OZNANILA za FRANČIŠKOVO nedeljo, 2.10.2016

OZNANILA v PDF

In apostoli so rekli Gospodu: »Pomnôži nam vero!« Gospod pa je rekel: »Če imate vero kakor gorčično zrno, bi tej murvi lahko rekli: ‚Izruj se s korenino in se presádi v morje‘ in bila bi vam poslušna.«
(Lk 17,5–6)

Pri sv. mašah danes beremo pismo našega provincialnega ministra p. Marjana Čudna. Lahko ga preberete tudi tukaj >>>

MOLITEV ROŽNEGA VENCA
V času sv. Dominika, v 12. stoletju, je doživela Božja Cerkev mnogo gorja, ljudje so bili preizkušani s številnimi tegobami. V deželi je bila velika lakota in hude vojne, ki so zahtevale mnogo življenj, velike herezije in krivi nauki so tisoče oropali prave vere. Molitev je utihnila in med kristjani je zamrla pobožnost. Ljudje so se ločili od Boga in posuroveli. V tem pogubnem času se je pobožni duhovnik Dominik zatekel k Božji Materi, naj se vendar Najvišji na njeno priprošnjo usmili in da ogroženemu krščanstvu neko sredstvo, da se vrne k Bogu in reši velike stiske. Njegova molitev je bila uslišana. Bilo mu je razodeto, naj povsod uči in priporoča molitev svetega rožnega venca. Obliko pobožnosti, ki vsebuje vse najodličnejše skrivnosti našega zveličanja in je tako lahka in razumljiva, da si jo lahko zapomnijo ter jo molijo tudi neuki. In vse se je zgodilo. V družine se je vrnila hišna pobožnost, nauki nebeškega zveličanja niso bili pozabljeni in med kristjane se je vrnil blagoslov nebes.
In če nas Jezus, naš zveličar, sam opominja, naj nenehno molimo, potem nam ta oblika molitve daje v roke najboljše sredstvo za molitev tako podnevi kot tudi ponoči, doma kot na poti, celo ubogi slepec ima v rožnem vencu najlepši vzorec za molitev in premišljevanje. Kdor takšno molitev, ki jo Cerkev svojim vernikom priporoča, zaničuje, ta se pregreši nad zdravilom, po katerem je Bog že večkrat krščanskemu svetu podelil pomoč in rešitev.
Po: A. M. Slomšku

Kdo je Bog kakor ti?
Kdo je Bog kakor ti, ki odpuščaš krivdo, ki greš prek pregrehe k ostanku svoje dediščine? Ne drži na veke svoje jeze, kajti ugaja mu dobrohotnost. Spet se nas bo usmilil, poteptal bo naše krivde. V globino morja bo zagnal vse naše grehe. Izkazal boš Jakobu svojo zvestobo, Abrahamu svojo dobroto, kakor si prisegel našim očetom od nekdanjih dni. Amen.
Po Mih 7,18.20

OKTOBER – MESEC ROŽNEGA VENCA
Molitveni nameni
Ponedeljek, 3. 10.: Za nerojene otroke
Torek, 4. 10.: Za slovensko frančiškansko provinco
Sreda, 5. 10.: Za pedagoške delavce
Četrtek, 6. 10.: Za družine
Petek, 7. 10.: Za žrtve in varnost v prometu
Sobota, 8. 10.: Za mladoporočence
nedelja, 9. 10.: Za žrtve nasilja

V četrtek, 6. oktobra je PRVI ČETRTEK v mesecu, Ob 18. uri bo molitvena ura za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih.

Na PRVI PETEK, 7. oktobra bo obisk bolnih in ostarelih. Bolni in ostareli, ki ne morejo več v cerkev, pa bi želeli prejeti zakrament spovedi, sv. obhajila ali morda tudi sv. maziljenj, nam sporočite in jih bomo obiskali.

V nedeljo, 9. oktobra ob 10. uri pri sv. maši sodelujejo in jo oblikujejo BIRMANCI in njihovi starši.

V nedeljo, 9. oktobra bo ob 16.30 redno mesečno srečanje za FRANČIŠKOV SVETNI RED, za starejše in mlajše. Po rednem srečanju bo skupna molitev v baziliki in sodelovanje pri večerni maši.

V nedeljo, 9. oktobra bo ob 18. 00 SREČANJE ZAKONSKE SKUPINE. Vabljeni novi pari.

Ob 1700-letnici rojstva svetega Martina vas v soboto, 15. oktobra 2016, vabimo na enodnevno ŽUPNIJSKO ROMANJE k sv. Martinu v Szombathely in k sv. Juriju v Ják na Madžarsko. Cena romanja (prevoz) je 25 €. Prijave sprejemamo v pisarni.

BIRMANSKI KOTIČEK
Kaj je treba storiti, ko si spoznal Boga?
Hudo je, če Boga ne iščeš, čeprav veš, da obstaja! Pri birmi gre prav za to: imaš enkratno priložnost odkriti Boga, mu odpreti svoje srce in ga sprejeti v svoje življenje.
Nekoč je sv. Mati Terezija napisala naslednje:
Pogosto lahko vidiš žice ob cesti. Dokler v njih ni toka, ni luči. Žica si ti in Jaz. Tok je Bog.. Če dovoliš, da tok teče skozi nas, prinašamo svetu luč: JEZUSA. Če ne sprejmemo toka, razširjamo temo.
Ali hočeš v sebi čutiti Božjo moč?
Natanko tako je z birmo. Ali si pod napetostjo? Ali si globoko povezan z Bogom? Ali pa misliš, da to sploh ni mogoče? Ali se morda trenutno počutiš, kot žica brez elektrike, ki nesmiselno nekje visi? Ali bi želel biti prevodnik, po katerem teče Božja ljubezen? Ali hočeš uresničiti polno življenje? Ali si kdaj doživel, da si čisto blizu Bogu, da te on ljubi, varuje, vodi in spremlja? Ali pa si moraš pošteno priznati: v meni je velika praznina!
(Youcat-birma, Maraton proti birmi)

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 9. 10. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira, 2. berilo: Polona Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Danijel, duhovnik in tovariši muč.
TOREK – Janez XXIII., papež
SREDA – Maksimilijan Celjski, mučenec
ČETRTEK – Koloman, mučenec
PETEK – Kalist, papež, mučenec
SOBOTA – Terezija Avilska, redovnica,devica
NEDELJA – Marjeta, redovnica

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Toda Jezus nas v svojem razmišljanju o zakonu napoti na neki drug odlomek […] nemir moškega, ki išče »pomočnico, njemu primerno« (1 Mz 2,18.20), sposobno premagati to samoto, ki ga vznemirja in ki je ne odpravi niti bližina živali niti vse drugo, kar je ustvarjeno. Izviren hebrejski izraz nas napotuje na neposreden odnos iz oči v oči, tudi v tihem dialogu, kajti v ljubezni so trenutki molka običajno zgovornejši od besed. Gre za srečanje z obličjem, s »ti«-jem, ki odseva Božjo ljubezen in ki daje »najlepše premoženje, saj je našel ustrezno pomočnico in oporni steber« (Sir 36,24) […] Iz tega srečanja, ki ozdravlja samoto, izhajata posredovanje življenja in družina. […] Adam, ki je prav tako človek vseh časov in vseh pokrajin našega planeta, osnuje skupaj s svojo ženo novo družino, kot to ponovi Jezus, ko navaja Prvo Mojzesovo knjigo: »Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se bo pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso« (Mt 19,5; prim. 1 Mz 2,24). Glagol »pridružiti se« v hebrejskem izvirniku nakazuje tesno ujemanje, fizično in notranjo pripadnost, in sicer do te mere, da se uporabi za opis združitve z Bogom […] Tako nam ne prikliče v spomin zakonske združitve samo v njeni spolni in telesni razsežnosti, temveč tudi v njeni svobodni ljubeči podaritvi. Sad te združitve je postati »eno meso« tako v fizičnem objemu kot tudi v združitvi src in življenj in morda v otroku, ki se rodi iz obeh in bo v sebi – tako da ju ne bo združeval samo genetsko, temveč tudi duhovno – nosil »meso« obeh.

(Prvo poglavje “V luči besede”, podpoglavje “Ti in tvoja žena”, 12. in 13. točka)

DUHOVNA ISKRICA
Moja skrivnost je povsem preprosta: molim. V svoji molitvi se povsem zedinim s Kristusovo ljubeznijo. Vidim: moliti pomeni ljubiti Jezusa, moliti z njim pa pomeni živeti. In to pomeni uresničevati njegove besede. Molitev mi pomeni, da sem 24 ur na dan zedinjena z Jezusovo voljo, da živim zanj, po njen in z njim. (sv. mati Tereza)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.