OZNANILA na praznik Vseh svetnikov, 1. 11. 2020

VELIKO JE PLAČILO V NEBESIH

Ko je Jezus videl množice, je šel na goro,
in ko je sedel, so stopili k njemu njegovi učenci.
Začel jih je učiti:
»Blagor ubogim v duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo.
Blagor krotkim, kajti ti bodo deželo posedli.
Blagor žalostnim, kajti ti bodo potolaženi.
Blagor lačnim in žejnim pravice, kajti ti bodo nasičeni.
Blagor usmiljenim, kajti ti bodo usmiljenje dosegli.
Blagor čistim v srcu, kajti ti bodo Boga gledali.
Blagor miroljubnim, kajti ti bodo Božji otroci.
Blagor tistim, ki so zaradi pravice preganjani, kajti njih je nebeško kraljestvo.
Blagor vam,
kadar vas bodo zaradi mene zasramovali in preganjali
in vse hudo zoper vas lažnivo govorili.
Veselite in radujte se, kajti veliko je vaše plačilo v nebesih.«
(Mt 5,1-12)

Jezusovi blagri nam kažejo,
kako je pomembno, da s svojim vsakdanjim življenjem in prizadevanjem za dobro tlakujemo pot v božjo slavo.
Gospod, pomagaj mi da bom vztrajal na poti, ki si mi jo začrtal, da bom ob koncu časov mogel stopiti v tvojo slavo in te slaviti z vsemi angeli in svetniki!

NAPOVEDNIK
V soboto, 7. 11., je obletnica imenovanja naše cerkve za BAZILIKO. Možnost prejema popolnega odpustka.

Do nadaljnjega vsa KATEHEZA poteka na daljavo. V tem tednu so sicer zaradi slabih epidemioloških razmer podaljšane šolske počitnice.

Do preklica je udeležba vernikov pri sv. mašah prepovedana.

Med tednom bomo ob 9h neposredno prenašali sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

OBHAJILO ob nedeljah delimo ob 12. in 18. uri, med tednom pa ob 10. in 18. uri.

Za SV. SPOVED smo na voljo v času dežurstva v pisarni, med tednom od 10h do 11h in od 17h do 18h, razen ob sredah.

NOVEMBRSKA PISMA
V mesecu novembru vse večerne sv. maše ob 19. uri darujemo za pokojne, ki ste jih priporočili v novembrskih pismih (najdete jih v cerkvi). Vsi priloženi darovi bodo namenjeni poplačilu vseh stroškov ogrevanja v cerkvi in samostanu. Bog povrni!

OBISK na GROBOVIH
Na praznik vseh svetih, 1. 11., in spomina na verne rajne, 2. 11., letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov. Molitve opravite sami.

POPOLNI ODPUSTEK
Apostolska penitenciarija je izdala odlok, da se zaradi trenutnih epidemioloških razmer popolni odpustek za verne rajne podaljša za ves mesec november, s prilagoditvijo dejanj in pogojev za zagotovitev varnosti vernikov.
Vsi, ki iz resnih razlogov ne morejo oditi od doma (zaradi omejitev gibanja in prepovedi), bodo lahko prejeli popolni odpustek, če se bodo le duhovno združili z vsemi drugimi verniki, če bodo popolnoma nenavezani na greh in bodo imeli namen, da bodo, ko bo mogoče, izvršili ostale tri običajne pogoje (zakramentalna spoved, evharistično obhajilo in molitev po namenu svetega očeta), pred svetimi podobami zmolili molitve za pokojne (npr. hvalnice ali večernice za pokojne), rožni venec ali druge molitve, ali premišljujoče brali katerega od evangeljskih odlomkov, ki jih ponuja bogoslužje za pokojne, ali opravili delo usmiljenja, ko bodo Bogu darovali bolečine in nevšečnosti svojega življenja.

MOLITEV IN POST, 6. 11. 2020
Slovenski škofje vabijo, da v petek, 6. novembra 2020, molimo in se postimo za prenehanje epidemije. Izkušnja vere nas uči, da so naši predniki na velike preizkušnje vedno odgovarjali z ljubeznijo do bolnikov in poglobitvijo vere. Škofje zato vabijo k molitvi in postu z namenom prenehanja epidemije, solidarnosti z bolniki in njihovimi družinami ter v znamenje podpore zdravstvenim delavcem pri premagovanju te bolezni. Prav tako bo omenjeni dan namenjen osebni poživitvi vere ter spreobrnjenja. Verniki lahko v ta namen molijo Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
28. oktobra 2020

Jezus, človek molitve
Na naši poti katehez o molitvi, potem ko smo šli skozi Staro zavezo, sedaj prihajamo do Jezusa. Jezus je molil. Začetek njegovega javnega poslanstva se zgodi s krstom v reki Jordan. Ljudstvo je hodilo k Janezu Krstniku, da bi se dalo krstiti za odpuščanje grehov. V tem je značaj spokornosti, spreobrnitve.
Jezusovo prvo javno dejanje je torej udeležba pri enoglasni molitvi ljudstva, spokorni molitvi, kjer so se vsi prepoznavali kot grešniki. Temu Krstnik hoče kljubovati in pravi: »Jaz bi se ti moral dati krstiti, pa ti hodiš k meni«. Krstnik je razumel, kdo je bil Jezus. A Jezus vztraja: njegovo dejanje je dejanje poslušnosti Očetovi volji, je dejanje solidarnosti z našim človeškim stanjem. Moli z grešniki Božjega ljudstva. To si zapomnimo: Jezus je pravični, ni grešnik. A hotel je sestopiti vse do nas, grešnikov. On moli z nami. In ko mi molimo Njega, On moli z nami. On je z nami, ker v nebesih moli za nas. Jezus vedno moli s svojim ljudstvom, vedno moli z nami, vedno. Nikoli ne molimo sami, vedno molimo z Jezusom. Ne ostane na nasprotnem bregu reke, da bi poudaril svojo drugačnost in oddaljenost od nepokornega ljudstva, ampak svoje noge pomoči v isto vodo očiščevanja. Postane kakor grešnik. In to je veličina Boga, ki je poslal svojega Sina in je izničil samega sebe ter se pojavil kakor grešnik.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.