OZNANILA na 1. postno nedeljo, 21. 2. 2021

JEZUSA SATAN SKUŠA IN ANGELI MU STREŽEJO

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo.
V puščavi je bil štirideset dni
in satan ga je skušal.
Bil je med zvermi in angeli so mu stregli.
Ko pa so Janeza zaprli v ječo,
je šel Jezus v Galilejo.
Oznanjal je Božji evangelij in govóril:
»Čas se je dopólnil
in Božje kraljestvo se je približalo.
Spreobrnite se in vérujte evangeliju!«
(Mr 1,12-15)

Po krstu v Jordanu je, kjer je bilo izpričano Jezusovo božje sinovstvo, ga je Duh odvedel v puščavo.
Puščava velja za kraj, kjer ni življenja, kjer je vsenaokrog zgolj pesek in kamenje. Tudi rastline ne uspevajo.
In v to odsotnost življenja se priplazi satan, ki je skušal Jezusa, a Jezus je ostal zvest Očetu. Jezus tudi nas vabi k spreobrnjenju in veri v Njegovo veselo oznanilo.
Gospod, naj v tem postnem času vztrajam v zvestobi Tvojemu evangeliju!

NAPOVEDNIK
Zvečer ob 19.30 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2 na daljavo.

Po zimskih počitnicah, se osnovnošolski otroci vračajo v svoje šole. Kljub temu OSNOVNOŠOLSKA KATEHEZA še vedno POTEKA NA DALJAVO, dokler ne bo dovoljena v živo.

V sredo, 24. 2., bo ob 17. uri SREČANJE ZA STARŠE vseh veroukarjev na daljavo prek aplikacije Zoom. Povezavo boste prejeli po e-pošti!

POSTNE DELOVNE SOBOTE
V postnem času pripravljamo nekaj delovnih sobot za osnovnošolske otroke, ki bodo potekale med 11. in 15. uro.
V soboto, 27. 2., bo srečanje za 8. IN 9. RAZRED.
V soboto, 6. 3., bo srečanje za 5., 6. IN 7. RAZRED.
V soboto, 13. 3., bo srečanje za 1. IN 2. RAZRED.
V soboto, 20. 3., bo srečanje za 3. IN 4. RAZRED.
Tovrstne »duhovne vaje« so lahko organizirane za do deset oseb oz. članov istega gospodinjstva, z upoštevanjem higienskih navodil oz. priporočil NIJZ (uporaba maske, vzdrževanje razdalje vsaj 1,5 m, razkuževanje rok, kihanje in kašljanje v rokav, udeležba zdravih), brez prenočevanja in skupnega prehranjevanja.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo namene za februar in marec.

+ P. LAVRENCIJ ANŽEL
V ponedeljek, 8. februarja 2021, je odšel h Gospodu p. Lavrencij (Jožef) Anžel OFM, frančiškanski duhovnik in DOLGOLETNI ŽUPNIK v naši župniji Matere Usmiljenja (od 1986 do 1998 in od 2004 do 2010).
Na tem svetu je živel 80 let, Bogu je služil v serafinskem redu 62 let in 5 mesecev, duhovnik je bil 52 let.
Rojen je bil 1. februarja 1941 v Zgornjih Verjanah (župnija Sveta Trojica v Slov. goricah), v Red manjših bratov je vstopil 13. septembra 1957, prve začasne zaobljube je izrekel 14. septembra 1958, slovesne zaobljube pa 4. oktobra 1964. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1968.
Deloval je v mnogih naših postojankah od Maribora preko Ljubljane in Kamnika v daljnem Sydneyu v Avstraliji, od koder se je po štirih letih vrnil v Slovenijo, potem je bil v Šiški in Mariboru, nato pri rodni Sv. Trojici, pa zopet v Mariboru in naposled v Kamniku.
Od njega smo se poslovili v njegovi rojstni župniji Sveta Trojica v Slovenskih goricah v soboto, 13. februarja, ob 11. uri, ko je ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM daroval mašo zadušnico. Po maši smo ga pokopali na frančiškanskem delu pokopališča pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah.
Rajnega p. Lavrencija priporočamo v molitev v veri, da je že srečal vstalega Gospoda, ki ga je v življenju tako iskreno ljubil.
Gospod, daj rajnemu večni pokoj!
In večna luč naj mu sveti!
Naj počiva v miru! Amen.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Homilija na pepelnično sredo,
17. februarja 2021

Pot postnega časa
Postni čas je potovanje, ki obsega vse naše življenje, nas v celoti. Je čas za preverjanje poti, po kateri hodimo, za ponovno najdenje ceste, ki vodi domov, za ponovno odkritje temeljne vezi z Bogom, od katerega je vse odvisno. Postni čas ni čas nabiranja cvetja, je razločevanje, kam je usmerjeno moje srce. To je središče postnega časa: kam je usmerjeno moje srce. Živim, da bi bil všeč Gospodu ali pa da bi bil opažen, hvaljen, priljubljen, na prvem mestu in tako dalje? Potovanje postnega časa je izhod, izhod iz suženjstva v svobodo. Imamo štirideset dni, ki spominjajo na štirideset let, ko je Božje ljudstvo potovalo po puščavi, da bi se vrnilo v deželo izvora. Težje je Božjemu ljudstvu bilo zapustiti Egipt v srcu kot pa ga zapustiti, ko so iz njega bežali; tisti Egipt, ki so ga vedno nosili v srcu. Zelo težko je zapustiti Egipt. Med potjo je vedno bila skušnjava, da bi žalovali za čebulo, da bi se vrnili nazaj, da bi se navezali na spomine preteklosti, na kakšnega malika.
Tudi za nas je tako: povratno potovanje k Bogu ovirajo naše nezdrave navezanosti, zaustavljajo ga zanke pregreh, lažne varnosti denarja in videza, pritoževanja žrtve, ki paralizira. Da bi hodili, je treba razkrinkati te iluzije.
Vir: www.vaticannews.va

Mašni nameni v tem tednu >>>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.