OZNANILA za 2. adventno nedeljo, 10.12.2017

Tako se je pojavil Janez Krstnik v puščavi in je oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov. K njemu je prihajala vsa judejska dežela in vsi Jeruzalemčani. Dajali so se mu krstiti v reki Jordan in priznavali svoje grehe.
Oznanjal je: »Za menoj pride močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi se sklonil pred njim in mu odvezal jermen njegovih sandal. Jaz sem vas krstil v vodi, on pa vas bo krstil v Svetem Duhu.« (Mr 1,4-5.7-8)

MOJ ADVENT
Adventni čas, čas odrešenjskih skrivnosti, nas na poseben način nagovarja in vabi, da v njegovem bogatem in odrešujočem sporočilu črpamo moč za svoje poslanstvo. Adventni čas in bližajoči se božični prazniki nas navdajajo s pričakovanjem, z upanjem in veliko hvaležnostjo, saj je z učlovečenjem Jezusa Kristusa Božja ljubezen in skrb za človeka dosegla svoj vrh. To pa je tudi razlog za našo življenjsko radost, hvaležnost in neskončne razsežnosti upanja.
Upanje izhaja iz samega jedra krščanske vere. Čas, v katerem živimo, nas vabi, da vso širino in vrednost upanja, ki ga vsebuje naša vera, znova odkrijemo in iz njega globlje zaživimo.
Iskreno prosimo Gospoda, naj nam sedaj, ko se pripravljamo na božič, pokaže, kaj je tisto, kar moramo spremeniti in kje najbolj potrebujemo spreobrnjenje, da se bomo vredno pripravili na praznovanje.
Opazuj se enkrat, kaj izžarevaš. Svojega izžarevanja ne moreš z voljo spreminjati iz trenutka v trenutek. Lahko pa se zaveš, katera čustva te določajo: ali veliko prostora v sebi nameniš jezi, nezadovoljstvu, zameri in zagrenjenosti, ali pa daješ veselju in dobroti možnost, da se v tebi razširita in skozi tebe izžarevata v okolico. Prisluhni sebi ter zaupaj svojemu hrepenenju po veselju in dobroti. Tedaj ju boš tudi odkril v sebi. In zaupaj svojemu hrepenenju, da v sebi ne bi naletel samo na svoja čustva, ampak končno na Kristusa, ki prebiva v tvojem srcu in je vir vsakršnega veselja.
Anselm Grün

NAPOVEDNIK

POSTAVLJANJE JASLIC
V ponedeljek, 11. decembra, bomo ob 20. uri v baziliki začeli postavljati jaslice. Jaslice bomo delali vsak večer od 20. do 23. ure. Za postavitev konstrukcije prosimo za pomoč može, študente in mladino. K postavljanju jaslic vabimo vse, ki imate veselje in smisel za to delo.

V soboto, 16. decembra, bomo začeli BOŽIČNO DEVETDNEVNICO. Pri svetih mašah bomo vsak dan prepevali: ob vstopu Kralja, ki prihaja; po berilu psalm; med darovanjem Glasovi angelski z višin; po obhajilu Marijin slavospev Moja duša poveličuje Gospoda.

V soboto, 16. decembra, bo ob 20. uri SREČANJE II. ZAKONSKE SKUPINE.

ADVENTNA SPOVED
Včasih vidimo, da gredo pri sveti maši skoraj vsi verniki k obhajilu. Morda je tako zato, ker smo vsi svetniki in hodimo pogosto k spovedi, ali zato, ker mislimo, da nimamo grehov in spovedi ne potrebujemo, ali pa, ker smo izgubili občutek za greh. Če ni grehov, ne potrebujemo spovedi. Če ni grehov, potem sta odrešenje in križ nepotrebna, potem je Jezus odveč, Odrešenik ni potreben. Vendar vera in cerkveni nauk ostajata enaka. Če gre oseba, ki ima na vesti smrtni greh, k obhajilu, ji to obhajilo ne koristi, ji ne pomaga, ne prejme milosti. Da bi milost delovala v duši, mora biti ta čista. Če prejmemo obhajilo v stanju smrtnega greha, potem namesto da bi prejeli milost, storimo nov greh, namesto da bi napredovali, nazadujemo. Da bi živeli zares pravo krščansko življenje, se moramo spovedati pogosteje. Ta način ravnanja je posledica žive vere. Pojdimo torej k spovedi vedno, ko je potrebno, da bi prosili Gospoda odpuščanja za svoje grehe, in kadar je to primerno, ker duša čuti žalost zaradi pomanjkanja ljubezni. Zato velja tudi za odrasle to, kar pravimo otrokom pri verouku – da se morajo spovedovati pogosto.
Po E-knjiga “Spoved – resnični ču-dež božje ljubezni”, Opus Dei.

SPOVEDOVANJE
V naši baziliki bomo na voljo za zakrament sv. spovedi v tednu pred božičem, od ponedeljka, 18. 12., do petka, 22. 12. 2017. Vsak dan od 7h do 12h in od 14h do 20h.
V soboto, 23. 12., bomo spovedovali samo dopoldne.
Ne odlašajte na zadnji trenutek!

Dekanijsko adventno spokorno bogoslužje ZA MLADE in priložnost za sv. spoved bo v soboto, 16. 12. 2017, po sv. maši ob 18.30 uri v stolni cerkvi.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 17. 12. 2017:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marjan Gselman, 2. berilo: Branka Trebše
  • ob 10.00: 1. berilo: Darko Lovrec, 2. berilo: Karmen Podlesnik Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

DUHOVNA ISKRICA
Dodaj Kristusa v svoje življenje in našel boš prijatelja, na katerega se lahko vedno zaneseš. Dodaj Kristusa in tvoje življenje bo polno njegove ljubezni, bo rodovitno življenje. (papež Frančišek)

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)

/…/ »Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane« (1 Kor 13,7). /…/ Najprej je rečeno, da »vse prenaša in opraviči« /…/. To se razlikuje od »jemati slábo v račun« /…/ [P]omeni lahko »molčati« o slabem, ki je morda prisotno v drugem. To vključuje, da zadržimo sodbo in brzdamo nagnjenje, da bi izustili trdo in neizprosno obsodbo: »Ne obsojajte in ne boste obsojeni« (Lk 6,37b). /…/ Božja beseda od nas zahteva: »Bratje, ne govorite drug proti drugemu!« (Jak 4,11). Namerno škodovati podobi drugega pomeni, da uveljavljamo lastno podobo, se znebimo zamer in zavisti, ne da bi nas skrbela škoda, ki jo povzročamo. Pogosto pozabljamo, da je obrekovanje lahko velik greh, resna žalitev Boga, ko hudo prizadene dobro ime drugih in jim povzroči škodo, ki jo je zelo težko popraviti. Zato je Božja beseda tako stroga do jezika in pravi, da je »jezik vesolje krivice, ki omadežuje vse telo« (Jak 3,6); »nestanovitno zlo je in poln smrtonosnega strupa« (Jak 3,8). Če »z njim preklinjamo ljudi, ki so ustvarjeni po Božji podobnosti« (Jak 3,9), ljubezen varuje podobo drugih z rahločutnostjo, ki obvaruje celo dobro ime sovražnikov. V obrambi Božje postave ne smemo nikoli pozabiti te zahteve ljubezni.
(Četrto poglavje “Ljubezen v zakonu”, podpoglavje “Ljubezen vse prenaša in opraviči”, točki 111 in 112)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.