OZNANILA na 3. postno nedeljo, 7. 3. 2021

PODRITE TA TEMPELJ IN V TREH DNEH GA BOM POSTAVIL

Bližala se je judovska velika noč in Jezus je šel v Jeruzalem. V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« Njegovi učenci so se spomnili, da je pisano: ›Gorečnost za tvojo hišo me použiva.‹
Judje so mu rekli: »Kakšno znamenje nam pokažeš, da smeš takó delati?« Jezus jim je odgovóril in rekel: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« Judje so tedaj rekli: »Šestinštirideset let so zidali ta tempelj, ti pa ga boš postavil v treh dneh?« On pa je govóril o templju svojega telesa.
Ko je vstal od mrtvih, so se njegovi učenci spomnili, da je govóril o tem, in verovali so Pismu in besedi, ki jo je rekel Jezus. Ko je bil med praznikom pashe v Jeruzalemu, so mnogi začeli verovati v njegovo ime, ker so videli znamenja, ki jih je delal. Jezus pa se jim ni zaupal, ker je vse poznal in ker ni bilo treba, da bi mu kdo pričeval o človeku; sam je namreč vedel, kaj je v človeku.
(Jn 2,13-25)

Velikokrat si predstavljamo Jezusa kot krotko jagnje, ki umolkne pred svojimi strižci.
Pa vendar je Jezus z jasno in odločno besedo ter z dejanji pokazal, da ima oblast in moč delati dobro in vzpostavljati mir.
Gospod, pomagaj mi živeti in prinašati mir, da bom mogel ohranjati zbranost in tihoto v tvoji hiši!

NAPOVEDNIK
V soboto, 13. 3., ne bo predvidene DELOVNE POSTNE SOBOTE za 1. IN 2. RAZRED.

V soboto, 13. 3., bo med 10. in 18. uro v naši baziliki potekala PRIPRAVA NA ZAKON. Potrebna je predhodna prijava.

V soboto, 13. 3., bo zvečer ob 19. uri FRAMA DUHOVNI VEČER za mlade, ki bo namesto rednih duhovnih vaj potekal na daljavo prek Zooma: www.fo-frama.org/zoom

V soboto, 13. 3., je tudi OBLETNICA IZVOLITVE papeža Frančiška, zato je prihodnja nedelja imenovana tudi PAPEŠKA NEDELJA. Letos sovpada tudi z NEDELJO LAETARE, nedeljo veselja ob bližnjem božjem odrešenju, saj se bliža velika noč in vstajenje.

Prihodnjo nedeljo ob 21h je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1 na daljavo.

DEVETDNEVNICA – SV. JOŽEF
V letu sv. Jožefa bo v naši dekaniji potekala DEVETDNEVNICA pred praznikom sv. Jožefa (od 10. do 18. marca), ki se bo odvijala v cerkvi sv. Jožefa na Studencih in prek prenosa na Exodus TV ter na nekaterih drugih lokacijah.
Vsak dan bo med 9. in 17. uro MOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM – češčenje v mariborski stolnici: za Cerkev in družine, pomoč v nerešljivih zadevah, spoštovanje dela in za vse, ki dela nimajo, ter za srečno zadnjo uro.
Zvečer ob 18. uri bo vsak dan SV. MAŠA iz cerkve sv. Jožefa (Exodus TV), v nedeljo ob 8.30 iz bazilike Matere Usmiljenja (Exodus TV), ob 10.00 pa iz mariborske stolnice (radio Ognjišče).
Sledili bodo POUČEVALNI IN MOLITVENI VEČERI z različnimi gosti, ki bodo na sporedu Exodus TV vsak dan ob 20. uri. Vabljeni k spremljanju!
Več o tem >>>

KARITAS – POMOČ V STISKI
Župnijska karitas se tudi v teh časih sooča s številnimi ljudmi v stiski in vsak teden prosilcem razdeljuje prehrambene pakete. Na vse se obračajo s prošnjo, če bi lahko DO KONCA MARCA prinesli tudi kakšno pomoč v hrani oz. v denarni pomoči. Bog povrni!

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Kropilniki z blagoslovljeno vodo so izpraznjeni.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za marec in april.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
3. marca 2021

Molitev in Trojica
V Boga, ki ljubi človeka, ne bi nikoli imeli poguma verovati, če ne bi spoznali Jezusa. Spoznanje Jezusa nam je pomagalo to razumeti, nam je to razodelo.
To je pohujšanje, ki ga najdemo vklesanega v priliki o usmiljenem očetu ali pa v priliki o pastirju, ki gre iskat izgubljeno ovco. Pripovedi te vrste si ne bi mogli zamisliti, še manj pa razumeti, če ne bi srečali Jezusa.
Kateri Bog je pripravljen umreti za ljudi? Kateri Bog ljubi vedno in potrpežljivo, brez pričakovanja, da bi se mu povrnilo? Kateri Bog sprejme strašno pomanj-kanje hvaležnosti pri sinu, ki ga v naprej prosi dediščino in odide od doma ter vse zapravi?
Božje srce razkrije Jezus. Tako nam Jezus s svojim življenjem govori, v kakšni meri je Bog Oče. Tam Pater nemo: Noben Oče ni kakor On. Očetovstvo, ki je bližina, sočutje in nežnost. Ne pozabimo teh besed, ki so Božji slog: bližina, sočutje in nežnost. To je način, s katerim izraža svoje očetovstvo do nas.
Mi si s težavo in zelo oddaljeno predstavljamo ljubezen, ki je je polna Presveta Trojica, ter kakšno brezno vzajemne naklonjenosti je med Očetom, Sinom in Svetim Duhom.

Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.