OZNANILA za 1. adventno nedeljo, 27.11.2016

OZNANILA v PDF

Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! Vedite pa, da bi bil hišni gospodar buden, če bi vedel, ob kateri straži pride tat, in ne bi pustil vlomiti v svojo hišo. Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« (Mt 24,42–44)

ADVENT
Beseda »advent« prihaja iz latinske besede »adventus« in pomeni »prihajajoče, bližajoče se«. Vemo, da je izvoljeni Izrael živel v času adventa, v času čakanja na prihod Mesija, ki ga bo popeljal v kraljestvo miru in pravice. Preroki so ga skozi stoletja pričakovali in oznanjali. Zadnji od prerokov, Janez Krstnik, največji med rojenimi od žena, je v puščavi oznanjal: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!«
Med izraelskim ljudstvom, ki je čakalo Mesija, je bila tudi Marija iz Nazareta. Gospodov angel Gabrijel ji je naznanil, da je sama neposredno vključena v ta »posebni advent«. Marija tako zaživi svoj advent in pričakuje dete, Odrešenika človeštva. V svoji globini ve vso resnico in jo v srcu tiho premišljuje ter svojemu ljubemu detetu pripravlja prostor.
Naš advent v predbožičnem času je podoben prav Marijinemu. Pričakujemo milo dete Jezusa, a v globini srca vemo, da je to majhno dete naš veliki Bog.
Tako kot nekoč še danes prihaja ta isti Jezus, ne le vsak december, temveč vsak trenutek življenja. Srce zvestega kristjana ga iskreno in hrepeneče kliče: »Pridi, Gospod Jezus, pridi, napolni me s seboj, da bom sledil tebi, ki si Resnica in pot k Očetu!«
V adventu svojega življenja glejmo Marijo, bodimo v celoti njeni, da bomo zmogli s postavitvijo zunanjega prizora Gospodovega rojstva v svoji najgloblji notranjosti tako kot ona resnično začutiti lepoto tega rojstva in v teh notranjih jaslicah odrešenjsko silo evangelija ljubezni.
Po H. Serncu

Molitev k svetemu Miklavžu
Ti si naš zavetnik, pomočnik, vdovam in sirotam. Živel si v razdajanju svojega bogastva. Nauči nas deliti, biti drugim v oporo, skrbeti zanje in pomagati ubogim. Naj bomo kakor ti, pomočnik, varuh, tolažnik in vodilo k luči vsem trpečim. Sveti Miklavž, prosi za nas.
Po: radio.ognjisce.si

Ob sklepu TEDNA KARITAS se zahvaljujemo vsem prostovoljnim sodelavcem naše župnijske Karitas. Imamo 10 rednih in 6 občasnih prostovoljcev. Župnijska Karitas oskrbuje 120 družin, ki so jim letos razdelili 5750 kg hrane iz Evropske unije, 1200 kg hrane iz donacij, 80 zabojev jabolk in 300 kg krompirja. Ob veliki noči smo v baziliki zbrali 420 kg hrane, ob zahvalni nedelji pa 470 kg. Ob prazniku vseh svetih ste z nakupom Karitasovih sveč darovali 320 €, z dohodnino pa 127 €. Poleg hrane in denarnih sredstev je bilo darovanega veliko časa, prostovoljnih ur naših sodelavcev Karitas. Vsem sodelavcem in darovalcem iskrena hvala.

Od 29. novembra do 7. decembra vas vabimo k devetdnevnici v čast Brezmadežni.

Četrtek, 1. decembra, je ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM. Ob 18.00 bo molitvena ura za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih. Lepo vabljeni.

Petek, 2. decembra, je PRVI PETEK, ko bomo na domovih obiskali bolnike. Tisti, ki bi želeli ob prvih petkih prejeti zakramente sv. spovedi, sv. obhajila in sv. maziljenja, nam to sporočite in vas bomo obiskali. Dragi svojci vseh bolnih, s skrbjo in z občutkom nagovorite svoje bolne sorodnike, da v težkem življenjskem stanju lahko prejmejo zakramente in jih duhovnik obišče na domu. Pokličite in radi bomo prišli k bolniku.

Sobota, 3. decembra, je PRVA SOBOTA. Lepo vabljeni k pobožnosti prve sobote.

V soboto, 3. decembra, bo po večerni sveti maši SEJA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA. Vsi člani ŽPS, GS in predstavniki skupin lepo vabljeni.

Za obisk MARIJE, ADVENTNE ROMARICE je še nekaj prostih terminov. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

V ponedeljek, 5. decembra ob 17. uri, bo otroke obiskal SVETI MIKLAVŽ. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni do torka, 29. novembra. Prispevek za darilo je 8 € za vsakega otroka.

Med mašami v baziliko vstopajo tudi TATOVI. Opozarjamo vas, da pazite na torbice in osebne predmete. Če sedite v klopi, ne odlagajte torbic poleg sebe, še zlasti ne v zadnji klopi pod korom. Starejšim osebam odsvetujemo nošenje torbic. Denarnico in osebne dokumente je varneje nositi v žepu. Že tri mesece nekdo iz cerkve odnaša rože, lončnice, vaze in prtičke. Če to osebo opazite, vas prosimo, da nam sporočite.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 4. 12. 2016:

  • ob 8.30: 1. berilo: Marica Fleisinger, 2. berilo: Tomaž Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: Martina Majerle, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Bernardka Uratnik
  • ob 19.00: 1. berilo: Davor Vohar, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič

TA TEDEN GODUJEJO
PONEDELJEK – Jakob iz Marke, duhovnik
TOREK – Vsi svetniki Frančiškovih redov
SREDA – Andrej, apostol
ČETRTEK – Marija Klementina, mučenka
PETEK – Natalija, mučenka
SOBOTA – Frančišek Ksaver, redovnik
NEDELJA – Barbara, mučenka

Posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris laetitia)
Če /…/ [egoistične] težnje vplivajo na pojmovanje družine, lahko ta postane začasen kraj bivanja, kamor pridemo, ko se nam zdi, da je to za nas koristno, ali kamor se odpravimo, da bi zahtevali svoje pravice, medtem ko ostanejo vezi prepuščene na milost in nemilost bežni nestalnosti želja in okoliščin. Danes pravzaprav zlahka zamenjamo pravo svobodo s predstavo, da lahko vsakdo sodi, kot se mu zdi, kot da onkraj posameznega človeka ni resnic, vrednot in načel, ki nas usmerjajo, kot da je vse enakovredno in vse dovoljeno. V tem kontekstu ideal zakona s svojo zavezo, za katero sta značilni izključnost in stalnost, lahko izgine /…/. Bojimo se samote, želimo si prostora zaščite in zvestobe, a hkrati raste strah pred ujetostjo v odnos, ki bi lahko zapostavil uresničitev osebnih želja. Kot kristjani se ne moremo odpovedati obrambi zakona samo zato, da bi ne nasprotovali javnemu mnenju, da bi bili moderni ali zaradi občutka nesposobnosti /…/. Svet bi prikrajšali za vrednote, ki jih moremo in moramo prispevati. Res je nesmiselno ostati pri retorični obtožbi današnjih težav, kot da bi lahko s tem kaj spremenili. Prav tako nič ne koristi prizadevanje, da bi norme uveljavljali z močjo avtoritete. Od nas se pričakuje bolj odgovoren in bolj velikodušen pristop, ki je v tem, da predstavimo razloge in utemeljitve za izbiro zakona in družine, tako da bodo ljudje bolj pripravljeni odgovoriti na milost, ki jim jo Bog ponuja.
(Drugo poglavje “Realni položaj in izzivi družine”, podpoglavje “Položaj današnje družine”, točke 34–35)

DUHOVNA ISKRICA
Samo skala popolne
in nepreklicne ljubezni
med možem in ženo
je sposobna biti temelj za izgradnjo
družbe, ki bo dom za vse ljudi.
(Benedikt XVI.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.