OZNANILA na 7. velikonočno nedeljo, 21. 5. 2023

OČE BO POVELIČAL SVOJEGA SINA

Tisti čas je Jezus povzdignil oči proti nebu in dejal:
»Oče, prišla je ura. Poveličaj svojega Sina, da Sin poveliča tebe,
kajti dal si mu oblast nad vsakim človekom,
da bi dal večno življenje vsem, ki si mu jih dal.
Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga,
in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa.
Jaz sem te poveličal na zemlji s tem, da sem dokončal delo,
ki si mi ga dal, da ga opravim.
In zdaj me ti, Oče, poveličaj pri sebi z veličastvom,
ki sem ga imel pri tebi, preden je bil svet.
Razodél sem tvoje ime ljudem, ki si mi jih dal od sveta.
Tvoji so bili, pa si jih dal meni in so se držali tvoje besede.
Zdaj vedo, da je vse, kar si mi dal, od tebe;
kajti besede, ki si mi jih dal, sem dal njim.
Oni so jih sprejeli in resnično spoznali, da sem izšel od tebe,
in verovali, da si me ti poslal. Jaz prosim zanje.
Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji;
in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih.
Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi.
Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal,
da bodo eno kakor midva.« (Jn 17,1-11)

Jezus prosi svojega Očeta, da bi vsi ljudje dobili večno življenje, da bi spoznali edinega in resničnega Boga. Razodel nam je njegovo ime in nam dal besede.
Gospod, pomagaj mi, da bom znal prisluhniti tvojim besedam in jih zmogel živeti v povezanosti z vsemi brati in sestrami!

NAPOVEDNIK
Pri sv. maši ob 8.30 prepeva ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR.

Popoldne ob 16.30 uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP2.

Prihodnjo nedeljo, 28. 5., je ob 15. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE JP1.

Prihodnjo nedeljo, 28. 5., je ob 16. uri srečanje ZAKONSKE SKUPINE FK.

V nedeljo, 18. 6., bo pri sv. maši ob 11.30 srečanje in piknik NEKDANJIH IN SEDANJIH MINISTRANTOV.

PRVO SVETO OBHAJILO
Danes pri sv. maši ob 10. uri bodo naši PRVOOBHAJANCI prvič prejeli Jezusa v podobi kruha pri svetem obhajilu.
Podprimo vse prvoobhajance (3 dekleta in 5 fantov) in njihove starše z molitvijo, da bi še naprej rasli veri in z redno udeležbo pri sv. maši in obhajilu hranili svoje življenje.
Dragi prvoobhajanci Ema, Mirjam, Sofija, Marsel, Niko, Nino in oba Patrika, ne pozabite, da vas ima Jezus vedno rad!

MARIJA POMAGAJ, 24. 5.
V Sloveniji je slovesni praznik, saj je Marija Pomočnica kristjanov oz. Marija Pomagaj glavna zavetnica države. K nastanku praznika sta pripomogla dva zgodovinska dogodka. V času papeža Pija V. (1566–1572) so dežele okrog sredozemskega morja ogrožali Turki. Zbral je 222 ladij in 40.000 vojakov, ki so se kleče izročili Marijinemu varstvu. Vnela se je huda bitka, v kateri so osvobodili 15.000 krščanskih sužnjev. Na tej osnovi je papež Pij V. Božji materi Mariji dal naziv Pomočnica kristjanov, ki je od tedaj tudi sestavni del litanij Matere Božje.
Na praznik Marije Pomočnice kristjanov se spominjamo vrnitve papeža Pija VII. (1800-1823) iz Napoleonovega ujetništva v Rim. Cesar Napoleon je v okviru vojaških pohodov zasedel tudi Rim in 17. maja 1809 razglasil ukinitev papeške države. Hkrati je ukazal, naj papeža ujamejo in odpeljejo v Francijo, kjer je trpel lakoto in pomanjkanje. Papež Pij VII. je bil brez strežaja, spovednika, vzeli pa so mu tudi brevir, knjige in pisala.
Leta 1814 se je zgodil preobrat. Napoleon je bil premagan in odstavljen in leta 1815 poslan v izgnanstvo. Odstop je podpisal v Fontainebleauju pri Parizu, kamor je dal zapreti tudi papeža Pija VII. Papež se je 24. maja 1815 vrnil v Rim in odločil, da se ta dan praznuje praznik Marije Pomočnice kristjanov.

SVEČE MATERE USMILJENJA
Na voljo so spominske sveče Matere Usmiljenja, s katerimi lahko obogatite svoje domove ali pa jih podarite tistim, ki ne morejo več v našo baziliko.
Hvala za vse darove, ki jih boste ob tem namenili, saj zbiramo sredstva za obnovo strehe nad dvorano. Bog povrni!

MAŠNI NAMENI
V pisarni ali na spletni strani lahko naročite MAŠNE NAMENE. Z mašnim namenom se lahko zahvalimo za prejete dobrote, prosimo za blagoslov ljudi, dogodkov in življenja pred nami, priporočamo božjemu usmiljenju naše pokojne sorodnike, prijatelje in dobrotnike. Sprejemamo za mesec junij.

PAPEŽ FRANČIŠEK
Kateheza pri splošni avdienci,
17. maj 2023
Pričevalci – sv. Frančišek Ksaverij

Njegovo zelo zavzeto delovanje je bilo vedno povezano z mistično in kontemplativno molitvijo, združeno z Bogom. Nikoli ni opustil molitve, saj je vedel, da je tam bila njegova moč. Kjer koli se je nahajal, je vedno zelo skrbel za bolne, revne in otroke. Ni bil »aristokratski« misijonar: vedno je hodil z najbolj potrebnimi, otroci, ki so potrebovali izobrazbo, kateheze, revni, bolni. Podajal se je na meje pomoči, kjer je rasel v veličini. Kristusova ljubezen je bila sila, ki ga je gnala do najbolj oddaljenih meja; ob nenehnih naporih in nevarnostih, ko je premagoval neuspehe, razočaranja in obupanost, mu je dajala tolažbo in veselje ob tem, ko mu je sledil in mu služil vse do konca.
Sv. Frančišek Ksaverij, ki je to veliko stvar naredil v veliki revščini in z veliko poguma, naj nam da nekaj te gorečnosti za življenje in oznanjevanje evangelija. Mnogim mladim, ki čutijo nemir in ne vedo, kaj naj z njim naredijo, pravim: poglejte Frančiška Ksaverija, glejte proti obzorju sveta, ljudi v veliki stiski, mnoge trpeče ljudi, mnoge ljudi, ki potrebujejo Jezusa. In podite, bodite pogumni. Tudi danes imamo pogumne mlade. Mislim na mnoge misijonarje in na vse tiste, ki so šli evangelizirat po sledeh Frančiška Ksaverija. Naj nam Gospod vsem podari veselje do evangelizacije, veselje do posredovanja tega lepega sporočila, ki nas vse osrečuje.
Vir: www.vaticannews.va

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.