OZNANILA za 23. nedeljo med letom, 4.9.2016

OZNANILA v PDF

MARIJINO ROJSTVO
Stara modrost pravi: “Kadar mati praznuje, je vesel Bog in njeni dobri otroci”. Morda bi smeli to misel navezati tudi na praznik Marijinega rojstva.
Praznik Marijinega rojstva je za nas poln upanja. Je začetek našega odrešenja. Mesija je potreboval Mater. Marija je bila brez madeža spočeta in izbrana za Mater Božjemu Sinu. Marijino rojstvo je napoved Jezusovega rojstva. Vsa Marijina veličina je v tem, da je bila izbrana za Odrešenikovo Mater! Iz nje je izšlo Sonce pravice, Kristus naš Odrešenik. Marija je sveti šotor Najvišjega in zarja novega življenja.
Prerok Mihej jo napoveduje kot zarjo »novega časa«. V Betlehemu bo svetu dala Jezusa Kristusa, s katerim se začenja mesijansko odrešenje. Njeno rojstvo je zasvetilo vsemu človeštvu kot začetek milosti in usmiljenja!

Tudi mi smo bili rojeni na ta svet, da bi v njem naredili čim več dobrega, da bi svoje življenje napolnili z ljubeznijo do Boga in dobroto do bližnjega. Da bi svoje življenje obogatili z vero, z Božjo milostjo ob poslušanju Božje besede in prejemanju zakramentov. Da bi svoje življenje napolnili s predanostjo in s ponižnim služenjem Bogu, kakor je to živela Marija. S posnemanjem Božje Matere Marije si bomo zagotovo odpirali vstop v večno življenje.
Ob prazniku Marijinega rojstva je prav, da tudi mi svojim materam izkažemo ljubezen. Rodile so nas in nam posredovale življenje! Če so že odšle v večnost, jim izkažimo svojo hvaležnost z mislijo nanje, zanje molimo, zanje darujmo sv. maše ter obiščimo njih grobove.

Neki otrok je svoji zemeljski materi, ki je zapustila svojo družino, na njen rojstni takole zapisal: »Zapustila si mene, mojega bratca in očeta. Ko sem začutil resničnost tvojega odhoda, sem zajokal. Jokal je moj bratec, jokal je oče. Ni ti bilo mar naših solza in bolečin. Ljubila si nekoga drugega bolj ko nas. Ali se boš še kdaj vrnila? Ali te bom še kdaj videl? Ne vem. Jaz pa se te spominjam, ker je tvoj rojstni dan in ti želim vse dobro.«
p. Franc Kovše

OBVESTILA

 • V četrtek, 8. septembra je PRAZNIK ROJSTVA DEVICE MARIJE ali mali šmaren. Svete maše bodo po nedeljskem urniku.
 • V petek, 9. septembra in v soboto, 10. septembra bo pri nas PRIPRAVA NA ZAKON. V petek je začetek predavanj ob 18.00, v soboto pa ob 8.30. Zaročenci lepo vabljeni.
 • V soboto, 10. septembra 2016, bo v baziliki na Ptujski Gori MOLITVENI DAN ZA NOVE DUHOVNE POKLICE pod geslom: »V družini je usmiljenje doma!«:
  • ob 8.30 bo molitvena ura pred Najsvetejšim;
  • program za otroke in mlade, zlasti za ministrante;
  • po romarski poti bodo molivci iz Slovenjegoriške naddekanije vodili križev pot;
  • ob 9.30 bodo v cerkvi pete litanije Matere Božje z odpevi;
  • ob 10. uri sveta maša – somaševanje vodi nadškof metropolit Alojzij Cvikl DJ.
 • Skrb za duhovne poklice sodi med prioritetne naloge Cerkve. Že Jezus sam je opozarjal: »Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev!« (Mt 9,37-38). Vedno manjše število duhovniških in redovniških poklicev v Cerkvi na Slovenskem nas še bolj opozarja na to dolžnost, da je vsak član Cerkve dolžan storiti vse, kar je v njegovi moči, da bi pomagal pri skrbi za duhovne poklice.
 • PRIDRUŽITE SE MOLITVENI ZVEZI ZA NOVE DUHOVNE POKLICE (MZDP). Vsak član MZDP zmoli vsak dan eno molitev za duhovne poklice ali očenaš, zdravamarijo in slava Očetu z vzklikom: “Kraljica apostolov, prosi za nas!” Veseli bomo vašega pristopa.
 • V nedeljo, 11. septembra bo ob 16.30 SREČANJE ZA FRANČIŠKOV SVETNI RED. Vse, ki si želite spoznati in srečati s sv. Frančiškom ter njegovo duhovnostjo, lepo vabljeni na srečanje.
 • V nedeljo, 11. septembra bo ob 18.00 prvo jesensko SREČANJE ZAKONSKE SKUPINE. Vabljeni tudi novi pari.
 • V petek, 16. septembra bo ob 20.00 SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Vsi člani ŽPS in predstavniki skupin lepo vabljeni.
 • V tem času je na vrtovih veliko cvetja. Priporočamo se za domače sveže rezano cvetje za okrasitev bazilike!

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 11.9.2016:

 • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Branka Trebše
 • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira, 2. berilo: Polona Lovrec
 • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
 • ob 19.00: 1. berilo: Claudio Korošec, 2. berilo: Lucija Šeme

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
»Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec.« (Lk 14,27)

V nekem trenutku doživita zakonca svojo ljubezen kot resnično osvoboditev, kot zdravilno avtonomijo: ko vsak odkrije, da drugi ni njegova lastnina, temveč ima veliko pomembnejšega gospodarja, namreč svojega edinega Gospoda. Nihče drug ne more terjati pravice, da bi si lastil najbolj notranje in skrivnostno osebno področje ljubljenega človeka, in samo on more zavzeti središče njegovega življenja. Hkrati načelo duhovnega realizma stori, da zakonec ne postavlja več zahteve, naj drugi v polnosti zadovolji njegove potrebe. Potrebno je, da duhovna pot vsakega posameznika temu pomaga – kot je to dobro povedal Dietrich Bonhoeffer (1906–1945), da doživi neko »razočaranje« nad drugim, da neha pričakovati od tega človeka to, kar je lastno samo Božji ljubezni. To zahteva notranjo odpoved. Izključni prostor, ki ga vsak od zakoncev pridrži za svoje samotno druženje z Bogom, ne daje le možnosti za zdravljenje ran skupnega življenja, ampak omogoča tudi to, da v Božji ljubezni najdemo smisel lastnega življenja. Vsak dan si moramo izprositi delovanje Svetega Duha, da bo ta notranja svoboda možna.

DUHOVNA ISKRICA
Volja se vzgaja, postaja močna in vztrajna le v boju s težavami, v zmagah, za katere se je bilo treba dolgo boriti, jih drago plačati in jih doseči z naporom in žilavo vztrajnostjo. (Albert Goossens)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.