OZNANILA na nedeljo SV. TROJICE, 7. 6. 2020

OČE JE POSLAL SINA, DA BI SE SVET PO NJEM REŠIL

Tisti čas je Jezus rekel Nikodému:
»Bog je svet tako ljubil,
da je dal svojega edinorojenega Sina,
da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogúbil,
ampak bi imel večno življenje.
Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet,
da bi svet sodil,
ampak da bi se svet po njem rešil.
Kdor vanj veruje, se mu ne sódi;
kdor pa ne veruje, je že sojen,
ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.«
(Jn 3,16-18)

Sveti Avguštin današnji evangeljski odlomek takole razlaga: »Zdravnik torej v tem, kar je odvisno od njega, pride, da ozdravi bolnika. Če pa kdo ne uboga zdravnikovih navodil, si sam škodi. Je Zveličar zato prišel na svet, da bi ga imeli za Zveličarja sveta, ali zato, da bi svet zveličal in ne sodil? Če ne želiš biti po njem zveličan, sodiš samega sebe. Torej se boš obsodil? Poslušaj: ‘Kdor vanj veruje, se mu ne sodi; kdor pa ne veruje’; in tukaj bi pričakovali, da ‘bo obsojen’, vendar pa Jezus pravi: ‘je že obsojen’. Sodba še ni objavljena, je pa že sprejeta. Gospod namreč že ve, kateri so njegovi (prim. 2 Tim 2,19), ve kdo bo zvest in bo prejel venec ter tudi ve, kdo trdovratno vztraja za peklenski ogenj. Na svojem gumnu namreč ločuje zrnje od slame, dober pridelek od ljuljke. Kdor ne veruje, je že obsojen. In zakaj je že obsojen? ‘Ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina’ (Jn 3,18)«.
Vir: hozana.si

NAPOVEDNIK
V tem tednu bomo sklenili redna veroučna srečanja otrok.

V petek in soboto, 12. in 13. junija, poteka pri nas tečaj PRIPRAVE NA ZAKON.

Slovesnost PRVEGA SV. OBHAJILA bo v nedeljo, 14. junija 2020 ob 10. uri, ko bo pri sv. maši prepeval OTROŠKI PEVSKI ZBOR MEHURČKI. Podprimo prvoobhajance z molitvijo.

Prihodnjo nedeljo, 14. 6., je popoldne ob 16.30 srečanje bratov in sester FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA.

Slovesnost NOVE MAŠE našega župljana lazarista Roka Žlendra je zaradi koronavirusnih razmer prestavljena na Frančiškovo nedeljo, 4. oktobra 2020.

SV. REŠNJE TELO IN KRI
Na drugi četrtek po binkoštih obhajamo praznik Jezusove navzočnosti v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik je v navadi TELOVSKA PROCESIJA, s čimer verniki tudi navzven pokažemo svojo vero. Letos so zaradi koronavirusa procesije odpovedane. Praznik je zapovedan, zato se katoličani ta dan udeležimo bogoslužja kot ob nedeljah.
Izraz evharistija prihaja iz grškega glagola eucharistein, ki pomeni zahvaljevati se. Postavitve zakramenta evharistije se spominjamo pri vsaki maši, posebej tedaj, ko duhovnik izreka posvetilne besede nad kruhom in vinom. Takrat kruh postane Jezusovo telo, vino pa Jezusova kri. Posvečene hostije se hranijo v tabernaklju. Namen hranjenja posvečenih hostij je dejstvo Jezusove trajne navzočnosti v zakramentalni obliki kot tudi možnost za češčenje in obhajanje bolnikov po domovih.
Zakrament evharistije skupaj s krstom in birmo sodi med zakramente uvajanja v krščanstvo. Otroci, ki so redno vključeni v proces kateheze, ki poteka v župnijah, k prvemu obhajilu pristopijo na koncu tretjega razreda. Evharistija pomeni tako polnost in vrh uvajanja v krščanstvo.
Vir: katoliska-cerkev.si

ANTONOVI KRUHKI
V soboto, 13. junija, goduje sveti Anton Padovanski. Ob tej priložnosti bo pri nas v petek, 12. junija, pri dopoldanski in večerni sv. maši (ob 9h in 19h) BLAGOSLOV ANTONOVIH KRUHKOV.
Vaši prostovoljni darovi za kruhke bodo namenjeni za delovanje župnijske Karitas. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI in DAROVI
Sprejemamo mašne namene za mesece junij, julij in avgust.
Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec oz. pokličite po telefonu 02 22 85 110.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 14. 6. 2020:

  • ob 8.30: 1. berilo: Zlatko Fleisinger, 2. berilo: Marica Fleisinger
  • ob 10.00: 1. berilo: starši prvoobhajancev, 2. berilo: starši prvoobhajancev
  • ob 11.30: 1. berilo: Jana Sabo Bubanja, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: člani FSR, 2. berilo: člani FSR

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
3. junija 2020

Abrahamova molitev z dejanji
V katekizmu katoliške Cerkve beremo: »Abrahamova molitev se izraža najprej z dejanji: kot človek molka postavi na vsakem odseku poti oltar Gospodu« (KKC, 2570). Abraham ne zgradi templja, ampak po poti raztrosi kamne, ki spominjajo na mimohod Boga. Presunljivega Boga, kakor takrat, ko ga obišče v podobi treh gostov in ga s Saro skrbno sprejmeta ter mu sporočita rojstvo sina Izaka (1 Mz 18,1-15). Abraham je takrat imel sto let, Sara pa okoli devetdeset. Verovala sta in zau-pala Bogu. In tako je Sara spočela v tisti starosti. To je Bog Abrahama, naš Bog, ki nas spremlja.
Papež je katehezo sklenil s povabilom, naj se pri Abrahamu učimo moliti z vero: poslušati Gospoda, z njim hoditi, se pogovarjati vse do razpravljanja. Ne bojmo se razpravljati z Bogom, je spodbudil in dejal, da mu ljudje pogosto pravijo, da so se razjezili na Boga. A po papeževih besedah je to oblika molitve, kajti samo otrok se je sposoben razjeziti na Očeta in se zatem ponovno z njim srečati. Pri Abrahamu se učimo moliti z vero, se pogovarjati in razpravljati, a vedno pripravljeni sprejeti Božjo besedo in jo postaviti v prakso. Z Bogom se učimo pogovarjati kot otrok s svojim očkom, ga poslušati, odgovarjati, razpravljati. A pristno, kakor otrok z očkom. Tako nas Abraham uči moliti.

Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.