OZNANILA na 1. postno nedeljo, 1. 3. 2020

JEZUS SE JE ŠTIRIDESET DNI POSTIL IN JE BIL SKUŠAN

Tisti čas je Duh odvêdel Jezusa v puščavo, da bi ga hudič skušal. Ko se je postil štirideset dni in štirideset noči, je postal napósled lačen. In pristopil je skušnjavec in mu rekel: »Če si Božji Sin, reci, naj ti kamni postanejo kruh.« On pa je odgovóril: »Pisano je: ›Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.‹« Tedaj ga je hudič vzel s seboj v sveto mesto in ga postavil vrh templja ter mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi dol, kajti pisano je: ›Svojim angelom bo zate zapovedoval‹ in: ›Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.‹« Jezus mu je odgovóril: »Pisano je tudi: ›Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!‹« Spet ga je hudič vzel s seboj na zelo visoko goro. Pokazal mu je vsa kraljestva sveta in njihovo slavo ter mu rekel: »Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš.« Tedaj mu je Jezus rekel: »Pobêri se, satan, kajti pisano je: ›Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!‹« Tedaj ga je hudič pústil, in glej, angeli so pristopíli in mu stregli. (Mt 4,1-11)

Štiridesetdnevni postni čas ima svoje temelje tudi v Jezusovem odmiku v puščavo.
Puščava je kraj, kjer ni življenja, kjer se posameznik sooči s samim seboj in bije notranji boj med dobrim in slabim. Jezus je v tem boju zmagal, ker je zajemal iz Božje besede in ni skušal nebeškega Očeta. Služenje Bogu pa je tisti argument, ki ga hudič ne more prenesti in odstopi.
Gospod, pomagaj mi, da bom z veseljem služil Tebi, ki si moj edini Gospod!

NAPOVEDNIK
Popoldne ob 17. uri je srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK2.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM bo ob 18h molitev za nove duhovnike.

V petek in soboto, 6. in 7. 3. poteka pri nas PRIPRAVA NA ZAKON. Prijave so možne preko spletne strani!

Prihodnjo nedeljo, 8. 3., bo ob 10. uri prenos sv. maše po Radiu Ognjišče. S petjem bo sodelovala vokalna skupina Mater Misericordiae.

Prihodnjo nedeljo, 8. 3., bo popoldne ob 16.30 srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA. Vabljeni vsi, ki jim je blizu sv. Frančišek.

KRIŽEV POT
Križev pot v naši baziliki molimo oz. premišljujemo vsako SREDO in PETEK po sveti maši ob 9. uri in zvečer ob 18.30 ter v NEDELJO ob 18.30.
Ob PETKIH ZVEČER je križev pot ob 18.15, molijo ga člani različnih skupin:
– 28. februar: sodelavci KARITAS;
– 6. marec: člani ŽPS;
– 13. marec: MOŠKI;
– 20. marec: DRUŽINE;
– 27. marec: ŽENSKE;
– 3. april: PEVCI;
– 10. april – ob 15.00: člani ŽPS.
V sredo, 11. 3., bodo križev pot ob 18.30 molili člani biblične skupine.
Člani FSR bodo molili križev pot 2. postno nedeljo pred večerno mašo.

STATISTIKA v FEBRUARJU
Biserno poroko sta imela Avguštin in Marija Segedi. Čestitamo!
Pokopali smo 2 ženski in 2 moška: Henriko Ranc, Eriko Safran, Mateja Puhmana in Franca Pušnika.
Naj počivajo v miru!

POBIRMANCI
Vsak ponedeljek ob 15. uri je srečanje pobirmancev – to so mladostniki 9. razreda in srednješolci. Vabljeni!

FRANČIŠKOVA MLADINA
Vsak četrtek ob 20. uri je srečanje mladih, ki so del Frančiškove mladine (FRAMA). Navdušujejo se nad zgledom sv. Frančiška in iščejo odgovore na izzive sedanjega časa. Skupina je namenjena mladim od 16. do 30. leta. Pridi in poglej!
V petek in soboto (6.-8. 3.) poteka v Podlehniku DUHOVNI VIKEND za FRAMO iz vse Slovenije. Prijave so možne do jutri pri p. Janezu.

OSTARELI IN BOLNI
Opažamo, da mnogi bolni in ostareli, potem ko ne morejo več sami priti v cerkev, ostanejo brez duhovne oskrbe. Spodbujamo vse, ki skrbite zanje, da jim omogočite obisk duhovnika na 1. petek v mesecu, ko po domovih prinašamo sv. obhajilo, smo na voljo za sv. spoved in po potrebi tudi sv. bolniško maziljenje. Ne pozabite, da je vsako nedeljo ob 8.30 iz naše bazilike prenos sv. maše po TV Exodus.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 8. 3. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Polona Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
26. februarja 2020

Puščava je kraj Besede
Predstavljamo si, da smo v puščavi. Prvi občutek bi bil, da smo obdani z veliko tišino: nobenega hrupa, razen vetra in našega dihanja. »Puščava je kraj ločitve od hrupa, ki nas obdaja. Je odsotnost besed, da bi naredili prostor neki drugi Besedi, Božji besedi, ki nam kakor lahen vetrič boža srce (glej 1 Kr 19,12). Puščava je kraj Besede, z veliko začetnico,« je zatrdil papež in nadaljeval, da nam Gospod v Svetem pismu rad govori v puščavi. V puščavi Mojzesu izroči »deset besed«, deset zapovedi. In ko se ljudstvo od Njega oddalji ter postane kakor nezvesta nevesta, Bog pravi: »Zato, glej, jo privabim, popeljem jo v puščavo in ji spregovorim na srce. Tam bo odgovarjala kakor v dneh svoje mladosti« (Oz 2,16-17). V puščavi se posluša Božjo besedo, ki je kakor rahel zvok. »V puščavi se ponovno najde bližino z Bogom, Gospodovo ljubezen. Jezus se je vsak dan rad umaknil na zapuščene kraje in molil (glej Lk 5,16). Naučil nas je, kako iskati Očeta, ki nam govori v tišini.« In v srcu ni lahko ustvariti tišine, vedno hočemo vsaj malo govoriti in biti z drugimi.
Molitev, post, dela usmiljenja: to je pot v puščavo postnega časa.
»Glejte, nekaj novega storim, speljal bom pot skozi puščavo« (Iz 43,19).

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.