsi so se tako začudili, da so razpravljali med seboj:
»Kaj je to? Nov nauk z oblastjo!
Celo nečistim duhovom ukazuje in so mu pokorni.«
In glas o njem se je takoj razširil po vsej okolici v Galileji.
(Mr 1,21-28)

Na Gospodov dan, ob sobotah, se verni Judje zbirajo v svojih shodnicah. Prebiranje in razlaganje svetega pisma, petje in molitev, jih povezuje in utrjuje v veri.
In Jezus je razlagal pisma kakor tisti, ki ima oblast, z gotovostjo in prepričanjem, saj je vendar on sam Beseda!
In ni ostal samo pri besedah, pokazal je tudi v dejanju, da ima oblast nad vsem.
Gospod, naj prebiram in premišljujem tvojo Besedo, da jo bom mogel živeti!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR, med nami je nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj obhajamo zunanjo slovesnost MATERE USMILJENJA.

Popoldne je ob 15.00 srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Popoldne je ob 16.00 srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

V četrtek, 1. 2., bomo po večerni sv. maši POSPRAVILI JASLICE.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, ki naklanja mir našim družinam.

V petek, 2. 2., po večerni sv. maši je srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

JEZUSOVO DAROVANJE, 2. 2.
V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je starček Simeon v svojem hvalospevu imenoval »luč v razsvetljenje poganov«. Na besede Simeona se sklicuje starodavni bogoslužni običaj blagoslavljanja sveč, ki se razvije v procesijo s svečami. Zato tudi ljudsko ime praznika – Svečnica.
Pri nas je nedeljski red sv. maš.

POSVEČENO ŽIVLJENJE
S praznikom Jezusovega darovanja je povezano tudi REDOVNIŠTVO in BOGU POSVEČENO ŽIVLJENJE v Cerkvi. Smisel in namen Bogu posvečenega življenja v redovni skupnosti lahko razumemo samo v veri. Redovniki se z zaobljubami k določenemu načinu življenja dajo celostno na razpolago Bogu in zato lahko tudi bolj svobodno in neovirano služijo bližnjim. Za našo nadškofijo bo srečanje redovnikov na Ptujski Gori, kjer bo ob 14.30 molitvena ura in potem sv. maša, ki jo bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ.

BLAŽEV BLAGOSLOV, 3. 2.
Sv. škof in mučenec Blaž (316) je rešil mladeniča, ki se je skoraj zadušil, ko je pojedel ribjo kost. V povezavi s tem čudežem Cerkev vsako leto podeljuje Blažev blagoslov. Blagoslovljeni sveči, povezani v obliki križa, duhovnik približa grlu vsakega vernika, ki želi prejeti blagoslov, ki varuje proti boleznim v grlu in vsakemu drugemu zlu.
Pri obeh mašah bomo podelili BLAŽEV BLAGOSLOV.

KATEHEZA ZA ODRASLE
Vsako sredo ob 17. uri potekajo srečanja VEROUKA ZA ODRASLE, obenem pa je organizirano tudi varstvo otrok udeležencev. Zakaj ne bi tudi vi poglobili poznavanja naše krščanske vere?

POPOLNI ODPUSTEK
Ob 800-letnici jaslic, ki jih je sv. Frančišek postavil v Grecciu, lahko v času od 8. 12. do 2. 2. ob molitvi in ogledu jaslic prejmete popolni odpustek.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za februar in marec.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
24. januar 2024
Skopost

Ne gre za greh, ki zadeva samo ljudi, ki imajo veliko premoženje, ampak za transverzalno pregreho, ki pogosto nima nobene zveze s stanjem na tekočem računu. To je bolezen srca in ne denarnice.
Opazovanja tega zla, ki so jih opravili puščavski očetje, so pokazala, kako se lahko skopost polasti tudi menihov, ki so se odpovedali ogromni dediščini, nato pa so se v samoti svoje celice navezali na predmete majhne vrednosti: niso jih posojali, niso jih delili z drugimi in še manj so jih bili pripravljeni podariti. Navezanost na majhne stvari. Ti predmeti so zanje postali nekakšen fetiš, od katerega se ni bilo mogoče ločiti. Gre za nekakšno regresijo v fazo otroka, ki v rokah drži igračo in ponavlja: »To je moje! To je moje!« Takšna navezanost jemlje svobodo. V tej zahtevi se skriva bolan odnos do realnosti, ki se lahko izrazi v oblikah kompulzivnega kopičenja ali patološkega grmadenja.
Da bi ozdraveli od te bolezni, so menihi predlagali drastično, a zelo učinkovito metodo: premišljevanje o smrti. Naj si človek na tem svetu nakopiči še tako veliko dobrin, o eni stvari smo popolnoma prepričani: v krsto ne bodo prišle. Dobrin ne moremo vzeti s seboj.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.