OZNANILA za 22. nedeljo med letom, 28.8.2016

OZNANILA v PDF

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 14,1.7-14)

Ko je na soboto šel v hišo nekega prvaka med farizeji na obed, so ga ti opazovali. Ker je opazil, kako so si izbirali prve sedeže, je povabljenim povedal tudi priliko. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, da, če bi bil morda povabljen kateri imenitnejši ko ti, in pride ta, ki je tebe in njega povabil, in ti ne poreče: ‚Umakni se temu‘ in ti bi se takrat začel s sramoto presedati na zadnje mesto. Temveč, kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti poreče, ko pride, kateri te je povabil: ‚Prijatelj, pomakni se više!‘ Takrat ti bo čast vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi. Zakaj vsak, ki se povišuje, bo ponižan in, kdor se ponižuje, bo povišan.« Tudi temu, ki ga je bil povabil, je govoril: »Kadar napravljaš kosilo ali večerjo, ne vabi svojih prijateljev ne svojih bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, da te morda tudi oni ne povabijo in ti to povrnejo. Marveč, kadar napravljaš gostijo, vabi uboge, pohabljene, kruljave, slepe. In srečen boš, ker ti ne morejo povrniti: povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih!«

Jezus je bil povabljen na obed k uglednemu farizeju. Pri obedu je Jezus opazil nepravilnosti gostov, ki so si izbirali prva mesta. Tem Jezus spregovori o prvih sedežih v božjem kraljestvu. Tisti človek, ki je pred svetom velik, je lahko pred Bogom zelo majhen. In obratno, tisti, ki v tem svetu nič ne pomeni, je lahko neverjetno velik v božjem kraljestvu.
Jezus je tudi opazil, da med povabljenimi ni bilo ubogih, slepih, revnih … Gostitelj je bil zelo preračunljiv, zato je povabil samo tiste, od katerih je lahko pričakoval, da ga bodo ob prvi priložnosti tudi oni povabili in mu bo na drug način vse povrnjeno.
Jezus pa uči drugače. Jezusov učenec dela in daje iz ljubezni, ne da bi zato hotel prejeti povračilo. Pomagati mora ljudem, ne da bi zato pričakoval pohvalo!
Jezus nas vsak dan vabi na obed, na Jagnjetovo gostijo, kjer si lahko naberemo potrebnih moči za življenje po evangeliju.
Jezus svari pred nevarnimi nagnjenji. Vsak človek nosi v sebi nevarna nagnjenja, kot so: lakomnost, grabežljivost, pretirana udobnost, častihlepnost, precenjevanje samega sebe …
p. Franc Kovše

OBVESTILA

  • V četrtek, 1. septembra 2016 ob 18. uri, vas vabimo k MOLITVENI URI ZA NOVE DUHOVNE POKLICE, za svetost in stanovitnost vseh poklicanih duhovnikov, redovnic, redovnikov in bogoslovcev. Potrebno je vztrajati in vsak dan sproti dobivati moč za življenje s Kristusom v posvečenosti.
  • Petek je PRVI PETEK V MESECU. Vabimo vas k pobožnosti prvega petka: k posvetitvi Jezusovemu Srcu, k češčenju Jezusovega Srca, k zadoščevanju za grehe človeštva, k zakramentu sv. spovedi in sv. obhajila.
  • Na PRVO SOBOTO se bomo posvetili češčenju Marijinega Srca in priprošnji za materinsko varstvo.
  • Starše lepo prosimo, da pravočasno, najkasneje do 10. septembra, prijavijo otroke za PRVI RAZRED VEROUKA. Ob prijavi potrebujejo otrokove krstne podatke. Če je bil otrok krščen v naši župniji, imamo potrebne podatke o krstu otroka v krstni knjigi naše župnije. Če pa je bil otrok krščen v drugi župniji, prinesite s seboj ali krstni list, ki ga dobite v župniji v kateri je bil otrok krščen, ali družinsko knjižico, ki ste jo dobili pri cerkveni poroki in je bil ob krstu vanjo vpisan krst vašega otroka.
  • Pred vrati je NOVO VEROUČNO LETO. V naši župniji bomo pričeli z rednim veroukom 19. septembra. Urnik verouka najdete na oglasni deski in spletni strani župnije. Starše lepo prosimo, da otroku v času verouka ne nalagajo drugih obveznosti. Prav tako lepo prosimo, da otroku omogočite obisk nedeljske maše. Birmanci bodo po programu priprave na birmo vključeni tudi v sodelovanje pri nedeljski maši in drugih programih župnije.
  • V preteklih mesecih nam je uspelo lepo obnoviti notranjost naše bazilike, za kar se vam iskreno zahvaljujem. Pred nami pa je že nov obnovitveni projekt – ZAMENJAVA POVSEM DOTRAJANIH OKEN v župnijski pisarni, učilnicah, pevski sobi in preostalem delu samostana. V drugem nadstropju samostana so bila okna zamenjana že ob obnovi. Zamenjati moramo še preostalih 100 dotrajanih oken. Cena enega okna z montažo znaša približno 1.400,00 €. Stroški bodo veliki, zato vas lepo prosimo za pomoč, da bomo postopoma lahko zamenjali vse. Bog povrni za vsak vaš dar!

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Mučeništvo Janeza Krstnika
TOREK – Feliks (Srečko,)mučenec
SREDA – Pavlin, škof
ČETRTEK – Egidij, op, Brezjanska Mati Božja
PETEK – Marjeta, devica
SOBOTA – Gregor Veliki, papež
NEDELJA – Rozalija, devica

»BODI MOJA LUČ«
4. septembra 2016 bo Mati Terezija razglašena za svetnico. Od 28. avgusta do 3. septembra vas vabimo k DEVETDNEVNICI, ko bomo pri mašah molili molitev k blaženi (sveti) Tereziji iz Kalkute (to molitev lahko molimo vsak dan devetdnevnice).

Blažena (sveta) Terezija iz Kalkute, dovolila si, da je žejna ljubezen Jezusa na križu postala živi ogenj v tebi in tako si postala odsev njegove ljubezni vsem ljudem. Izprosi od Jezusovega srca, da …(tu izrečemo svojo prošnjo).
Nauči me, da tudi jaz dovolim Jezusu, naj popolnoma prepoji in prevzame vse moje bitje, da bo tudi moje življenje izžarevalo njegovo luč in ljubezen drugim. Amen.

Molimo.
O Bog, poklical si sveto Mater Terezijo, da je z izredno ljubeznijo do ubogih odgovorila na ljubezen tvojega Sina. Daj, nam te prosimo, da bomo na njeno priprošnjo služili Kristusu v trpečih bratih in sestrah. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Blažena (sveta) Mati Terezija iz Kalkute – prosi za nas!

DUHOVNA ISKRICA
Nekoč je Jezus spregovoril Materi Tereziji:
“Pošiljam te v temno bedo revežev. Pojdi tja in bodi moja luč.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.