OZNANILA na 30. nedeljo med letom, 27. 10. 2019

BOG ODPUŠČA SKESANEMU GREŠNIKU
Tisti čas je Jezus nekaterim, ki so bili prepričani, da so pravični, in so zaničevali druge, povedal tole priliko: »Dva človeka sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej, drugi cestninar. Farizej se je postavil in pri sebi molil takóle: ›Bog, zahvaljujem se ti, da nisem kakor drugi ljudje: grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali tudi kakor ta cestninar. Postim se dvakrat na teden in desetino dajem od vsega, kar dobim.‹ Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hôtel dvigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govóril: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹ Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« (Lk 18,9-14)

Sv. Janez Krizostom pravi: »Prilika o farizeju in cestninarju jasno pokaže, da post, miloščina ter molitev niso dovolj za dosego zveličanja, če pri tem ni ponižnosti. Cestninarju je odpuščeno zato, ker je ponižen, medtem ko je farizej obsojen zaradi svoje ošabnosti.« Sv. Ciril Aleksandrijski dodaja: »Farizej zatopljen v samohvalo, druge obtožuje ravno to, česar je ravno on kriv zaradi svoje ošabnosti in prevzetnosti.« Martirij (Mar Turis) nadaljuje: »Ta farizej razodeva tveganje zaradi ošabnosti, za vse tiste, ki služijo Bogu z hvalnimi žrtvami.« Sv. Avguštin pravi: »Namesto da bi izpovedal svojo lastno bolezen preko ozdravljajočega zdravila kesanja, on primerja svoje zdravje z boleznijo drugih.« Sv. Ciril Aleksandrijski pravi: »Cestninar niti oči ne povzdigne k nebu, kar je tipičen način molitve judov, ampak se tolče po prsih v znamenje nevrednosti. Način njegove molitve razodeva njegovo ponižnost. Prosi za usmiljenje in prejme odvezo.« Sv. Efrem Sirski razlaga: »Z drugimi se primerjamo, ne zato, da bi se imeli za boljše, temveč da bi priznali, da smo slabši od vseh. Veliko težje pa je namreč priznati lastne grehe, kot pa lastno pravičnost.« Sv. Bazilij Veliki povzame: »Tisti, ki je mislil, da je bogat, je bil v resnici reven. Ponižnost je razpoznavno znamenje grešnika. Počelo popolnega obrata pravi: »Kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
Med jesenskimi počitnicami ni rednega verouka.

Nadškof Alojzij Cvikl DJ bo vodil sv. mašo za vse rajne pred slovesnim in zapovedanim praznikom Vseh svetih in Spominom rajnih v četrtek, 31. 10. ob 11.00, v pobreški župnijski cerkvi.

VSI SVETI (petek, 1. 11.) – molitve na pokopališčih:
– Kamnica: ob 14.00 sv. maša v cerkvi, ob 15.00 blagoslov grobov,
– Dobrava: ob 14.00,
– Pobrežje: ob 15.00.

Prihodnjo nedeljo, 3. 11., bomo pri sv. maši ob 8.30 obhajali ZAKONSKE JUBILEJE. Jubilanti se prijavite v pisarni!

ŽUPNIJSKI MISIJON 2019
V mesecu novembru bomo ob vikendih obhajali župnijske misijonske dneve.
Prihodnjo nedeljo bo med nami misijonaril p. CHRISTIAN GOSTEČNIK. Nagovoril nas bo pri dopoldanskih mašah, popoldne ob 15.00 pa bo v dvorani vodil misijonsko srečanje za VSE ZAKONCE. Vabljeni!
Preglejte misijonski spored!

KARITAS
Prihodnjo nedeljo, 3. 11., bomo pri vseh sv. mašah zbirali hrano za potrebe župnijske Karitas. V ta namen si lahko vzamete posebne vrečke.

NOVEMBRSKA PISMA
V mesecu novembru bomo vse večerne sv. maše ob 19. uri darovali za pokojne, ki jih boste priporočili oz. zapisali v novembrskih pismih, ki jih najdete po klopeh v cerkvi. Darovi, ki jih boste ob tem priložili, bodo pripomogli k poplačilu vseh stroškov ogrevanja v cerkvi in pastoralnih prostorih. Bog povrni!

DEKANIJSKI MISIJON 2019
PEŠ romanje družin bo danes popoldne ob 15. uri. Romanje bo potekalo od Košakov na Gorco (Malečnik). Povabljene družine in vsi, ki se radi družijo ob hoji.
Med JESENSKIMI POČITNICAMI bo za otroke potekala »Barvita jesen« pri salezijancih in »Skavtski počitniški dnevi« na Teznu.
MISIJONSKI SPOVEDNI PETKI so pri nas, v stolnici in pri salezijancih vse petke v oktobru in novembru, od 8h do 12h in od 15h do 19h.

NEDELJA OB 7. URI
Ob prehodu na zimski oz. sončni čas smo prenehali z obhajanjem sv. maše ob 7h zjutraj. Vabimo vse, da se pridružite sv. maši ob 8.30 ali ob kateri drugi uri. Hvala za razumevanje!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 3. 11. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

SVETNIK TEDNA

BL. CHIARA LUCE BADANO
29. oktober
Rodila se je leta 1971 v verni družini. Obdarjena je bila z mnogimi talenti, bila je lepo dekle, ukvarajala se je s športom, imela je veliko prijateljev. Še kot majhne deklica se je srečala z Gibanjem Fokolarov in tako odkrila Boga kot Ljubezen. Gojila je posebno prijateljstvo z Jezusom, ki ga je želela ljubiti v vseh bližnjih. Posebej se je zavzela za revne in sirote v Afriki, kamor je sanjarila, da bo odpotovala kot zdravnica. Pri 17-ih letih so ji odkrili tumor na kosteh. V trpljenju je večkrat ponavljala: „Če to želiš ti Jezus, želim tudi jaz.“ Vsem, ki so jo obiskovali, je delila vedrino, mir in veselje. Prijateljem je takole sporočila: „Mladi smo prihodnost. Jaz ne morem več teči, želim pa vam predati štafeto. Samo eno življenje imate in splača se ga dobro izkostiti.“ 7. oktobra leta 1990 se je od mame poslovila z besedami: „Bodi srečna, ker sem jaz srečna!“ ter kmalu zatem odšla k svojemu Ženinu. Njeno življenje je pričevanje brezpogojnega „da“ božji ljubezni in zato se glas o njeni svetosti vedno bolj širi.
Sveto mašo z obredom beatifikacije je 25. 9. 2010 daroval prefekt kongregacije za svetnike msgr. Angelo Amato.
Vir: radio.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.