OZNANILA za mesec AVGUST 2020

NAPOVEDNIK za mesec AVGUST
V nedeljo, 2. avgusta, obhajamo praznik DEVICE MARIJE ANGELSKE V PORCIUNKULI, ko lahko prejmete t.i. porciunkulski odpustek. Omenjeni odpustek je sv. Frančišek izprosil od papeža Honorija, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje, lahko bili deležni božje milosti. Tako je najprej dobila majhna cerkvica sv. Marije Angelske privilegij za prejem odpustka, kasneje pa se je le-ta razširil na vse cerkve, ki jih upravljamo manjši bratje (frančiškani, kapucini in minoriti).

Slovesnost NOVE MAŠE našega župljana lazarista Roka Žlendra je zaradi koronavirusnih razmer prestavljena na Frančiškovo nedeljo, 4. oktobra 2020.

V mesecih juliju in avgustu je ŽUPNIJSKA PISARNA odprta samo takoj po jutranji in večerni sv. maši. V nujnih primerih pa seveda pozvonite na domofon ali pokličite po telefonu.

Na ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM, 6. avgusta, bomo ob 18. uri v češčenje izpostavili Najsvetejše in molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

Na PRVI PETEK, 7. avgusta, se srečajte z Bogom v zakramentih sprave in evharistije. Dopoldne bomo po domovih obiskali bolne in ostarele ter jim prinesli obhajilo ter omogočili sv. spoved. Sporočite, če poznate še koga, ki bi bil vesel našega obiska!

V torek, 11. avgusta, v naši baziliki obhajamo OBLETNICO POSVETITVE CERKVE, ko lahko pri nas prejmete tudi popolni odpustek. Pridružite se nam pri praznovanju pri molitvi bogoslužnega branja in hvalnic ob 7.15 ali pri sv. maši ob 9. uri in 19. uri.

Na praznik MARIJINEGA VNEBOVZETJA, v soboto 15. avgusta, bodo sv. maše kot ob nedeljah. Pred večerno sv. mašo bomo ob 18.30 zapeli slovesne litanije Matere Božje, ki odslej vsebujejo tudi vzklik – Mati usmiljenja. Vabljeni!

Od 16. do 22. avgusta, bo v Strunjanu potekalo ŽUPNIJSKO LETO-VANJE za otroke, mladino in mlade družine.

Od nedelje, 23. avgusta, bo na voljo novi URNIK KATEHETSKIH DEJAVNOSTI v naši župniji.

V torek, 25. avgusta, obhajamo praznik SV. LUDVIKA IX., sozavetnika Frančiškovega svetnega reda.

Naslednja številka župnijskih oznanil izide v nedeljo, 30. avgusta.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Predgovor h knjigi Občestvo in upanje,
29. julija 2020

Na vrhuncu krize zaradi koronavirusa smo obhajali veliko noč. Velika noč nam podarja upanje, zaupanje in pogum, nas krepi v solidarnosti. Pravi nam, naj premagamo rivalstvo preteklosti in se prepoznamo člani velike družine, ki gre onkraj vsake meje in v kateri vsakdo nosi bremena drugega. Nevarnost pred okužbo z virusom nas mora naučiti druge vrste »okužbe«, in sicer »okužbe« z ljubeznijo, ki se prenaša od srca do srca. Hvaležen sem za mnoga znamenja razpoložljivosti za spontano pomoč ter junaško zavzetost zdravstvenega osebja, zdravnikov, duhovnikov. V teh tednih smo čutili moč, ki je prihajala iz vere.
Prva faza krize zaradi koronavirusa, v kateri ni bilo mogoče javno obhajati evharistije, je za mnoge kristjane predstavljala boleč čas evharističnega posta. Mnogi so izkusili, da je Gospod prisoten kjerkoli sta dva ali so trije zbrani v njegovem imenu. Prenos svetih maš preko medijev je bila rešitev v izrednih razmerah, za katero so bili mnogi hvaležni. Vendar pa virtualen prenos ne more nadomestiti Gospodove realne navzočnosti pri obhajanju evharistije. Zato sem vesel, da se zdaj lahko vrnemo k običajnemu bogoslužnemu življenju. Prisotnost vstalega Gospoda v njegovi Besedi in obhajanju evharistije nam bo dala moč, ki jo potrebujemo za soočanje s težkimi problemi, ki nas čakajo po krizi.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.