OZNANILA na 2. postno nedeljo, 8. 3. 2020

JEZUSOV OBRAZ JE ZASIJAL KAKOR SONCE

Tisti čas je Jezus vzel s seboj Petra, Jakoba in njegovega brata Janeza in jih pêljal na visoko goro, na samo. Vpričo njih se je spreménil. Njegov obraz je zasijal kakor sonce in njegova oblačila so postala bela kakor luč. In glej, prikazala sta se jim Mojzes in Elija, ki sta govorila z njim. Peter pa se je oglasil in rekel Jezusu: »Dobro je, da smo tukaj, Gospod! Če hočeš, postavim tu tri šotore; tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ko je še govóril, jih je obsenčil svêtel oblak, in glej, glas iz oblaka je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« Ko so učenci to zaslišali, so padli na obraz in se zelo prestrašili.
In Jezus je pristopil, se jih dotaknil in rekel: »Vstanite in ne bojte se!« Ko pa so povzdignili oči, niso videli nikogar razen Jezusa samega. In medtem ko so šli z gore, jim je Jezus zapovedal: »Nikomur ne povejte, kar ste videli, dokler Sin človekov ne bo vstal od mrtvih!« (Mt 17,1-9)

»Vzpon na goro« ima globok duhovni pomen, saj človeku omogoča boljši »pregled« nad samim seboj.
Jezusova spremenitev na gori, ko je razodel svoje božje veličastvo, je v vseh navzočih učencih vzbudila ne samo strahospoštovanje ampak tudi hrepenenje po božji bližini. Zato želijo postaviti šotore.
Shodni šotor je v stari zavezi predstavljal božjo navzočnost med izraelskim ljudstvom, v novi zavezi pa imamo šotor (lat. tabernaculum) v vsaki cerkvi in tam je Jezus sredi med nami.
Gospod, daj da bom vedno rad v tvoji bližini in te bom rad poslušal!

NAPOVEDNIK
Danes ob 10. uri je prenos sv. maše po Radiu Ognjišče. S petjem sodeluje vokalna skupina Mater Misericordiae.

Popoldne ob 16. uri je v Don Boskovem centru SLAVLJENJE ZA DRUŽINE, potem pa sledi še spomladanska IZMENJEVALNICA OBLAČIL za otroke.

Popoldne ob 16.30 je srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Vabljeni vsi, ki jim je blizu sv. Frančišek. Člani FSR bodo molili križev pot pred večerno mašo.

V sredo, 11. 3., bo križev pot ob 18.30 molila BIBLIČNA SKUPINA, ki ima srečanja drugo sredo ob 19. uri.

BIBLIČNA SKUPINA, ki jo vodi p. Franc, je vsak četrtek po 9. sv. maši.

V četrtek, 12. 3., bo v študentski župniji POGOVOR O EVTANAZIJI z zdravnikom onkologom dr. Matjažem Zwittrom.

V soboto, 14. 3., ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnjo nedeljo, 15. 3. , ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

PEVSKA VAJA ZA KRIZMENO MAŠO
Povabljeni, da bi kot pevci sodelovali pri krizmeni maši, ki bo letos v sredo, 8. aprila 2020, v mariborski stolnici. Info: cecilija@cerkvena-glasba.si

SREČANJE MOŠKIH – ZARADI KORONA VIRUSA PRELOŽENO NA NOV TERMIN
Vsi moški prisrčno vabljeni na 3. vseslovensko srečanje mož, očetov in sinov, ki bo letos potekalo v soboto, 14. marca, od 9.00 do 18.00 ure v prostorih Zavoda A. M. Slomška v Mariboru. Zbrali se bomo ob naslovu »Moškega in žensko je ustvaril« (1 Mz 1,27).

VOLITVE ŽPS
Prihodnjo nedeljo, 15. 3., bo pri vseh mašah Predizbor kandidatov za ŽPS.
“Za življenje župnije in uspešno delo v ŽPS-ju, ki naj bi župniku pomagal pri načrtovanju, spremljanju, spodbujanju in izvajanju pastoralnega dela, ni vseeno, koga predlagamo ali izberemo. Ob predlaganju novih članov v ŽPS je treba razumeti, ali ima oseba, ki jo nameravate predlagati, določene pogoje. Poleg trdne vere, nravnega življenja, prejetih zakramentov uvajanja (krst in birma), neke splošne razgledanosti in starosti vsaj 16 let so potrebne tudi druge kvalitete. Potrebne so primerne socialne in krščanske kreposti, odkritost, širokosrčnost, da ne ostaja pri malenkostih in zna razločevati, kaj je važno in kaj manj pomembno” (Pastirsko pismo pred izbiro novih članov ŽPS ’20).
Volitve med izbranimi kandidati bodo potekale v nedeljo, 22. 3. 2020.

KRIŽEV POT
Križev pot v naši baziliki molimo oz. premišljujemo vsako SREDO in PETEK po sveti maši ob 9. uri in zvečer ob 18.30 ter v NEDELJO ob 18.30.
Ob PETKIH ZVEČER je križev pot ob 18.15, ta teden ga vodijo MOŠKI.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 15. 3. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
Papež vabi k obhajanju Tedna Laudato si’,
3. marca 2020

Papež Frančišek je povabil katoliške skupnosti po vsem svetu, naj od 16. do 24. maja letos obhajajo Teden Laudato si’. Razlog za to je peta obletnica od izida okrožnice z istim imenom, teden pa želi biti konkretna spodbuda za župnije, redovne skupnosti, škofije in šole, da bi razmišljale o svojem prizadevanju za skrb za skupni dom in ga poglobile.
Papež vse povabi k sodelovanju pri pobudah Tedna Laudato si’. Ob tem še enkrat ponovi »nujen poziv, da bi odgovorili na ekološko krizo,« saj »krik zemlje in krik revnih ne moreta več čakati. Skrbimo za stvarstvo, dar našega dobrega Boga stvarnika. Obhajajmo skupaj Teden Laudato si’,« sklene svoje video sporočilo papež Frančišek, ki ob koncu vošči Božjega blagoslova in prosi za molitev.
Na tisoče skupnosti po vsem svetu je uvedlo različne novosti, da bi uresničile celostno ekologijo, ki predstavlja enega bistvenih poudarkov dokumenta. Kljub temu pa se obseg in ritem okoljske krize še naprej hitro večata in tudi verniki morajo iskati načine, kako na to težavo odgovoriti. Sveti oče in Dikasterij za celostni človeški razvoj zato vabita katoliške skupnosti, naj v Tednu Laudato si’ izvedejo pogumne pobude. Poleg tega naj pogledajo, kaj so storile v zadnjih petih letih v skrbi za skupni dom ter skupaj vidijo, kateri so naslednji koraki na tej poti.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.