OZNANILA na nedeljo KRISTUSA KRALJA, 22. 11. 2020

KRISTUS PRIDE SODIT V SLAVI
Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Ko pride Sin človekov v svojem veličastvu in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svojega veličastva. Pred njim bodo zbrani vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor pastir loči ovce od kozlov. Ovce bo postavil na svojo desnico, kozle pa na levico.
Tedaj bo kralj rekel tistim, ki bodo na desnici: ›Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v posest kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni.‹ Tedaj mu bodo pravični odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega in te nasitili ali žejnega in ti dali piti? Kdaj smo te videli tujca in te sprejeli ali nagega in te oblekli? Kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?‹ Kralj jim bo odgovóril: ›Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste storili meni.‹
Tedaj poreče tudi tistim, ki bodo na levici: ›Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom! Kajti lačen sem bil in mi niste dali jesti, žejen sem bil in mi niste dali piti, tujec sem bil in me niste sprejeli, nag sem bil in me niste oblekli, bolan sem bil in v ječi in me niste obiskali.‹ Tedaj bodo tudi ti odgovorili: ›Gospod, kdaj smo te videli lačnega ali žejnega ali tujca ali nagega ali bolnega ali v ječi in ti nismo postregli?‹ Tedaj jim bo odgovóril: ›Resnično, povem vam: Česar niste storili enemu od teh najmanjših, tudi meni niste storili.‹
Ti pojdejo v večno kazen, pravični pa v večno življenje.« (Mt 25,31-46)

Lahko si predstavljamo, kako bomo ob Jezusovem prestolu razporejeni glede na svoja dejanja.
Prepoznavanje Kristusa v ubogih in trpečih, še posebej v delih usmiljenja, je merilo naše povezanosti z Bogom.
Gospod, odpri mi oči in srce, da ti bom znal ponuditi svoj čas!

KRISTUS, KRALJ VESOLJSTVA
Danes je nedelja Jezusa Kristusa, kralja vesoljstva, zadnja nedelja v cerkvenem letu.
Krščanska skupnost je že od vsega začetka priznavala in dajala Kristusu kraljevski naslov “Kyrios” – Gospod. Ime Gospod najbolje izraža Kristusovo človečnost in božanstvo, njegovo slavo na Očetovi desnici in njegov eshatološki prihod kot sodnika. Kristus je posebej od svojega vnebohoda dalje tudi kot človek deležen tiste najvišje časti in oblasti nad vesoljstvom, ki jo ima Bog.
Praznik povzema vidike Kristusove skrivnosti, ki so značilni za posamezne dobe bogoslužnega leta: tako Kristus Kralj, veliki duhovnik, božič, razglašenje, vstajenje in vnebohod.
Praznik kot zadnja nedelja bogoslužnega leta bolje izraža aktualno tematiko kot prva adventna nedelja, in to je: pričakovanje drugega Kristusovega prihoda, vesoljna sodba, prenovitev vesolja, ko bo Kristus izročil kraljestvo Očetu, in bo Bog vse v vseh.

TEDEN KARITAS, 23.-29. 11. 2020
Jutri začenjamo TEDEN KARITAS, ki se konča na 1. adventno nedeljo. Teden Karitas 2020 obeležuje 30-letnico organizirane Karitas v Sloveniji, nagovarjalo pa nas bo geslo: »Slišim te«, ki še posebej nagovarja v teh težkih časih.
Zaradi epidemije s Covid 19 letos tradicionalno romanje sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo odpade.

SV. MAŠA ZA SODELAVCE KARITAS bo v nedeljo, 29. 11. 2020 ob 10h v mariborski stolnici. Sveto mašo bo mogoče spremljati preko neposrednega prenosa na TV SLO, 1. program.

V sredo, 25. 11. 2020, bo potekal že 30. dobrodelni KONCERT KLIC DOBROTE za pomoč družinam v stiski. Zaradi epidemije bo izvedba koncerta v studiu 1, TV Slovenije. Spremljamo pa ga lahko v neposrednem prenosu na TV SLO1 in radiu Ognjišče od 20.05 dalje. V času koncerta in tudi še ves december bomo zbirali sredstva za pomoč slovenskim družinam v stiski. Vabljeni, da se nam pridružite.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

Do preklica je udeležba vernikov pri sv. mašah prepovedana.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

V cerkvi je do nadaljnjega dovoljena zgolj zasebna molitev ENEGA vernika ali ene družine ali članov istega gospodinjstva.

Po predhodnem dogovoru je SV. OBHAJILO izven maše dovoljeno deliti zgolj in samo posamično – enemu verniku oziroma eni družini ali članom istega gospodinjstva. V tem primeru se vernik z duhovnikom po telefonu ali e-pošti predhodno dogovori za določeno uro.

Za SV. SPOVED smo na voljo v času dežurstva v pisarni, med tednom od 10h do 11h in od 17h do 18h, razen ob sredah. Spovedanec si mora pred vstopom razkužiti roke in vstopiti z masko.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
18. novembra 2020

Devica Marija, molitvena žena
Marija ne usmerja svojega življenja neodvisno: čaka, da Bog vzame v roke vajeti njene poti in jo vodi, kamor On hoče. Poslušna je in s to svojo razpoložljivostjo v naprej pripravi velike dogodke, ki Boga vpletejo v svet. Ne pozabimo na njeno stalno in skrbno navzočnost v dobrohotnem Očetovem načrtu in skozi življenje.
Marijin »Tukaj sem«, majhen in neizmeren, zaradi katerega v tistem trenutku poskoči v veselju vse stvarstvo, so v zgodovini zveličanja predhajali mnogi drugi »tukaj sem«, mnoge zaupne poslušnosti, mnoge razpoložljivosti za Božjo voljo. Ni boljšega načina molitve, kot je postaviti se v držo odprtosti kot Marija; srce, odprto za Boga: »Gospod, to, kar Ti želiš, kadar Ti želiš in kakor Ti želiš.« To pomeni srce, ki je odprto za Božjo voljo. Bog vedno odgovori. Koliko vernikov živi tako svojo molitev! Tisti najbolj ponižni v srcu molijo na ta način: z bistveno ponižnostjo, s preprosto ponižnostjo. Molijo na ta način, ne da bi se jezili, ker so dnevi polni problemov, gredo naproti stvarnosti in vedo, da v ponižni ljubezni, ponujeni v vsaki situaciji, mi postajamo orodja Božje milosti. Preprosta molitev, ki pa naše življenje položi v Gospodove roke, tako da nas on vodi. Vsi lahko molimo na ta način, skorajda brez besed. Preprosto: »Gospod, to, kar Ti želiš, kadar Ti želiš in kakor Ti želiš.«.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.