OZNANILA na 21. nedeljo med letom, 27. 8. 2023

JEZUS OBLJUBI PETRU KLJUČE KRALJESTVA

Ko je tisti čas Jezus prišel v pokrajino Cezarêje Filípove,
je spraševal svoje učence:
»Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?«
Rekli so:
»Eni, da je Janez Krstnik, drugi, da Elija,
spet drugi, da Jeremíja ali eden izmed prerokov.«
Dejal jim je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«
Simon Peter je odgovóril; rekel mu je: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.«
Jezus pa mu je dejal:
»Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti tega ti nista razodela meso in kri,
ampak moj Oče, ki je v nebesih.
Jaz pa ti povem: Ti si Peter, Skala,
in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev
in peklenska vrata je ne bodo premagala.
Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva;
kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih;
in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.«
Tedaj je učencem naróčil,
naj nikomur ne povedo, da je on Kristus.
(Mt 16,13-20)

Vprašanje, ki ga Jezus postavi učencem, na začetku izgleda zelo površinsko, kot bi želel izvedeti kakšne so govorice.
V nadaljevanju pa izvemo, da Jezus želi odgovor od učencev, kakšno je njihovo mnenje. Spet se izkaže Peter, ki jasno izpove svojo vero. In Jezus ga pohvali.
Gospod, daj mi močno vero!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bomo ob 18. uri pred Najsvetejšim molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK počastimo Jezusovo srce, da bo bogato blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bomo imeli na častnem mestu podobo njegovega presvetega Srca in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo. Na ta način bo ponovno zedinil sprte družine in pomagal družinam v kakršnikoli stiski, če se bodo z zaupanjem obračale nanj. Dopoldne bomo obiskali bolnike po domovih.

V petek, 1. 9., ob 20. uri je srečanje ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA.

KATEHEZA
Pred vrati je NOVO KATEHETSKO LETO 2023/24. Razpored dejavnosti je obešen na oglasni deski in je na voljo tudi na spletni strani.
Z rednimi srečanji osnovnošolskih skupin začnemo v ponedeljek, 11. 9. 2023.
Starši veroukarjev ste povabljeni, da ob prvem veroučnem srečanju izpolnite VPISNICO, s katero obenem tudi izrazite soglasje za versko vzgojo svojih otrok. Vpisnico lahko izpolnite tudi v župnijski pisarni.

DOBRODELNI KONCERT
Karitas in Radio Ognjišče ob začetku šolskega in veroučnega leta vabita na DOBRODELNI KONCERT, na srečanje z Martinom Krpanom in Policijskim orkestrom, ki bo v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah v soboto, 2. septembra, ob 17. uri. Celotni izkupiček od vstopnic bodo namenili za šolske potrebščine za otroke s poplavljenih območij. Več na radio.ognjisce.si

ROMANJE IN MOLITEV
Prva nedelja v septembru, 3. 9., je ANGELSKA. Že nekaj let je to nedelja, ko je na Brezjah pri Mariji Pomagaj ob 15h molitvena ura za nove duhovne poklice pri frančiškanih in nato ob 16h sv. maša. Molitvi in sveti maši se lahko pridružijo ne samo molivci Živega rožnega venca ampak vsi, ki čutimo potrebo po novih duhovnih poklicih. Minulo soboto sta na Trsatu pri Reki na Hrvaškem, v frančiškanskem svetišču Trsatske Matere Božje, dva slovenska novinca (br. Filip in br. Andraž) izrekla prve redovne obljube. Bogu hvala za nove duhovne poklice!

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali na spletni strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za meseca september in oktober.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
23. avgust 2023
Oznanjevanje v maternem jeziku

Na naši poti odkrivanja gorečnosti za oznanjevanje evangelija – tiste apostolske vneme, da bi videli, kako se je ta gorečnost za oznanjevanje evangelija razvijala v zgodovini Cerkve (na tej poti se bomo danes ozrli proti Ameriki). Tu ima evangelizacija vedno živi vir: Guadalupe. Seveda je evangelij tja prišel že pred temi prikazovanji, vendar so ga žal spremljali tudi posvetni interesi. Namesto poti inkulturacije se je prepogosto ubrala prehitra pot prenašanja in vsiljevanja vnaprej oblikovanih vzorcev (npr. evropskih), kar je pomenilo nespoštovanje avtohtonih ljudstev. Guadalupska Marija pa se pojavlja oblečena v oblačila domačinov, govori njihov jezik, sprejema in ljubi lokalno kulturo: Marija je Mati in pod njenim plaščem najde mesto vsak otrok. V Mariji je Bog postal meso in se po njej še naprej uteleša v življenju ljudstev. Devica Marija tudi nam govori v maternem jeziku, ki ga razumemo dobro. Evangelij se posreduje v materinščini. In rad bi se zahvalil številnim materam in babicam, ki ga prenašajo na svoje otroke in vnuke: vera se prenaša z življenjem, zato so matere in babice prve oznanjevalke. In evangelij se sporoča, kot to kaže Marija, v preprostosti. Marija vedno izbere preproste, tako na hribu Tepeyac v Mehiki kot v Lurdu in Fatimi: govori jim, govori vsakemu, v jeziku, ki je primeren za vse, v razumljivem jeziku, kot je bil Jezusov.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.