OZNANILA na 29. nedeljo med letom – MISIJONSKA, 20. 10. 2019

BOG POMAGA DO PRAVICE
Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati. Rekel je: »V nekem mestu je bil sodnik, ki se ni bal Boga in se ni menil za človeka. In v tistem mestu je bila tudi vdova, ki je prihajala k njemu in ga prosila: ›Pomagaj mi do pravice proti mojemu nasprotniku.‹ Dolgo ni hôtel, potem pa je rekel sam pri sebi: ›Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi, ker me nadleguje, vendarle pomagal do pravice, da me ne bo kar naprej hodila nadlegovat.‹« In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18,1-8)

Sv. Avguštin pravi: »Jezus gotovo ne priporoča dolge molitve, saj nas pred njimi celo svari, temveč vztrajanje v molitvi.« Origen dodaja: »Tisti, ki neprestano molijo, imajo zagovornika pri Očetu, ki jim da, kar ga prosijo.« Sv. Ciril Aleksandrijski nadaljuje: »Vztrajna vdova iz prilike je pohvaljena, ker je od sodnika dosegla to, kar je prosila, ravno zaradi vztrajnosti. Iz dejstva, da ji je sodnik zaradi tega izkazal usmiljenje, čeprav se ta ni menil za osebe in se ni bal Boga, vidimo, kolikor bolj moremo pričakovati od našega usmiljenega Boga.« Sv. Efrem Sirski pravi, da je »vztrajna vdovina molitev spremenila krivičnega in zlobnega sodnika v usmiljenega, saj je bila veliko bolj vztrajna od njega.« Sv. Avguštin o krivičnem sodniku bolj podrobno razmišlja: »Sodnik se ni menil za svoje dobro ime, kakor je bilo samo po sebi ali kakor naj bi bilo v družbi, a ga je vseeno ob tla pritisnila predrzna vdova. Na podoben način, in tukaj se dvignemo iz nižjega na višji nivo, bo Bog verodostojen do samega sebe in do svoje Besede. Prišel bo namreč čas njegovega maščevanja za svoje svete.« Martirij pravi: »Bog se bo na koncu maščeval, saj je to obljubil izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu in jih rešil pred napadi Satana, njihovega sovražnika.« Sv. Ciril Aleksandrijski to podrobno razloži: »Božje maščevanje je namreč hitro prišlo s Kristusovo odkupitvijo, ker naš sovražnik ni nihče drug kot Satan.«
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
Popoldne ob 16. uri je pri sv. Janezu Bosku SLAVLJENJE ZA DRUŽINE in IZMENJEVALNICA OBLAČIL.

Popoldne ob 17. uri bo pri nas srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V petek, 25. 10., ob 20. uri bo srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

V soboto, 26. 10. od 930 do 15h, bo na Brezjah potekalo srečanje DUH ASSISIJA, letos pod naslovom: Edinost v različnosti,kjer bomo skupaj v molitvi, pri sv. maši, pričevanju in dramski igri.

V soboto, 26. 10., bomo pri večerni sv. maši obhajali 10-LETNICO DELOVANJA našega FŠD – Frančiškovega študentskega doma.

Ne prezrite misijonskega dogajanja v naši župniji v mesecu novembru!

ZAKONSKI JUBILEJI
V nedeljo, 3. 11., bomo pri sv. maši ob 8.30 obhajali zakonske jubileje. Jubilanti se prijavite v pisarni!

NOVEMBRSKA PISMA
V mesecu novembru bomo vse večerne sv. maše ob 19. uri darovali za pokojne, ki jih boste priporočili oz. zapisali v novembrskih pismih, ki jih najdete po klopeh v cerkvi. Darovi, ki jih boste ob tem priložili, bodo pripomogli k poplačilu vseh stroškov ogrevanja v cerkvi in pastoralnih prostorih. Bog povrni!

MISIJON 2019
Torkove KATEHEZE O VERI, v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20 ob 19.30:
• 22. 10. 2019: dr. MARJAN TURNŠEK, Vera v zakramentih, 1. del
Četrtkovi VEČERI O VZGOJI, v župniji sv. Janeza Boska (Engelsova 66) ob 19. uri:
• 24. 10. 2019: zakonca SEŠEK, Kako naj starši posredovati vero otrokom

MISIJONSKI SPOVEDNI PETKI so pri nas, v stolnici in pri salezijancih vse petke v oktobru in novembru, od 8h do 12h in od 15h do 19h.

PEŠ romanje družin bo prihodnjo nedeljo, 27. 10. ob 15. uri. Romanje bo potekalo od Košakov na Gorco (Malečnik). Povabljene družine in vsi, ki se radi družijo ob hoji.

Med JESENSKIMI POČITNICAMI bo za otroke potekala »Barvita jesen« pri salezijancih in »Skavtski počitniški dnevi« na Teznu. Prijave prek spleta: https://misijon-maribor.rkc.si

NEDELJA OB 7. URI
Ob prehodu na zimski oz. sončni čas (zadnja nedelja v oktobru), prenehamo z obhajanjem sv. maše ob 7h zjutraj. Vabimo vse, da se pridružite sv. maši ob 8.30 ali ob kateri drugi uri. Hvala za razumevanje!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 27. 10. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Štefka Humar, 2. berilo: Josip Markanovič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Suzana Markovič

SVETNIK TEDNA

SV. JANEZ PAVEL II.
22. oktober
Janez Pavel II., prvi papež slovanskega rodu v dvatisočletni zgodovini Kristusove Cerkve, je ob nastopu svoje službe 22. oktobra 1978 vsemu svetu zaklical: »Ne bojte se! Odprite, na stežaj odprite vrata Kristusu! Kristus ve, kaj je v človeku. In edino on to ve.« S temi besedami je naznanil program svojega papeževanja. Vseskozi si je prizadeval Kristusa približati človeku in človeka pripeljati h Kristusu.
Kot prvi oznanjevalec evangelija je po vzoru apostola Pavla veliko potoval po svetu: na 104 apostolskih potovanjih je obiskal 129 držav, mnoge večkrat (tudi v Sloveniji je bil dvakrat: leta 1996 in 1999). S svojo ognjevito besedo je nagovoril milijonske množice. Napisal je šestnajst pomembnih okrožnic in številne druge dokumente, v katerih je potrjeval svojo vodilno misel: »Pot Cerkve je človek.« Mladim, za katere je ‘iznašel’ Svetovne dneve mladih, je klical: »Vi ste moje upanje, vi ste upanje Cerkve!« Zadnja leta, ko je njegovo zdravje, prizadeto po atentatu 13. maja 1981, vidno pešalo, je pričeval predvsem z zvestobo Kristusu v trpljenju do zadnjega ‘Amen’ 2. aprila 2005, ko se je vrnil v Očetovo hišo.

Vir: revija.ognjisce.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.