OZNANILA na 31. nedeljo med letom, 3. 11. 2019

JEZUS VABI GREŠNIKE K POKORI
Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho in šel skozi mesto. In glej, bil je neki mož, Zahej po imenu, ki je bil višji cestninar in bogat. Želel je videti Jezusa, kdo je, pa ni mogel zaradi množice, ker je bil majhne postave. Tekel je torej dalje in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, zakaj tam je moral iti mimo.
Ko je Jezus prišel na ono mesto, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, stopi hitro dol; danes moram ostati v tvoji hiši.« In stopil je hitro dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali, češ: »Ustavil se je pri grešnem človeku.« Zahej pa je stopil pred Gospoda in rekel: »Glej, Gospod, polovico svojega imetja dam ubogim in, ako sem koga v čem prevaral, povrnem četverno.« Jezus mu je rekel: »Danes je v tej hiši prišlo zveličanje, ker je tudi on Abrahamov sin. Sin človekov je namreč prišel iskat in zveličat, kar je izgubljenega.« (Lk 19,1-10)

Sv. Ambrož pravi: »Ko se je Jezus približal Jerihi je srečal nekega slepega moža in Zaheja. Oba sta bila izključena iz družbe, vendar jima je Jezus izkazal usmiljenje.« Sv. Ciril Aleksandrijski pojasni: »Zahej je bil načelnik cestninarjev in zato velik grešnik, ki so ga farizeji skupaj s prostitutkami imeli za primere popolne pokvarjenosti.« Sv. Hieronim dodaja: »Zahej dokazuje, da je težko, a je mogoče bogatim vstopiti v nebeško kraljestvo.« Sv. Ciril Aleksandrijski nadaljuje: »Splezati na divjo smokvo je bilo zelo nenavadno za nekoga njegovega stanu in ranga, toda da je lahko videl Jezusa, se je moral dvigniti z zemlje kakor tudi od vseh neumnih grehov sveta.« Sv. Avguštin pravi: »Kakor je povzdignjeni Jezus na križu pohujšanje za Jude, tako je bil Zahej, ki se je povzpel na smokvo, neumen. Jezus je sprejel Zaheja v svoje srce in sedaj je pripravljen, da ga bo Zahej sprejel v svojo hišo.« Sv. Efrem Sirski pravi: »Gospod, ki pozna Zahejeve misli, ga je poklical, naj se oddalji od tega življenja in pride iz Postave ter se spusti v Jezusovo navzočnost, da bo resnično lahko postal pravi Abrahamov sin.« Sv. Hieronim o Zaheju pravi: »On je razdal svoje bogastvo in ga je takoj zamenjal za bogastvo nebeškega kraljestva«. Maksim Torinski dodaja: »Neumnemu bogastvo hrani krivičnost, razumnemu pa je v pomoč za krepostno življenje; temu nudi možnost za zveličanje, prvemu pa je v spotiko in pogubo« (Pridige, 95).
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
Zaradi ZAPRTEGA OBMOČJA (odstranjevanje bombe), bo danes sv. maša samo zvečer ob 19. uri.

V torek, 5. 11., ob 20.00 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP3.

V četrtek, 7. 11., se spominjamo kako je papež Pij X. leta 1906 povzdignil našo cerkev v BAZILIKO MINOR. Ta dan je pri nas tudi možnost prejema POPOLNEGA ODPUSTKA. Sv. mašo ob 9. uri bo vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl SJ.

V soboto, 9 11., ob 17.00 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnjo nedeljo, 10. 11., bomo pri sv. maši ob 8.30 obhajali ZAKONSKE JUBILEJE. Jubilanti se prijavite v pisarni!

Prihodnjo nedeljo, 10. 11., ob 16. uri bo salezijancih SLAVLJENJE ZA DRUŽINE.

Prihodnjo nedeljo, 10. 11., ob 17.00 bo srečanje FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Pri večerni sv. maši ob 19. uri bodo obljube OFS in FRAMA.

ŽUPNIJSKI MISIJON 2019
Zaradi ZAPRTEGA OBMOČJA (odstranjevanje bombe), je 1. župnijski misijonski dan s p. Christianom Gostečnikom prestavljen na nedeljo, 8. decembra.

sobota, 9. 11. 2019
10.00 misijonski program za vse TRI TRIADE OTROK (Fani Pečar)
10.00 misijonsko srečanje za STARŠE (p. Marjan Čuden)
13.00 skupno piknik kosilo

nedelja, 10. 11. 2019
misijonar: p. Marjan Čuden OFM
8.30 sv. maša z nagovorom za vse
10.00 sv. maša z nagovorom za vse
11.30 sv. maša z nagovorom za vse
15.00 misijonsko srečanje za vse, ki jim je blizu sv. FRANČIŠEK [OFS + FRAMA] (p. Marjan Čuden)

DEKANIJSKI MISIJON 2019
Torkove KATEHEZE O VERI, v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20 ob 19.30:
• 5. 11. 2019: dr. MARJAN TURNŠEK, Vera v zakramentih, 2. del

Četrtkovi VEČERI O VZGOJI, v župniji sv. Janeza Boska (Engelsova 66) ob 19. uri:
• 7. 11. 2019: zakonca KOCIPER, Zakon – temelj odnosa in družine

MISIJONSKI SPOVEDNI PETKI so pri nas, v stolnici in pri salezijancih vse petke v oktobru in novembru, od 8h do 12h in od 15h do 19h.

KRSTI, POROKE, POGREBI
V oktobru so bili KRŠČENI trije dečki in ena deklica: Klara Mravljak, David Vrbnjak, Mihael Frece in Lan Škofič.
POROKA: Andraž Kaučič in Sabina Košmrl.
POKOPALI smo sedem oseb: Branka Vajsbaherja, Hedviko Bratoš, Franca Cartla, Ivanko Firbas, Pavlo Devetak, Veroniko Breznik in Viktorijo Vračko. Naj počivajo v miru!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 10. 11. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

SVETNIK TEDNA
BL. JANEZ DUNS SCOT
8. november
Po rojstvu je bil Škot iz kraja Duns, kjer se je rodil okoli leta 1265.
Osnovno izobrazbo je prejel na domu in pri domačem župniku, nato je obiskoval bližnjo šolo v Haddingtonu in v cistercijanski opatiji v Melrosu, kjer si je privzgojil gorečo ljubezen do Matere Božje. K njej kot Sedežu modrosti se je zatekal v molitvah in prošnjah, da bi mu pomagala pri učenju, saj je bil zelo okoren in se ni mogel ničesar naučiti in razumeti.
Postal je frančiškan in bogoslovni profesor najprej v Oxfordu in Cambridgeu, nato v Parizu in nazadnje v Kölnu, kjer je 8. novembra 1308 umrl. Pokopali so ga v minoritski cerkvi. Skupaj s sv. Tomažem Akvinskim in sv. Bonaventurom velja za pomembnega teološkega misleca. Najbrž najpomembnejše področje njegove teološke misli je teza o Marijinem brezmadežnem spočetju. To njegovo trditev je 8. decembra leta 1854 potrdil papež Pij IX., s čimer je dokončno razglasil versko dogmo o Marijinem brezmadežnem spočetju.
Kot blaženega so ga že davno častili, papež Janez Pavel II. pa je 20. marca 1993 odobril to češčenje za vso Cerkev.
Vir: radio.ognjisce.si in druzina.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.