OZNANILA na 13. nedeljo med letom, 28. 6. 2020

KDOR NE SPREJME SVOJEGA KRIŽA, NI VREDEN KRISTUSA

Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom:
»Kdor ima očeta ali mater rajši kakor mene, ni mene vreden;
in kdor ima sina ali hčer rajši kakor mene, ni mene vreden.
Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden.
Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil,
in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel.
Kdor sprejme vas, sprejme mene;
in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal.
Kdor sprejme preróka, ker je ta prerok, bo dobil plačilo preróka;
in kdor sprejme pravičnega, ker je ta pravični, bo dobil plačilo pravičnega.
Kdor dá piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je moj učenec,
resnično, povem vam, ne bo izgúbil svojega plačila.«
(Mt 10,37-42)

Jezusove besede se verjetno vsem staršem zdijo krute. Saj je ravno spoštovanje očeta in matere ena izmed božjih zapovedi, Jezus pa v ospredje postavlja sebe. Zakaj?
Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu!
Ljubezen do Boga, se kaže v naši ljubezni do bližnjih. In ko smo bližnji drugim, ko jim izkazujemo dela usmiljenja (jim damo kozarec hladne vode), v sebi začutimo radost in veselje.
Gospod, pomagaj mi graditi pristne odnose do Tebe, do bližnjih in do samega sebe!

NAPOVEDNIK
Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, 2. julija, bomo ob 18. uri v ČEŠČENJE izpostavili Najsvetejše in molili za nove duhovne poklice in svetost že poklicanih!

Na PRVI PETEK v mesecu, 3. julija, bomo dopoldne OBISKALI BOLNIKE IN OSTARELE po domovih in jim omogočili prejem zakramentov sv. spovedi in obhajila! Če poznate še koga, ki sam ne more več v cerkev in bi bil vesel našega obiska, nam sporočite v pisarno.

Slovesnost NOVE MAŠE našega župljana lazarista Roka Žlendra je zaradi koronavirusnih razmer prestavljena na Frančiškovo nedeljo, 4. oktobra 2020. Naš novomašnik bo sicer posvečen v duhovnika v ljubljanski stolnici v ponedeljek, 29. 6. 2020, na praznik sv. apostolov Petra in Pavla. Zaradi koronavirusnih razmer je udeležba pri posvečenju omejena. Podprimo našega novomašnika Roka z molitvijo!

POPOLNI ODPUSTEK
Na slovesni praznik SV. PETRA IN PAVLA (29. junij) lahko v naši baziliki prejmete POPOLNI ODPUSTEK.
Odpustek je odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Prejme ga kristjan, ki je pravilno pripravljen pod določenimi pogoji ob pomoči Cerkve, katera v službi odrešenja z oblastjo razdeljuje in naklanja zaklad zadostitev Kristusa in svetnikov.
Popolni odpustek lahko prejmemo le enkrat na dan, delnega pa tudi večkrat. Pri popolnem odpustku se nam odpustijo vse časne kazni. Popolne in delne odpustke lahko naklonimo dušam v vicah po načinu priprošnje, ne pa živim na zemlji; njim lahko pomagamo, da se sami odločijo zanje.

Pogoji za prejem odpustkov:
– nenavezanost na greh;
– prejem zakramenta sv. spovedi (velja do 10 dni prej ali pozneje);
– vreden prejem svetega obhajila;
– molitev po namenu svetega očeta; zadostujejo vera, očenaš in zdravamarija ter slavaočetu;
– dejanje (v tem primeru vstop v našo baziliko)

Sv. obhajilo in molitev po namenu svetega očeta se priporočata na dan odpustka. Oboje je potrebno za vsak popolni odpustek. Ena spoved pa velja za več popolnih odpustkov, a seveda moramo biti brez vsakega, tudi najmanjšega greha.

MAŠNI NAMENI in DAROVI
Sprejemamo mašne namene za mesece julij, avgust in september.
Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec oz. pokličite po telefonu 02 22 85 110.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 5. 7. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Darko Vrbnjak
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
24. junija 2020

Davidova molitev
Poglejmo Davida: svetnik in grešnik, preganjanec in preganjalec, žrtev in celo krvnik. Obstaja samo ena rdeča nit v Davidovem življenju, ki daje enotnost vsemu, kar se zgodi: njegova molitev. To je glas, ki nikoli ne ugasne. Je človek molitve. To je glas, ki nikoli ne utihne: naj prevzame tone velikega veselja ali pa zven tožbe, vedno je ista molitev, samo melodija se spremeni. In na ta način nas David uči v celoti vstopiti v dialog z Bogom: tako veselje kot krivda, tako ljubezen kot trpljenje, tako prijateljstvo kakor bolezen. Vse lahko postane beseda, namenjena Njemu, ki nas vedno posluša.
David, ki je poznal osamljenost, v resnici ni bil nikoli sam. In navsezadnje je to moč molitve pri vseh tistih, ki ji dajo prostor v svojem življenju. Molitev ti daje plemenitost in David je plemenit, ker moli. Molitev nam daje plemenitost. Zmožna je zagotoviti odnos z Bogom, ki je resnični tovariš na človekovi poti sredi tisočih življenjski nadlog, tako dobrih kot slabih, a vedno z molitvijo. »Hvala, Gospod. Bojim se, Gospod. Pomagaj mi, Gospod. Odpusti mi, Gospod.« Davidovo zaupanje je bilo tako veliko, da ko je bil preganjan in je moral bežati, ni dopustil, da bi ga kdo brani. »Če me moj Bog na ta način ponižuje, On vé.« Plemenitost molitve nas namreč pušča v Božjih rokah. V tistih rokah, ki so ranjene od ljubezni in so edine varne roke, ki jih imamo.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.