OZNANILA za 25. nedeljo med letom, 18.9.2016

OZNANILA v PDF

»Kdor je zvest v najmanjšem, je zvest tudi v velikem, kdor pa je krivičen v najmanjšem, je krivičen tudi v velikem. Noben služabnik ne more služiti dvema gospodoma: ali bo namreč enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega preziral. Ne morete služiti Bogu in mamonu.« (Lk 16,10.13)

Od vsakega človeka bo večni Gospodar zahteval »obračun o gospodarjenju«. Kolikokrat nam Gospod v življenju daje priložnost za premislek o življenju. Vsaka bolezen ali katera koli preizkušnja je lahko priložnost za premislek in spreobrnjenje. K temu nas tudi nagovarja sveto leto usmiljenja: “USMILJENI KAKOR OČE”. Papež Frančišek pa nas spodbuja, naj bomo orodje usmiljenja.

Živeti usmiljenje, da bi bili orodja usmiljenja

»Dragi bratje in sestre, spomnimo se Gospodovih besed, ki nam dajejo veliko tolažbe in nam pomagajo videti, ali svoje moči porabljamo za dobro. Poklicani smo torej, da se od njega učimo, kaj pomeni živeti usmiljenje in tako biti orodja usmiljenja. Živeti usmiljenje, da bi bili orodja usmiljenja.« Živeti usmiljenje pomeni čutiti, da potrebujemo Jezusovo usmiljenje, da potrebujemo odpuščanje in tolažbo, in to s strani Jezusovega usmiljenja.
Imeti pogled usmerjen na Božjega Sina nam daje razumeti, koliko poti še moramo opraviti. Obenem pa nas to navdaja z veseljem, saj vemo, da hodimo z Njim in nismo sami. »Pogumno, torej, pogumno! Ne pustimo si vzeti veselja, da smo Gospodovi učenci. Pusti, da te vodi Gospod, odpri svoje srce, začuti nad sabo njegov pogled in njegovo usmiljenje. In tvoje srce se bo napolnilo z veseljem, z veseljem odpuščanja, če boš le prosil odpuščanje. Ne pustimo si ukrasti upanja, da živimo to življenje skupaj z Njim in z močjo njegove tolažbe.«
Radio Vatikan

Zahvaljen, Gospod, za priliko o iznajdljivem oskrbniku. V marsičem smo mu podobni. Tudi mi trgujemo in kupčujemo, zazrti v mamona in bleščavo posvetnih dobrin. Saj bi radi služili samo tebi, a nas vabljivo udobje spet in spet odvrne od tvojega križa. Naš svet je svet pridobitništva, ti nam ponujaš le blagre uboštva. Tvoji zemeljski dnevi niso bili nasičeni z vabami reklame, mi pa se utapljamo v sladkih ponudbah. Samo zato te je težko prepoznati kot edino Resnico tega sveta.
Po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh

VEROUK
V ponedeljek, 19. septembra je ZAČETEK VEROUKA za otroke. Starši, omogočite svojim otrokom, da se bodo preko verouka srečali z Jezusom, z zakramenti in utrdili vero, na kateri bodo, ko odrastejo, lahko gradili svoje življenje.

OBISK FATIMSKE MARIJE ROMARICE
V soboto, 24. septembra, nas obišče kip Fatimske Marije Romarice. Ob 8.30 bo slovesni sprejem, ob 9.00 sveta maša in ob 10.30 slovo. Od nas bo kip Fatimske Marije Romarice romal do stolne cerkve.

Fatimska Marija uslišuje prošnje
13. oktobra 1917, se je v Fatimi, Devica Marija že šestič prikazala trem pastirčkom, Luciji, Frančišku in Jacinti. Vidkinja Lucija pripoveduje v prvem ‘Spominu’, kako je k Jacinti prišel nek mož, ki je jokal kakor otrok. Dobil je poziv, da mora na vojsko, doma pa je imel bolno ženo v postelji in tri majhne otroke. Prosil je za ozdravljenje žene ali za preklic poziva.
Jacinta ga je povabila, naj z njo moli rožni venec. Potem mu je rekla: “Ne jokajte! Marija je tako dobra! Zanesljivo vas bo uslišala.”
Ni pozabila na moža. Na koncu rožnega venca je zanj vselej zmolila Zdravamarijo. Čez nekaj mesecev je prišel s svojo ženo in z otroki, da se zahvali Mariji za obe prejeti milosti. Zaradi vročine, ki jo je imel pred odhodom, je bil oproščen vojaške službe, njegovo ženo pa je Marija čudežno ozdravila

BL. ANTON MARTIN SLOMŠEK
Pred praznikom bl. Antona Martina Slomška bo v stolnici NOČNO BDENJE. Naša župnija vodi molitev v nedeljo, 25. 9. od 01.00 do 02.00. Lepo vabljeni!
V nedeljo, 25. septembra, bo v župniji bl. Antona Martina Slomška v Košakih SLAVJE OB SLOMŠKOVI NEDELJI pod geslom “V nebesa skozi vrata usmiljenja”. Ob 15. uri bo molitvena ura, ob 16. uri pa somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil apostolski nuncij v RS msgr. Juliusz Janusz, pridigal pa bo mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Ob tej priložnosti bodo sprejeli relikvije bl. Slomška in sv. papeža Janeza Pavla II.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 25.9.2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Janko Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Karmen Podlesnik Marčič, 2. berilo: Darko Lovrec
  • ob 11.30: 1. berilo: Franc Smole, 2. berilo: Jana Sabo Bubanja
  • ob 19.00: 1. berilo: Lucija Šeme, 2. berilo: Martina Majerle

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Teodor, škof
TOREK – Andrej Kim in drugi korejski mučenci
SREDA – Matej, apostol
ČETRTEK – Mavricij, mučenec
PETEK – Pij iz Pietrelcine, duhovnik
SOBOTA – Anton Martin Slomšek, škof
NEDELJA – Sergij, menih

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

Sveto pismo zelo pogosto govori o družinah, rodovih, v njem je polno ljubezenskih zgodb in družinskih kriz, in sicer od prve strani, ko stopi na prizorišče družina Adama in Eve s svojim bremenom nasilja, a tudi z močjo življenja, ki se nadaljuje (prim. 1 Mz 4), do zadnje strani, kjer smo priča svatbi neveste in Jagnjeta (prim. Raz. 21,2.9). Tako hiša, zgrajena na skali ali na pesku, ki ju opiše Jezus, predstavlja toliko družinskih situacij, ki so sad osebne svobode njihovih članov, in – tako kot pravi pesnik – »vsaka hiša je [kot] svečnik«.
Vstopímo zdaj v eno od te hiš – pri tem naj nas vodi psalmist s pesmijo, ki še danes odmeva tako v judovskem kot tudi v krščanskem poročnem bogoslužju: Blagor vsem, ki se boje Gospoda in hodijo po njegovih potih! Zakaj sad truda svojih rok boš užival, srečen boš in dobro ti bo. Tvoja žena bo ko rodovitna trta v notranjosti tvoje hiše, tvoji otroci kakor oljčne mladike okoli tvoje mize. Glej, tako se blagoslavlja mož, ki se boji Gospoda. Blagoslovi naj te Gospod s Siona, da boš gledal srečo Jeruzalema vse dni svojega življenja, da boš gledal svojih otrok otroke. Mir bodi nad Izraelom! (Ps 128,1-6).
(Prvo poglavje, “V luči besede, 8 točka)

DUHOVNA ISKRICA
Vsak dan je treba začeti z Bogom in ga z njim končati, vsa svoja dela mu izročiti, naj bodo njemu v čast, nam pa v zveličanje … Kar je telesu dih, to je duši molitev. Telo mora dihati, duša pa moliti, da ne obnemore. Kdor prav moli, tudi prav živi. (Bl. Anton Martin Slomšek)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.