OZNANILA na Nedeljo Jezusovega krsta, 10. 1. 2021

NEBEŠKI OČE RAZODENE, DA JE JEZUS NJEGOV SIN

Tisti čas je Janez oznanjal:
»Za menoj pride močnejši od mene
in jaz nisem vreden, da bi se sklônil pred njim
in mu odvezal jermen njegovih sandal.
Jaz sem vas krstil z vodo,
on pa vas bo krstil s Svetim Duhom.«
Tiste dni je prišel Jezus iz Nazareta v Galileji
in Janez ga je krstil v Jordanu.
Brž ko je stopil iz vode,
je zagledal nebesa odprta
in Duha, ki se je spuščal nadenj kakor golob.
In zaslišal se je glas iz nebes:
»Ti si moj ljubljeni Sin,
nad teboj imam veselje.«
(Mr 1,7-11)

Gromki glas Janeza Krstnika je v puščavi spodbujal množice k spreobrnjenju in h krstu pokore z oblivanjem jordanske vode.
Kljub velikemu uspehu, pa Janez Krstnik ostaja majhen in ponižen ter naznanja, da za njim pride večji in močnejši, ki bo krščeval s Svetim Duhom.
Ko je krstil Jezusa, so se odprla nebesa in Sveti Duh je bil nad njim.
Gospod, naj bom tvoj ljubljeni otrok!

NAPOVEDNIK
OGLED JASLIC je mogoč od 10h do 18h, ob nedeljah pa od 12h do 18h.

Danes obhajamo NEDELJO JEZUSOVEGA KRSTA, ob svojih prižganih KRSTNIH SVEČAH bomo obnovili krstne obljube.

Prihodnjo nedeljo, 17. 1., ob 1930 je srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2 na daljavo.

KORONAVIRUSNI UKREPI
Od ponedeljka, 4. 1. 2021, je zopet dovoljena udeležba vernikov pri sv. mašah.

Epidemiološki ukrepi določajo, da je lahko istočasno v cerkvah ena oseba ali gospodinjstvo na 30 m2. Za našo baziliko Matere Usmiljenja znaša neto tlorisna površina cerkve 832,6 m2, kar pomeni, da je lahko v cerkvi 27 oseb ali 27 družin istočasno, zato je potrebna PRIJAVA prek spletnega obrazca oz. v župnijski pisarni.

Pred vstopom v cerkev si nadenite zaščitno obrazno masko in si razkužite roke! V cerkvi ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

Med tednom ob 9h neposredno prenašamo sv. maše preko naše spletne strani, ob nedeljah pa je prenos sv. maše ob 8.30 na TV Exodus.

Do preklica vsa KATEHEZA in srečanja skupin potekajo na daljavo.

SV. OBHAJILO je sedaj mogoče prejeti pri sv. maši. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. V vrsti za obhajilo ohranjajte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Za SV. SPOVED smo na voljo v spovednicah v cerkvi med vsako sv. mašo. Vstopite z masko, potem ko ste si razkužili roke. Spovednice so prenovljene in imajo urejen prezračevalni sistem, vstopite pa ob zeleni lučki.

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali prek spleta lahko naročite MAŠNE NAMENE. S svojim mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo mašne namene za mesec januar in februar. Glede prostih terminov preverite na www.bazilika.info/mase, kjer izpolnite obrazec.

MESEC VERSKEGA TISKA
Januar je mesec verskega tiska in lepa priložnost, da preverimo, kaj imamo od verskega tiska naročenega, koliko knjig z versko vsebino kupujemo, najprej pa, koliko od tega sploh beremo in iz prebranega živimo.

SVETOPISEMSKI MARATON
Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma bo nepretrgoma potekalo od 23. do 29. 1. 2021. Zaradi epidemiološke situacije bo tokrat celoten maraton, vključno z branjem, potekal prek spleta.
Pred prijavo na branje vas prosimo, da si natančno preberete navodila za branje, saj bo letos branje potekalo preko programa Zoom.
Več info: www.svetopisemskimaraton.si

PAPEŽ FRANČIŠEK
Nagovor pred opoldansko molitvijo,
6. januarja 2021

Gospodovo razglašenje
Kako se Kristusova luč širi v vsak kraj in v vsakem času? Svoj način ima za razširjanje. Ne počne tega preko mogočnih sredstev imperijev tega sveta, ki se vedno trudijo pridobiti si nadvlado. Ne, Kristusova luč se razširja preko oznanjevanja evangelija. Oznanjevanja, besede in pričevanja. Ter z isto metodo, ki jo je izbral Bog, da je prišel med nas, torej z učlovečenjem, to je, postati bližnji drugemu, srečati ga, prevzeti njegovo resničnost ter prinašati pričevanje svoje vere, vsak. Samo tako luč Kristusa, ki je Ljubezen, lahko zasveti v tistih, ki jo sprejmejo in začne privlačiti druge. Kristusova luč se ne širi samo z besedami, z lažnimi metodami, trgovskimi… Ne, ne. Z vero, besedo, pričevanjem. Tako se širi Kristusova luč.
Pogoj je torej sprejeti to luč vase, sprejeti jo vedno bolj. Gorje pa, če mislimo, da jo posedujemo. Ne. Gorje, če mislimo samo, da jo moramo »upravljati«. Ne. Tudi mi kakor Modri, smo poklicani pustiti se očarati, pritegniti, voditi, razsvetliti in spreobrniti Kristusu. To je pot vere, ki vodi preko molitve in zrenja Božjih del, ki nas neprestano napolnjujejo z veseljem in vedno novim čudenjem. Čudenje je vedno prvi korak za iti naprej v tej luči.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.