OZNANILA na BELO – nedeljo BOŽJEGA USMILJENJA, 28. 4. 2019

ČEZ OSEM DNI JE PRIŠEL JEZUS

Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«
Tomaža, enega izmed dvanajstérih, ki se je imenoval Dvojček, pa ni bilo med njimi, ko je prišel Jezus. Drugi učenci so mu torej pripovedovali: »Gospoda smo videli.« On pa jim je rekel: »Če ne vidim na njegovih rokah rane od žebljev in ne vtaknem prsta v rane od žebljev in ne položim roke v njegovo stran, nikakor ne bom veroval.«
Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« Potem je rekel Tomažu: »Polôži svoj prst sèm in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo polôži v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« Tomaž mu je odgovóril in rekel: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus mu je rekel: »Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo!«
(Jn 20,19-31)

Sposobnost odpustiti komu, ki me je ranil, je za Janeza delo Svetega Duha, ki mi ga je vdihnil Vstali; če drugemu ne morem odpustiti, sem z njim zvezan, v moji notranjosti pa se kopičijo jeza, bolečina in žalost. Če pa sem prežet s Kristusovo ljubeznijo, drugemu zlahka odpustim. Greh človeka omeji, loči ga iz skupnosti in ga priklene na samega sebe.
Odpuščanje, ki ti ga podarja Kristusova ljubezen, ozdravlja tudi tvojo ranjeno preteklost. Ne živiš več iz ran svoje življenjske zgodbe, ampak iz resnične ljubezni, ki te preplavlja!

NAPOVEDNIK

V sredo, 1. maja, je PRAZNIK SV. JOŽEFA DELAVCA. Svete maše bodo po delavniškem redu.

Od 1. maja bomo v naši baziliki pri svetih mašah ob 9.00 in 19.00 vsak dan obhajali šmarnice. Ob 9.00 bomo brali šmarnice MISIJONAR OB NILU, ki jih je napisala Berta Golob. Šmarnično branje govori o življenju in delu misijonarja Ignacija Knobleharja. Letos obhajamo dvestoletnico njegovega rojstva.
Ob 19.00 bomo brali šmarnice LJUBEČI KAKOR OČE, ki jih je napisala Urška Smerkolj.

Maj – mesec šmarnic, nas ponovno vabi, da bi stopili pred Marijo, se ji zahvalili za njeno spremstvo skozi naš vsakdan in jo prosili, da bi nam bila s svojim zgledom, ljubeznijo in toplino spodbuda k dobremu.
Ko se bomo v teh dneh zbirali k šmarničnemu branju, litanijam in prepevali Marijine pesmi, naj nas vse to medsebojno poveže, da bomo postali zgled pristnega veselja.
Naj šmarnice tudi v vaše življenje prinesejo svežino, vonj pomladi in Marijin blagoslov.

1. maja in vse nedelje v mesecu maju bodo ob 18.30 PETE LITANIJE Matere Božje.

VEROUK
Z veroukom bomo nadaljevali v ponedeljek, 6. maja.
V petek, 10. maja, ob 20.00 bo SEJA ČLANOV ŽPS. Vsi člani ŽPS lepo vabljeni.

IZOBRAŽEVANJE ZA PSALMISTE
Zavod za cerkveno glasbo organizira izobraževanje za pevce, ki bodo prejeli službo psalmista. Izobraževanje bo potekalo v našem samostanu.
Predvideni termini za izvedbo izobraževanja so:
sobota, 18. maj 2019 (9:00–13:00),
sobota, 8. junij 2019 (9:00–13:00),
sobota, 15. junij 2019 (9:00–13:00),
sobota, 7. september 2019 (9:00–13:00).
Na izobraževanje se lahko prijavite na spletni strani https://cerkvena-glasba.si/psalmisti/ ali svojo prijavo pošljete na elektronski naslov psalmisti@cerkvena-glasba.si. Rok za prijavo je 10. maj 2019.

SEZNAM BRALCEV
Nedelja, 5. 5. 2019:

  • ob 8.30: 1. berilo: Tomaž Folnovič, 2. berilo: Kornelija Ferčak Folnovič
  • ob 10.00: 1. berilo: s. Bogomira Imperl, 2. berilo: Aleš Marčič
  • ob 11.30: 1. berilo: Anastazija Brkljačič, 2. berilo: Franc Smole
  • ob 19.00: 1. berilo: Jan Trebše, 2. berilo: Suzana Markovič

ISKRICA DNEVA
Pogosto ti želja po tistem,
česar nimaš, ne dopušča,
da bi se veselil tega, kar imaš.
(kitajski pregovor)

MAJ – POMLADNI ŠOPEK
Meseca maja je pomlad na vrhuncu, zato se vsekakor spodobi, da je vaše stanovanje, hiša ali vsaj miza okrašena s primernim cvetjem.
Ker je maj, boste za osnovo seveda uporabili šmarnice, vendar priporočam, da vsaj prvega maja šopku dodate rdeče nageljne. Naj vas ne zmoti ne rdeča barva, še manj vonj, ki takole na hitro in po vrhu lahko zadiši nekoliko socialistično, celo komunistično. Nagelj v osnovi diši po žuljavih dlaneh in poštenem znoju, in prepričan sem, da je prav ta vonj, pomešan z žaganjem in smolo, vel po delavnici Jožefa delavca!
Kot že rečeno, je mesec maj mesec šmarnic. Prav in lepo je, da so šmarnice v šopku vedno sveže. Če se le da, jih menjajte prav vsak dan. Ne bo narobe, če boste v šopek zamešali tudi kašno narciso. Ime so res dobile po človeku, ki se je zaljubil v lastno podobo in so tako na neki način prispodoba za egoizem. A eno od ljudskih imen za to rožo je tudi ključavnica. In pravilna ljubezen do samega sebe je pravzaprav ključavnica in ključ za ljubezen do bližnjega. In Boga.
Ne bodite prehitro zadovoljni s skromnim šopkom. Dajte si duška in se poigrajte z barvami in vonji, saj si v maju »cvetlice dobrave venčajo glave« in se »raduje polje in gaj«! Cvetja, ki je odslužilo Majniški Kraljici, pa tudi ne zavrzite prehitro. Lahko ga prihranite do telovske procesije in ga z Marijinim blagoslovom posujete na pot Kralju, ki se bo v Rešnjem Telesu prihodnji mesec sprehodil preko naših vasi, polj in mest!
Gregor Čušin, Na tretji strani

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.