OZNANILA na VELIKO NOČ, 1.4.2018

Skupaj sta tekla, vendar je drugi učenec Petra prehitel in prvi prišel h grobu. Sklonil se je in videl povoje, ki so ležali tam, vendar ni vstopil. Tedaj je prišel tudi Simon Peter, ki je šel za njim, in stopil v grob. Videl je povoje, ki so ležali tam, in prtič, ki je bil na Jezusovi glavi, vendar ni ležal s povoji, temveč posebej zvit na drugem mestu. Tedaj je vstopil tudi oni drugi učenec, ki je prvi prišel h grobu; in videl je in veroval. (Jn 20,4-8)

VSTAJENJE – PRAZNIK VSAKE NEDELJE
Največja skrivnost, breme in bolečina za človeka sta trpljenje in smrt. Obema bi se radi izognili. V teh dneh nam Jezus prinaša rešitev. Kakor nas je osvobodil greha, tako nas je osvobodil tudi smrti. Ne da bi zemeljsko smrt odpravil, samo olajšal jo je, osvetlil in premagal. Kakor je olajšal, osvetlil in premagal vse človeško trpljenje.
Največji dogodek človeške zgodovine za učlovečenjem Boga, Kristusovim rojstvom, je njegovo vstajenje. Z vstajenjem je Kristus premagal smrt. Človeštvu je prinesel polnost vere in upanja v večno življenje.
Praznik Kristusovega vstajenja, pasha, velika noč, je »praznik vseh praznikov«. Kristjanom, ki bi morali biti vselej »velikonočni kristjani«, vsako leto prinaša novo upanje, novo moč, novo veselje, novo življenje.
Vstali Kristus nas vsako veliko noč vabi k novemu življenju in nam po svoji Božji besedi, po zakramentu sprave in po svojem evharističnem kruhu daje tudi moč za to.
Velike noči pa naj ne bi obhajali samo enkrat na leto, ampak vsako nedeljo, na Gospodov dan, ko naj bi pri evharističnem slavju doživljali ponavzočenje velikonočnih skrivnosti Kristusove odrešilne smrti, njegovega vstajenja in poveličanja.
Naj nam velika noč in vsaka nedelja prinašata novo življenje, naj nas vse bolj preustvarjata v križanega in vstalega Kristusa, ki je polnost Življenja.

NAPOVEDNIK

Jutri, 2. aprila, na VELIKONOČNI PONEDELJEK, bodo svete maše po nedeljskem redu: ob 7.00, 8.30, 10.00, 11.30 in 19.00.

SEZNAM BRALCEV
Ponedeljek, 2. 4. 2018
8.30: Tomaž Folnovič,
10.00: s. Bogomira Imperl,
11.30: Anastazija Brkljačič,
19.00: Lucija Šeme

Na velikonočni ponedeljek se spominjamo dveh učencev, ki sta potovala v Emavs. Med potjo sta obujala spomine na srečanja z Jezusom. Vso pot sta razglabljala o njegovem nauku in se spominjala dobrih del in čudežev, ki jih je delal, ko je bil še živ. V njem sta videla idealno podobo človeka za sedanjost in prihodnost.
Jezus je tudi z nami in med nami. Čeprav tega ne vidimo z očmi, čutimo z vero in s srcem. Res je, kar je napovedal: Kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, sem jaz med njimi. Jezus hodi z nami skozi življenje tudi takrat, ko smo v dvomih in negotovosti, ko se nam zdi, da se naša pričakovanja rušijo. Pri evharistiji pa se nam po lomljenju kruha daje spoznati. Še več, daje nam samega sebe, da ga uživamo in v moči te hrane potujemo skozi življenje. Prihajajmo vedno znova k evharistiji, da bomo prejemali nova in nova zagotovila, da je med nami in nas nikoli ne pušča samih!

ZAHVALA
Hvala vsem, ki ste v postnem času velikodušno darovali svoje postne prihranke za ljudi v stiski. Bog vam povrni.

Veroučencem želimo lep preostanek velikonočnih počitnic. Z veroukom bomo nadaljevali v torek, 10. aprila.

Odhod avtobusa na romanje v MEDŽUGORJE bo v četrtek, 5. aprila, ob 5.00 izpred bazilike.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 8. 4. 2018:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

DUHOVNA ISKRICA
Naj tvoja radost osvoji naša srca
Gospod, naj svetloba tvojega vstajenja ožarja naše dneve, premagaj strah v globinah naše zavesti.
Naj utihnejo naše žalostne popevke, naj umolkne krik obupa. Naj žarki velikonočne zarje zasijejo v naših očeh in odsevajo na naših obrazih. Naj tvoja radost osvoji naša srca. Gospod, daj nam zmagovito upanje. Premagaj nas! Premagaj naše zakrknjeno srce, razbij naše plahe misli, preženi našo grešno žalost. Odpusti nam grehe proti veselju in upanju, naše velike grehe.
Franc Rode

Aleluja, Kristus je vstal
Velika noč je največji krščanski praznik. Ta dan se spominjamo največjega čudeža in temelja naše vere, vstajenja Jezusa Kristusa od mrtvih. Skrivnost vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus odprl pot v večno življenje. Jezus je v svojem zemeljskem življenju večkrat napovedal svojo smrt in vstajenje od mrtvih.
Ob prazniku Jezusovega vstajenja radostno vzklika naše srce: Kristus je vstal. Smrt je izgubila svojo moč. Jezus je močnejši od nje. Tako je velikonočno veselje tisto veselje, ki nam ga daje Kristus. To je veselje, ki ga more doživljati le iz globoke vere živeči kristjan.
Bratje frančiškani vam želimo blagoslovljene velikonočne praznike. Praznik Gospodovega vstajenja naj ožarja vse vaše dneve in napolnjuje vaše srce z upanjem in radostjo, aleluja, aleluja!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.