OZNANILA za 4. adventno nedeljo, 18.12.2016

OZNANILA v PDF

Ko pa je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marijo, svojo ženo; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, zakaj on bo odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je spolnilo, kar je bil Gospod napovedal po preroku, ki pravi: »Glej, devica bo spočela in rodila sina, ki se bo imenoval Emanuel, kar pomeni: Bog z nami.« (Mt 1,20-23)

JOŽEF V SLUŽBI ODREŠENJA
Evangelist nam pripoveduje, da se je Jožefu v sanjah prikazal angel. Kot je videti, ima angel pri moškem očitno samo eno možnost, da bo slišan: pojaviti se mora v sanjah. Tedaj se moški ne more ubraniti slik in vzgibov, ki se pojavijo.
Ko se Jožef prebudi, bi nad sanjami lahko kratko zamahnil, češ da ničesar ne pomenijo. Vendar Jožef sanjam sledi, kajti v njih je izkusil nekaj, čemur zaupa. Angel mu v sanjah razloži stvari, ki jih ni mogel razumeti: njegova zaročenka Marija je noseča, vendar ne od njega. Razmišlja, kako naj se odzove. Po judovski postavi je za takšen primer predvidena smrtna kazen. Vendar želi biti Jožef do svoje zaročenke pravičen in premišljuje, da bi jo na skrivaj odslovil, da ji ne bi škodoval. Ob tem razmišljanju v Jožefove sanje stopi angel in mu pojasni dogodke: Marija ni zanosila z drugim moškim, pač pa po delovanju Svetega Duha. Angel Jožefa spodbudi, naj Marijo vzame k sebi. Jožef angela uboga. Vstane in stori, kakor mu je naročil.

Želim ti, da bi tudi tebe obiskal angel in ti osvetlil tvoje življenjem. Zaupaj temu angelu iz sanj. Pokazal ti bo, kako je s teboj. Angel ti bo razkril tvojo resnico. Ta ni vedno prijetna. Pogosto smo se namreč poistovetili z našimi lastnimi predstavami o sebi, da bi se izognili resnici o sebi.
Vendar ti bo angel povedal tudi za obljubo, ki je nad tvojim življenje. Kaj Bog od tebe pričakuje. Sanje te želijo opogumiti, da narediš korake, ki te vodijo v živost, v ljubezen, v mir in v svobodo.
Angel te spodbuja, da vstaneš in vzameš življenje v svoje roke, ga oblikuješ tako, kot ustreza tvojemu bistvu. Želim ti, da tako kot Jožef zaupaš angelu in storiš to, k čemur te angel spodbuja in v čemer ti daje oporo.
Po: A. Grün, Želim ti božičnega angela

ADVENTNA SPOVED
Od 19. do 23. decembra bomo v baziliki spovedovali od 7.00 do 12.00 in od 14.00 do 20.00. Med polnočnico ne bo spovedovanja.

V petek dopoldne, 23. decembra bo OBISK BOLNIKOV NA DOMOVIH. Bolni in ostareli, ki ne morete priti v cerkev, pa bi ob praznikih želeli prejeti zakramente, nas obvestite in vas bomo obiskali.

V petek, 23. decembra bo na Teznem ob 20. uri SPOKORNO BOGOSLUŽJE ZA MLADE in prilika za spoved. Mladi lepo vabljeni.

V soboto, 24. decembra 2016, na sveti večer ne bo maše ob 19. uri. Ob 21. uri ste lepo vabljeni k POLNOČNICI ZA DRUŽINE. Ob začetku maše bo kratka božična akademija in blagoslov jaslic. Pri akademiji in maši bodo prepevali Mehurčki pod vodstvom Fani Pečar.

V soboto, 24. decembra bo ob 23.40 kratka BOŽIČNA AKADEMIJA, ki jo bo pripravil gospod Aleš Marčič s pevskim zborom Mater Misericordiae. Ob 24.00 bo SLOVESNA POLNOČNICA.

V nedeljo, 25. decembra praznujemo PRAZNIK GOSPODOVEGA ROJSTVA – BOŽIČ. Pri župnijski maši ob 8.30 bo prepeval župnijski pevski zbor pod vodstvom gospoda Francija Divjaka in ob orgelski spremljavi Marije Dovčar; pri sv. maši ob 11.30 pa bo prepeval zbor Laudamus pod vodstvom gospoda profesorja Maksimiljana Feguša in ob orgelski spremljavi gospoda Jožeta Vagnerja.

Na božič imamo v baziliki CELODNEVNO ČEŠČENJE SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Ker so na ta dan maše po nedeljskem urniku bo Najsvetejše izpostavljeno v češčenje v evharistični kapeli od 15.00 do 18.30. Češčenje bomo sklenili zvečer ob 18.30 s petimi litanijami Matere Božje, Matere našega Odrešenika.
Letos bo v baziliki češčenje samo en dan, ostala dva dneva bo češčenje v župniji Sv. Trojica v Slov. goricah in v župniji Košaki.

BLAGOSLOV DOMOV
Pred praznikom treh kraljev, 4. in 5. januarja 2017 bomo blagoslavljali domove. Če bi želeli, da vam blagoslovimo vaš dom nam sporočite. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Ob blagoslovu vas lahko obiščejo tudi trije kralji. Darove, ki jih boste namenili ob blagoslovu bomo namenili za misijone.

SEZNAM BRALCEV
Sobota, 24. 12. 2016

  • ob 21.00: 1. berilo: Marica Fleisinger, 2. berilo: Marjan Gselman
  • ob 24.00: 1. berilo: Bernardka Uratnik, 2. berilo: Janko Trebše
    • prošnje: Kornelija Ferčak Folnovič in Tomaž Folnovič

Nedelja, 25. 12. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira, 2. berilo: Polona Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Urban II., papež
TOREK – Evgen, Mučenec
SREDA – Peter Kanizij, duhovnik
ČETRTEK – Frančiška Cabrini
PETEK – Janez Kancij, duhovnik
SOBOTA – Adam in Eva
NEDELJA – Anastazija, mučenka

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

To ne pomeni, da bomo prenehali opozarjati na dekadenčno kulturo, ki ne pospešuje ljubezni in trajne podaritve. Posvetovanja dveh prejšnjih sinod so razkrila različne simptome »kulture začasnega«. Tu mislim na primer na naglico, s katero ljudje prehajajo iz enega ljubezenskega odnosa v drugega. Mislijo, da je – podobno kot na družbenih omrežjih – ljubezen mogoče vključiti in izključiti in celo na hitro blokirati, kakor uporabniku ugaja. Mislim tudi na strah, ki ga zbuja perspektiva trajne zaveze, na obsedenost s prostim časom, na odnose, ki tehtajo stroške in koristi in se ohranjajo samo, če so sredstvo za odpravo samote, če ljudem nudijo zaščito ali kakršne koli usluge. To, kar se dogaja s stvarmi in okoljem, se prenaša na medosebne odnose: vse se lahko zavrže; vsak predmet lahko uporabimo in potem zavržemo, potrošimo in uničimo, izkoristimo, dokler služi. Narcisizem naredi ljudi nesposobne, da bi videli onkraj sebe, onkraj svojih želja in potreb. Toda kdor izrablja druge, bo slej ko prej končal tako, da ga bodo po enaki logiki drugi izrabili, zmanipulirali in zapustili. Pozornost vzbuja dejstvo, da se ločitve pogosto dogajajo pri starejših odraslih, ki iščejo nekakšno »samostojnost« in zavračajo misel, da bi se mož in žena postarala skupaj ter skrbela drug za drugega in se med seboj podpirala.
(Drugo poglavje “Realni položaj in izzivi družine”, podpoglavje “Položaj današnje družine”, točka 39)

DUHOVNA ISKRICA
Človek mora iti vase,
sebe iskreno in odkritosrčno spoznati, da bo vedel,
kaj mora storiti.
Ali ne ve mati iz svoje notranjosti,
kaj je njena dolžnost do otroka?

(Alojzij Šušstar)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.