OZNANILA na 25. nedeljo med letom, 19. 9. 2021

JEZUSOV UČENEC JE DRUGIM SLUŽABNIK

Tisti čas so Jezus in njegovi učenci prepotovali Galilejo,
vendar ni žêlel, da bi kdo to izvedel.
Učil je namreč svoje učence in jim govóril:
»Sin človekov bo izročèn v človeške roke in ga bodo umorili,
ko pa bo umorjen, bo po treh dneh vstal.«
Oni niso razumeli te besede, a so se ga bali vprašati.
Prišli so v Kafarnáum.
Ko je bil v hiši, jih je vprašal:
»O čem ste se menili med potjo?«
Oni pa so molčali, kajti med potjo so razpravljali med seboj,
kateri izmed njih je največji.
Tedaj je sédel, poklical dvanajstére in jim rekel:
»Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.«
In vzel je otroka, ga postavil mednje, ga objel in jim rekel:
»Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme;
kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.«
(Mr 9,30-37)

Jezusovo učenje je bilo za njegove učence prezahtevno. Niso si znali predstavljati, da bi mu lahko kdorkoli kaj hudega naredil in da ga bodo umorili. Kaj šele, da bi razumeli, kaj pomeni, da bo vstal od mrtvih.
Rajši so razmišljali in med seboj razpravljali, kateri izmed njih je največji. Jezus pa jim razloži, da je prvi tisti, ki zna biti manjši.
Gospod, pomagaj mi biti manjši!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Pri sv. maši ob 10.00 bo vodeno ljudsko petje s kantorjem.

Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

V petek in soboto, 24. in 25. 9., bo potekala PRIPRAVA NA ZAKON.

Prihodnjo nedeljo, 26. 9., bo pri sv. maši ob 19.00 prepeval VOKALNI ANSAMBEL ELINOR pod vodstvom Roberta Feguša.

SVETI PATER PIJ
Rodil se je 25. maja 1887 v kraju Pietrelcina blizu mesta Benevento. Pri krstu so mu dali ime Francesco; ko je leta 1903 vstopil h kapucinom, je dobil redovno ime Pij (Pio), po rojstnem kraju pa je ohranil vzdevek ‘iz Pietrelcine’ (da Pietrelcina). Po končani redovniški vzgoji in bogoslovnem študiju je leta 1910 prejel mašniško posvečenje. Leta 1916 so ga predstojniki zaradi slabega zdravja poslali v samostan v San Giovanni Rotondo blizu mesta Foggia nedaleč od jadranske obale. Tam je mladi redovnik 20. septembra 1920 v mističnem zamaknjenju prejel stigme – znamenja Kristusovih ran – na rokah, nogah in na prsih. Cerkveni predstojniki so mu naročili, naj te rane skrije in nosi rokavice. Redovnik je ubogal. Prav tako je v duhu pokorščine sprejel ukaz iz Rima, da ne sme maševati javno, temveč le v samostanski kapeli. To je trajalo dve leti. Hoteli so ga zavarovati pred navalom ljudi, ki so od vseh strani vreli v San Giovanni Rotondo, da bi videli ‘svetega patra’.

SLOMŠKOVA NEDELJA
Slomškovo nedeljo bomo letos praznovali v nedeljo, 26. septembra 2021. Osrednja slovesnost bo pri Sv. Jožefu v Celju. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa sveta maša, ki jo bo ob somaševanju navzočih duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres CM.
V Sloveniji obhajamo god bl. Antona Martina Slomška 24. septembra, Slomškovo nedeljo pa na nedeljo, ki je po datumu najbližje godovnemu dnevu. S tem dogodkom tudi na zunaj in slovesneje obeležimo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas.

POGOJ PCT
Od srede, 15. 9., je potrebno za sodelovanje pri bogoslužju izpolnjevati enega od POGOJEV PCT (prebolelost/cepljenje/testiranje). Morda se nam zdi to nepotrebno, je pa eden od načinov, da se ustavi širjenje koronavirusa, brez ustavitve družbenega življenja.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Ob nedeljah je prenos maše ob 8.30 na TV Exodus. Vsak dan lahko poslušate vse maše prek naše spletne strani.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Spovednice imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa pri zeleni lučki. Imejte masko in razkužene roke!

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri avdienci,
16. septembra 2021

Sprejeti spremembe, pripraviti prihodnost, začeti s sedanjostjo
Sveti oče se je sestal s člani združenj vernikov, cerkvenih gibanj in novih skupnosti, ki so se udeležili srečanja o odgovornem vodenju laičnih združenj. Izpostavil je njihovo poklicanost k služenju ter dejal, da graditi prihodnost ne pomeni zapustiti sedanjosti, ki jo živimo: nasprotno, prihodnost je treba pripravljati tukaj in zdaj.
Kot člani združenj vernikov, mednarodnih cerkvenih gibanj in drugih skupnosti imajo »pravo cerkveno poslanstvo«. »S predanostjo si prizadevate živeti in uresničevati karizme, ki jih je Sveti Duh po ustanoviteljih podelil vsem članom vaših združenj v korist Cerkve ter številnih moških in žensk, ki jim namenjate svoj apostolat. Mislim predvsem na tiste, ki so na eksistencialnem obrobju naših družb in v svojem telesu doživljajo zapuščenost in osamljenost ter trpijo zaradi številnih materialnih stisk ter moralne in duhovne revščine. Vsem nam bo koristilo, če se bomo vsak dan spomnili ne le revščine drugih, ampak tudi in predvsem svoje lastne,« je dejal papež.
Zbranim je dejal, da so »jasno znamenje vitalnosti Cerkve«: »Predstavljate misijonarsko silo in prisotnost preroštva, ki nam daje upanje za prihodnost. Tudi vi ste skupaj s pastirji in vsemi drugimi verniki laiki odgovorni za gradnjo prihodnosti svetega vernega Božjega ljudstva.«
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.