OZNANILA na 32. nedeljo med letom, 10. 11. 2019

BOG DAJE VEČNO ŽIVLJENJE
Tisti čas je k Jezusu pristopilo nekaj saducejev, ki so trdili, da ni vstajenja, in so ga vprašali: »Učitelj, Mojzes nam je zapisal: Če komu umre brat, ki je bil oženjen, pa ni imel otrok, naj vzame to ženo njegov brat in obudi zarod svojemu bratu. Bilo pa je sedem bratov. Prvi je vzel ženo in umrl brez otrok. Nato je vdovo vzel drugi, pozneje tretji in tako vseh sedem; umrli so in niso zapustili otrok. Nazadnje je umrla tudi žena. Čigava bo torej ta žena ob vstajenju, kajti vseh sedem jo je imelo za ženo?« Jezus jim je rekel: »Sinovi tega veka se ženijo in možijo, tisti pa, ki so vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ne ženili ne možile. Tudi umreti ne bodo več mogli; saj so enaki angelom in so Božji sinovi, ker so sinovi vstajenja. Da pa mrtvi vstajajo, je pokazal tudi Mojzes v pripovedi o gorečem grmu, ko je imenoval Gospoda ›Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov‹, Bog pa ni Bog mrtvih, ampak živih, kajti njemu vsi živijo.« (Lk 20,27-38)

Efrem Sirski pravi: »Saduceji so prišli in rekli, da ni vstajenja mrtvih. Oni ne pričakujejo vstajenja«. Sv. Avguštin pa za farizeje pravi, da so verovali v vstajenje mesa, vendar v takšno, da bo vstajenjsko življenje podobno, kot je sedanje življenje. Nadalje Avguštin pravi, da so saduceji skušali Jezusa glede poroke ujeti v past, toda napačno so razumeli preroke in Pisma, saj so enačili sedanji vek s tistim, ki mora priti, v katerem pa ne bo več ne poroke ne potomcev, saj ne bo več smrti niti propadanja. Sveti Ciril Aleksandrijski dodaja, da bodo tisti, ki jih bo Bog imel za vredne, torej tisti, ki poslušajo Božjo besedo ter sprejmejo po veri Božje kraljestvo, živeli večno, saj bodo podobni angelom… Klemen Aleksandrijski pa pravi, da bomo kakor angeli rešeni želja tega sveta in tako ne bo več potrebna poroka ne rojevanje otrok, ki izhajajo iz te želje. Ciprijan pa dodaja, da bo poklicanost k devištvu, ki je že obstajala pred padcem prvih staršev, obstajala v vstajenju od mrtvih. Sedaj pa v devištvu že prejemamo predokus nebeške slave. »Jezus je« kot nadalje pravi Ciril Aleksandrijski, »navedel odlomek o gorečem grmu, kjer je Gospod rekel Mojzesu, da je Bog Abrahamov, Izakov in Jakobov, da bi pokazal, kako so bili patriarhi v Mojzesovem času živi v Bogu«.
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 obhajamo ZAKONSKE JUBILEJE. Čestitamo!

Popoldne ob 17.00 bo srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Pri večerni sv. maši ob 19. uri bodo obljube OFS in FRAMA.

Prihodnjo nedeljo, 17. 11., ob 17.00 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Popoldne ob 16. uri bo pri salezijancih SLAVLJENJE ZA DRUŽINE.

ŽUPNIJSKI MISIJON 2019
sobota, 16. 11. 2019
9.00 sv. maša + bolniško maziljenje
srečanje za BOLNIKE, INVALIDNE IN OSTARELE
11.30 skupno kosilo
Prosimo, če sporočite, če kdo potrebuje prevoz, da bi lahko prišel k sv. maši in na srečanje!

20.00 misijonsko srečanje za VSE MOŠKE (p. Andraž Arko)
Vabljeni vsi moški, poročeni in neporočeni!

nedelja, 17. 11. 2019
misijonar: p. Andraž Arko OFM
8.30 sv. maša z nagovorom za vse
10.00 sv. maša z nagovorom za vse
11.30 sv. maša z nagovorom za vse

15.00 misijonsko srečanje za VSE ŽENSKE (p. Andraž Arko)
Vabljene vse ženske, poročene in neporočene!

Priporočamo se za vsakovrstno pecivo za pogostitev pri misijonskih srečanjih.
Bog povrni!

DEKANIJSKI MISIJON 2019
Torkove KATEHEZE O VERI, v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20 ob 19.30:
• 12. 11. 2019: dr. MARJAN TURNŠEK, Vera v zakramentih, Evharistija

Četrtkovi VEČERI O VZGOJI, v župniji sv. Janeza Boska (Engelsova 66) ob 19. uri:
• 14. 11. 2019: dr. STANKO GERJOLJ, Vzgoja za zaupanje in trajne odnose

MISIJONSKI SPOVEDNI PETKI so pri nas, v stolnici in pri salezijancih vse petke v oktobru in novembru, od 8h do 12h in od 15h do 19h.

Škofijsko srečanje Birmanec.si bo potekalo v prostorih zavoda AMS na Vrbanski v soboto, 16. 11. 2019.

V nedeljo, 17. 11. 2019, bodo ob 10. uri k nam PRIROMALI iz sosednje župnije MB – Košaki. Prisrčno dobrodošli!

MAŠNI NAMENI
V pisarni lahko po vsaki sveti maši naročite mašne namene. S svojim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja, priporočamo božjemu usmiljenju pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 17. 11. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

SVETNIK TEDNA
SV. NIKOLAJ TAVELIĆ
14. november
Rodil se je v Šibeniku med letoma 1340 in 1350. Že zgodaj se je navdušil za življenje po vzoru sv. Frančiška. Prvi frančiškani so prišli v Dalmacijo in Bosno že leta 1221, pet let pred smrtjo sv. Frančiška Asiškega. Od leta 1321 so imeli svoj samostan tudi v Šibeniku, v Zadru pa je bil že leta 1260 njihov osrednji učni zavod. Po vsej verjetnosti se je tam šolal tudi Nikolaj Tavelič.
Med številnimi gorečimi misijonarji in odličnimi pridigarji frančiškanskega reda je v Bosni okoli dvanajst let deloval tudi Nikolaj.
Leta 1391 je zapustil Bosno in odšel v Sveto deželo – Palestino. Od leta 1342 so bili frančiškani ‘varuhi’ Svete dežele, za kar jih je postavil papež Klemen VI. in ta naslov imajo še danes. Nikolaj je z nekaterimi sobrati hotel spreobrniti h krščanstvu jeruzalemskega voditelja Saracenov, muslimanskih Arabcev. Toda njihov poskus je propadel. Nikolaja in druge sobrate so vrgli v ječo, kjer so jih bičali in z drugimi mukami hoteli pripraviti do tega, da se odpovejo svoji veri. Ko so redovniki javno izpovedali svojo pripravljenost umreti za Kristusa, je množica planila nanje in jih razsekala z meči.
Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.