OZNANILA za mesec JULIJ 2022

NAPOVEDNIK za mesec JULIJ
V mesecih juliju in avgustu je ŽUPNIJSKA PISARNA odprta samo takoj po jutranji in večerni sv. maši. V nujnih primerih pa seveda pozvonite na domofon ali pokličite po telefonu.

V torek, 5. 7., je praznik sozavetnikov Evrope SV. CIRILA IN METODA, v ponedeljek, 11. 7., pa praznik SV. BENEDIKTA, zavetnika Evrope.

V petek, 15. julija, obhajamo praznik SV. BONAVENTURA, škofa in cerkvenega učitelja, ki je zavetnik frančiškanskih bogoslovcev. Ob tem ne pozabimo moliti in prositi za nove duhovne poklice!

V soboto, 23. 7., obhajamo praznik SV. BRIGITE, sozavetnice Evrope.

V nedeljo, 24. julija, obhajamo t.i. KRIŠTOFOVO NEDELJO. Pri vseh mašah bomo blagoslovili avtomobile, za vsak srečno prevožen kilometer pa boste lahko darovali za akcijo MIVA., s katero podpiramo slovenske misijonarje in jim tako olajšamo nakup prepotrebnih prevoznih sredstev.

V nedeljo, 24. julija, obhajamo tudi ANINO NEDELJO, ob 10.30 bo sv. maša tudi v naši podružni cerkvi sv. Ane v Ribniškem selu.

Lani je papež Frančišek sprejel odločitev, da se vsako leto četrta nedelja v juliju praznuje kot SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV IN OSTARELIH, saj je ta nedelja blizu praznika Marijinih staršev Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev. Letos bo to v nedeljo, 24. julija, in sicer pod naslovom »Še v starosti rodijo sadove« (Ps 92,15).
Na letošnjih splošnih avdiencah je papež Frančišek imel že več katehez in nagovorov, v katerih je govoril o obdobju starosti. Te kateheze in druga gradiva, ki jih za pripravo na svetovni dan pripravlja Dikasterij za laike, družino in življenje, najdete na spletnih straneh www.vaticannews.va. Odlomki pa so tudi v naših oznanilih.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
29. junija 2022

Peter in Pavel nas učita rasti v veri
V Apostol Peter je to izkusil takoj. Prav po tem, ko je Jezusu izpovedal svojo vero, ko On napove, da bo moral trpeti in biti obsojen na smrt, zavrne to možnost, ki po njegovem mnenju ni združljiva z Mesijo. Čuti celo, da mora grajati Učitelja, ki pa ga ošteje z naslednjimi besedami: »Postavi se zadaj, za mano, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.« (v. 23)
Pomislimo: ali se ne dogaja isto tudi nam? Ponavljamo veroizpoved, izgovarjamo jo z vero; vendar pa se ob soočanju s težkimi življenjskimi preizkušnjami zdi, da se vse maje.
Nagnjeni smo k temu, da bi protestirali pri Gospodu in mu rekli, da to ni prav, da morajo obstajati druge poti, ki so bolj ravne in manj naporne. Doživljamo bridkost vernika, ki verjame v Jezusa, zaupa Vanj; vendar pa hkrati čuti, da mu je težko slediti, in je v skušnjavi, da bi iskal druge poti, ki so drugačne od Učiteljevih. Sveti Peter je živel to notranjo dramo in je potreboval čas in dozorevanje. Sprva ga je misel na križ navdajala z grozo; ob koncu življenja pa je pogumno izpričal Gospoda, do te točke, da so ga – kakor pravi izročilo – križali z glavo navzdol, da ne bi bil enak Učitelju.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.